afgi Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 9 godzin temu, kapa napisał: jest juz szkielko? Na pewno pochwale się jak przyjdzie Akwarystyka morska podobno uczy cierpliwości, a Przemek ze Szczecina jest prawdziwym skarbem do jej nauki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Trzeba mieć anielską cierpliwość, z tego co wiadomo z relacji większości jego klientów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2017 afgi ty to musisz miec cierpliwosc!! bo ja to pana Przemka ze Szczecina to bym juz chyba pozbail zawodu hahah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2017 19 minut temu, kapa napisał: afgi ty to musisz miec cierpliwosc!! bo ja to pana Przemka ze Szczecina to bym juz chyba pozbail zawodu hahah Faktycznie mam, ale już się wyczerpało Sprawa poszła do prawnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 No i dadeszla wiekopomna chwila. Dzisiaj zamówione akwarium w OptiWhite, stalowy stand i sump mają dojechać. Wyczekane 13 tygodni J Dodaje zdjęcia, które otrzymałem ze Szczecina (brak sumpa – Pan Przemek jest bardzo oszczędny i niechętny do wysyłania zdjęć) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 To daj znać, czy akwarium dojechało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 wkoncu ,czekamy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Będzie jednak jutro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
flexin Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Sam będę zamawiał u Przemka i tylko jakość za tym przemawia. Mam ten problem z głowy, że zawsze mogę podjechać co by sprawę mieć na oku ale myślę już zamówić akwarium co by za 3 miesiące wystartować w spokoju Swoją drogą do końca nie znam rozmiaru i to sprzęt zweryfikuje bo jeszcze przed wczoraj było dł na 100 a dziś jest 120 Nie mówiąc ze jakieś 2 m-ce temu to było zaledwie 45x45x45 z panelem hahaha Powinienem przestać czytać forum. Zabudowę stelaża też brałeś u Przemka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Witam podepnę się z pytaniem, będę przymierzał się do spawania stelaża, czy od spodu masz 4 nóżki z do poziomowania czy 6 bo na zdjęciu nie widać, czy miejsca gwintowania pod regulację są wzmocnione (podwójna blacha albo coś, bo to jednak krótki odcinek gwintu będzie trzymał wszystko na miejscu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Godzinę temu, flexin napisał: Sam będę zamawiał u Przemka i tylko jakość za tym przemawia. Mam ten problem z głowy, że zawsze mogę podjechać co by sprawę mieć na oku ale myślę już zamówić akwarium co by za 3 miesiące wystartować w spokoju Swoją drogą do końca nie znam rozmiaru i to sprzęt zweryfikuje bo jeszcze przed wczoraj było dł na 100 a dziś jest 120 Nie mówiąc ze jakieś 2 m-ce temu to było zaledwie 45x45x45 z panelem hahaha Powinienem przestać czytać forum. Zabudowę stelaża też brałeś u Przemka? Faktycznie, jak by go na miejscu przypilnować, to jest większe bezpieczeństwo i możliwość nacisku. Lepiej faktycznie zamawiaj już, bo za miesiąc dojdzie do 2 metrów Zabudowy u niego nie zamawiałem, podobno jakość nie jest najlepsza. Natomiast plusem jest na pewno, że stelaż wstępnie nawierca, co ułatwia montaż zabudowy. Z tego co mówił, to nawierca chyba wiertarką magnesową, wiec zachowuje osiowość dziur. Obudowę stelaża zamawiam u innego forumowicza-morszczuka-stolarza 55 minut temu, boo12 napisał: Witam podepnę się z pytaniem, będę przymierzał się do spawania stelaża, czy od spodu masz 4 nóżki z do poziomowania czy 6 bo na zdjęciu nie widać, czy miejsca gwintowania pod regulację są wzmocnione (podwójna blacha albo coś, bo to jednak krótki odcinek gwintu będzie trzymał wszystko na miejscu) Jasne, pytaj o co chcesz. Jeszcze go nie mam fizycznie, wiec nie wiem. Natomiast wiem co zamawiałem - ma być 6 nóżek. Co do wzmocnień gwintu, to nie wiem. Powiem szczerze, że nie myślałem o tym, ani także nigdzie nie czytałem o takim rozwiązaniu (a trochę w tym temacie na tym forum już poczytałem). Jak stelaż dojdzie, to Ci powiem. p.s. Tak sobie myślę, że dołożę jakieś szersze podkładki na gwint Edytowane 6 Czerwca 2017 przez afgi (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 faktycznie podkładki powinny załatwić temat, a śruby m8 m10 czy coś większego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Teraz, boo12 napisał: faktycznie podkładki powinny załatwić temat, a śruby m8 m10 czy coś większego? nie wiem, dam znać. Podejrzewam jednak, ze M8 zupełnie wystarczą - przy 6 szt raczej na pewno. Całość (akwarium, sum, stelaż) waży około 110kg + woda (400kg) +skały (30kg) i reszta - wyjdzie pewnie po 100kg na śrubę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Ja miałem nogi M10, wspawałem po prostu nakrętki, żeby nie stało to tylko na kilku mm nagwintowanej blachy.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Ja miałem nogi M10, wspawałem po prostu nakrętki, żeby nie stało to tylko na kilku mm nagwintowanej blachy.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka A jak Ci sie parkiet sprawia? Odkształca się coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 Dopiero dziś zalaliśmy do pełna, na razie nie widzę nic niepokojącego. Nie przewiduje, nogi są słusznej średnicy około 8cm, to stare budownictwo i nierówno jak diabli.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boo12 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 moim zdaniem powinna być jeszcze jedna nakrętka pod tą wspawaną, celem skontrowania bo pod obciążeniem gwint może się sam wkręcić nawet nie będziesz wiedział kiedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Czerwca 2017 6 godzin temu, afgi napisał: Będzie jednak jutro Ciekawe, czy na pewno? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 moim zdaniem powinna być jeszcze jedna nakrętka pod tą wspawaną, celem skontrowania bo pod obciążeniem gwint może się sam wkręcić nawet nie będziesz wiedział kiedy Od góry dołoży i też będzie cacy Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 7 Czerwca 2017 Akwarium dojechało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2017 Fakt, nie pomyślałem o kontrze. Będziem korygować w razie czego Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapa Zgłoś Napisano 8 Czerwca 2017 jak szkielko juz jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Wszystko dojechało wczoraj wieczorem. Wygląda bardzo dobrze, spakowane było bezpiecznie. Na razie wszystko odstawiłem i nie rozpakowuje. Dopiero teraz sobie zdałem sprawę jakie to jest wielkie J Żona miała oczy pełne przerażenia, a ja się cieszę jak dziecko, chociaż muszę jej przyznać trochę racji Odpowiadając na pytanie boo12 o wielkość gwintu i liczbę nóżek, to gwint jest chyba M10, a liczba nóżek to 6. Załączyłem zdjęcia nóżek z gwintem i wygląda to tak solidnie, że chyba nie będzie potrzeba zabezpieczać tego podkładkami i kontrami. Następne etapy, to: 1. pomalowanie na czarno tylnej szyby akwarium oraz sumpa 2. przekazanie stelaża do stolarza 3. ułożenie skały, co będę oczywiście konsultował na forum J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RaLe Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Czy ten lacobel jest podklejony jakimś bezbarwnym szkłem, czy strona z farbą będzie się stykać z wodą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 9 Czerwca 2017 Godzinę temu, RaLe napisał: Czy ten lacobel jest podklejony jakimś bezbarwnym szkłem, czy strona z farbą będzie się stykać z wodą? Lacobel jest przyklejony do normalnego szkła tylko na kominie, natomiast w sumpie wklejony jest sam (bez wsparcia szkła zwykłego). Farba nie będzie się stykać z wodą. Inaczej nie nie wklejałbym lacobella, gdyż farba jest oczywiście tańsza. Samej farby jeszcze nie wybrałem, dam znać jak już kupię, a będę malować wałkiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach