Marqo Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Co to za kropka brązowa u Hepatusa? Powiększa się z dnia na dzień. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Cześć. Według mnie to hexamita spironucleus. Metronidazol 250mg 1/4 tabletki na 6-8 kostek mrożonki, codziennie przez 8 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Ktoś potwierdzi? Lek wydawany bez recepty? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 To antybiotyk, wiec na receptę. Idz do weterynarza ze zdjeciem rybki, to moze wypisze recepte? https://www.doz.pl/apteka/p5651-Metronidazol_tabletki_250_mg_20_szt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Hmm no nie wiem czy wpisze. To na pewno ta choroba i ten lek należy użyć? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Odpowiedź dostałeś od Marcina z JadwigiMorskiej, wiec myślę, ze jest wiarygodna Do leczenia zwierzat uzywa sie tez "ludzkich" leków. Jesli weterynarz jest lekarzem z powołania, pokazesz mu zdjecie i post od Marcina, to myślę, ze przepisze ten antybiotyk. Przeciez zdaje sobie sprawę, ze z rybka na wizyte do niego nie przyjdziesz. Moze warto spróbować. Tylko dopytaj, czy leczyc w zbiorniku glownym czy osobno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p_szubert Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Zerknij sobie : http://szubert.info/nanoreef/1.JPG http://szubert.info/nanoreef/2.JPG http://szubert.info/nanoreef/3.JPG http://szubert.info/nanoreef/4.JPG Cytuj 90x50x50 225l | 108l sump + 20l dolewka | RO+Di | PS Diuna 8x39w | Eco Runner 2700 | Tunze 7095 + 2 x 6055 | Vertex Omega 150 | jager 200 W | Fp 400-100 + DC Runner 1200 | PS Kore + Baling | Aqua Trend Evo Shark | Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Ktoś potwierdzi? Lek wydawany bez recepty? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Nie wiem jak u Ciebie, ale ja w swojej lokalnej aptece kupowałem tego "na tony" - miałem paletki. Zawsze wystarczyła informacja że to dla ryby... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 (edytowane) Hmm no nie wiem czy wpisze. To na pewno ta choroba i ten lek należy użyć? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka To kup sobie nowego Hepatusa. Zaufaj koledze Marcinowi który ma dużo większe doświadczenie od Ciebie. Pisze Ci , że prawdopodobnie masz pasożyty ( ewentualnie awitaminoza). Podaje Ci jak leczyć a ty piszesz , że weterynarz lub lekarz nie wypiszę . Poprostu POSTARAJ SIĘ i zdobądź ten lek. Kosztuje nie dużo . I działa nie wiem jak w Morskim ale tak jak @Dale napisał przy paletkach to był kiedyś najtańszy specyfik na wicienie . Edytowane 11 Stycznia 2017 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2017 Posta napisałem ponieważ uważam że to klasyczny przypadek "choroby dziur". Staram się nie pisać postów z użyciem zwrotów "wydaje mi się", "jeśli dobrze pamiętam", "chyba". Posta napisałem żeby pomóc i ze świadomością że jeśli się pomyliłem to tym leczeniem nie zaszkodzisz innym rybom, bezkręgowcom ani nawet bakteriom nitryfikacyjnym. Jest całkowicie bezpieczne, sprawdzone wielokrotnie w praktyce z dobrymi efektami. Metronidazol da się "wyprosić" w aptece, może nie w pierwszej ale w którejś w końcu dostaniesz. Mogę wysłać te 2 tabletki jeśli wszędzie odmówią sprzedaży bez recepty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 12 Stycznia 2017 Pójdę zatem do weterynarza i zobaczymy co da się zrobić. Szkoda ryby. Dzięki za pomoc Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Pani weterynarz patrzyła na mnie jak z byka pytając o lek. Po tłumaczeniach udało się.Jak to podawać? Wymieszać z papu? Zmielic czy w całości a może rozpuścić w wodzie? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2017 Marcin Ci napisał dawkowanie, a ja bym rozpuscila tabletke w odrobinie wody rodi, dolala to do rozmrozonego juz w kubku z woda akwarią jedzenia, bardzo dobrze wymieszała i odczekala ze 20 minut, az lek wsiaknie. Ale nie wiem, czy to najlepszy sposób, moze ktos zna lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 15 Stycznia 2017 Marcin możesz napisać jaj to podajesz? Zbiornik ok 500l, ryb 7, dziennie podaję 1kostke mrożonek. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2017 500mg jest na 100g pokarmu. Jedna kostka (zależy jaka) to średnio 5g. Potrzebujesz 25mg do każdego karmienia przez 8 dni. Jeśli kupiłeś Metronidazol 250mg to potrzebujesz 1/10 tabletki. Jakoś musisz ją podzielić na 10 części. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 16 Stycznia 2017 Wagę mam laboratoryjna wiec sobie jakoś poradzę. Dzięki. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Kropka już prawie całkowicie zanikła . Lek podany i to był chyba strzał w dziesiątkę. Podziękowania dla Marcina Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Wspaniale ! Cieszę się że udało się pomóc. Niech rośnie duży i zdrowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Co do dawek, to jeśli lek się rozpuszcza, a nie szkoda tabletek, można całą rozpuścić w wodzie, np. strzykawką odmierzyć 10 ml i po rozpuszczeniu podać do jedzenia 1 ml. (po fakcie, ale lubię się wymądrzać - a poważniej, może komuś się przyda.) ps. metro najlepiej wstępnie pognieść, bo czekając aż tabletka się rozpuści można przysnąć.... Edytowane 27 Stycznia 2017 przez dale (wyświetl historię edycji) Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach