Maksym Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Witam Sposob wykonania testu na fosforany hanką moze ktos opisac? Orginalna instrukcja po angielsku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Z tego co pamiętam, co najpierw wlewasz do probówki 10ml. wody z akwarium, wkładasz do miernika i wciskasz przycisk, następnie wyciągasz probówkę, wsypujesz reagenty, mieszasz 20 sekund, czekasz 3 minuty, wsadzasz ponownie do miernika i naciskasz przycisk. Jeśli coś pomieszałem, niech ktoś mnie proszę skoryguje. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Poplatałeś 1. wlączenie 2. wkładasz próbkę z samą wodą morską 3. naciskasz przycisk - dokonuje kalibracji 4. do próbki wsypujesz reagent, mieszasz i ponownie do hanki. 5. Wciskasz i przytrzymujesz przycisk aż właczy się licznik odliczający czas 3minuty 6. po tym czasie wyświetli się wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) pięknie jeszcze tylko czas mieszania... bo hanna się wyłącza po jakimś upływie czasu. Do instrukcji należy dopisać iż po teście myjemy/płuczemy fiolkę w RODI i nie wycieramy - tylko wlewamy do niej niewielką ilość wody w fiolce i szczelnie ją zamykamy. Taki sposób polecił mi poprzedni właściciel i powiem szczerze nie ma problemu z czystością fiolki. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vtec Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 (edytowane) ja mieszam ze stoperem w reku 1min 40 sek.oczywiscie odpowiednio szybko wsypuje reagent Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Vtec (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Z mieszaniem wody z reagentem chodzi o to, że podczas mieszania wytważają się bąbelki powietrza w roztworze i trzeba się ich pozbyć przed włożeniem do fotometru. Ja przed robieniem testu otwieram saszetkę z reagentem. Mieszanie około 30 sekund i odstawiam na chwilę aby "odgazować próbkę". Tak jak pisał kolega @pinki procedura zgodna z opisem producenta. Załączam kartkę z instrukcji, może komuś się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Lejecie 10ml strzykawką czy wg kreski? Gdyby ktoś chciał wymyć kwaskiem cytrynowym szkiełko to trzeba liczyć się z utratą wskaznika Używa ktoś testu PO4 saliferta z hannką? Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin-JM Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Ja leję do kreski. W oryginalnej instrukcji kazali mieszać reagent 2 minuty. Według moich porównań to salifert zaniża wynik od 0,03 do 0,06 (hanka 0,03-0,06 a na salifercie wciąż 0,00) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 U mnie z salifertem zawsze zawyża o około 0.1. Trafiłem na stare posty bodajże G.Dyzmy, kiedys wyniki były porównywalne, potem salifert coś zmienił i trzeba odjąć 0.1 od wyniku.Z odczynnikami Saliferta na hannce ~0.15 a z saszetką ~0.05.Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 1 godzinę temu, grzegorz88wroc napisał: U mnie z salifertem zawsze zawyża o około 0.1. Trafiłem na stare posty bodajże G.Dyzmy, kiedys wyniki były porównywalne, potem salifert coś zmienił i trzeba odjąć 0.1 od wyniku. Z odczynnikami Saliferta na hannce ~0.15 a z saszetką ~0.05. Wysłane z Tapatalka Czyli mam rozumieć ,ze idzie zrobić pomiar odczynnikami saliferta na hannce. Jak stosujesz odczynniki saliferta do hannki ? Sam proszek ? Z ciekawości sprawdzę jaka różnica wyjdzie . Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Saliferta robisz wg instrukcji, tylko w fiolce od Hanki, zrób kilka prób i daj znać jakie wyniki.Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Jutro będę mierzył do południa to zrobię najpierw normalnie hanką a następnie salifertem z dwa i jeszcze z ciekawości JBL Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris81 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Pomierzone ,no i wszystko jasne oczywiście pominę fakt wysokiego po4 a było już tak dobrze Przejdźmy do testów tradycyjny pomiar hannką 0,18 odczynnikami saliferta wyszło 0,28 (u by się zgadzało stwierdzenie o odjęciu 0,1 od pomiaru) użyłem też odczynniki JBL i wynik 0,15 ( z tym ,że JBL podaje czas odstania próbki 10min. tego się nie udało osiągnąć może z 5min czekałem ) potem pomyślałem ,że z saliferta użyje samego proszku i wyszło 0,18 , z tym że zrobiłem jeden pomiar tą metodą,prawdopodobnie zbieg okoliczności ,że pomiar zgodny z oryginałem Cytuj Zbiornik 220x74x65, 2x OW , zaplecze 300ll , obieg Jebao DCP 18000, 2xVortech mp40,3xtunze6045,6025,6085,odpieniacz BK DC300 rdx,VSV, skała RRR 50kg,lampa diy 279 t5 +led ok.280 W,dozownik H2Ocean Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach