Skocz do zawartości
twistman

Problem z Tunze 6095 - piszczący zasilacz izatrzymująca się pompa

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Mam pytanko,

Jedna z moich 6095 ma dziwne zachowania: zasilacz mocno piszczy a pompa często się zatrzymuje.
po zatrzymaniu jedynym sposobem żeby ją uruchomić jest kilkukrotne wyłączenie z gniazda zailającego - wtedy załapuje. 
Po podjęciu pracy ton piszczenia zasilacza zmienia się ale jest nadal mocno słyszalny. Dodam że pompy pracują pod multcontrolerem 7096.
Miał ktoś z Was coś takiego? 
Na co się szykować ? Wymiana zasilacza, czy całej pompy?

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiana zasilacza. Kondensatory wyschly. Typowy objaw to piszczenie.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS.

Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Już próbuję dowiedzieć się ile będzie kosztował w oryginale...

Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h
ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160,

OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 +  1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-).....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest możliwość wymiany samych kondensatorów? Ja w  zasilaczu od TV wymieniłem same kondensatory i hula kilka kolejnych  lat. 

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.