Gregorq Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Właśnie dostałem informacje ze za jakiś tydzień nie będę miał w mieszkaniu prądu od 7-16. Zastanawiam się jak zabezpieczyć moje 330l. Czy UPS i np dwie pompy cyrkulacyjne RW8 do niego podłączone wystarcza?Na co zwrócić uwagę? Sytuacje komplikuje fakt ze będę w tym czasie na urlopie... [emoji20]Edit: akwa jest mocno obciążone. Dużo korali i ryb.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Ja bym przede wszystkim podłączył obieg i odpieniacz - żeby napowietrzał, a cyrkulację "jak zostanie mocy" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 (edytowane) jeśli już to tylko obieg i odpieniacz - policz ile ciągną a potem będziesz widział czy wystarczy mocy tego UPS-a - generalnie na te dwa elementy zawsze warto mieć - nawet na "5 minut" a tak w ogóle to system da radę. A jak się boisz mega awarii to zrób tak aby przede wszystkim nic nie wylało - ani woda z dolewki ani z sumpa ani z odpieniacza ani z akwa Edytowane 23 Stycznia 2017 przez Kroczek (wyświetl historię edycji) Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Po pierwsze sprawdż co się dzieje z systemem przy braku zasilania i ponownym starcie , nawet kilka razy . W razie czego sprawdź jakim systemem podtrzymania dysponujesz , jaki możesz załatwić .Jaka była by jego wydajność . Po tym skalkulował bym co ile prądu zjada ,i tu była by podpowiedz co możesz zostawić z podtrzymaniem a co z sieci . Ogólnie myślę że ten czas akwarium bez problemu da radę .Byle by wszystko wystartowało jak należy .Zasyfione pompy czy cyrkulatory mogą narobic problemów przy starcie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Mogę załatwić dwa UPSy 1500va i ewentualnie generator prądu. Przy obciążeniu 100W ten ups wystarczy na ok 1,5h. Obieg to ok 50W i dwie cyrkulacje max 50W. Jakbym podłączył cyrkulację do jednego, a obieg do drugiego to by wystarczyło? Zastanawiam się czy lepiej napowietrzac powierzchnią wody czy odpieniaczem. @SU1testy odpalania po awarii juz robilem, mam też opóźniacz na listwie na której jest odpieniacz i dolewka. Czy jest tu ktos kto ma doswiadczenie po juz przebytej tak długiej awarii zasilania? Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Na te kilka godzin wystarczy zabezpieczyć obieg główny i ewentualnie odpieniacz. Nie ma potrzeby włączania cyrkulacji. System spokojnie to wytrzyma. Same UPS-y nie są rozwiązaniem. Zbyt krótki czas podtrzymania na wewnętrznym akumulatorze. Po drugie trzeba sprawdzić czy w ogóle obieg i pompa odpieniacza na nich wystartują. Napięcia generowane przez UPS-y nie zawsze współpracują z naszym sprzętem. Lepszym rozwiązaniem jest mały agregat prądotwórczy. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wainer Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 W dniu 24.01.2017 o 09:49, Grzegorz T napisał: Na te kilka godzin wystarczy zabezpieczyć obieg główny i ewentualnie odpieniacz. Nie ma potrzeby włączania cyrkulacji. System spokojnie to wytrzyma. Same UPS-y nie są rozwiązaniem. Zbyt krótki czas podtrzymania na wewnętrznym akumulatorze. Po drugie trzeba sprawdzić czy w ogóle obieg i pompa odpieniacza na nich wystartują. Napięcia generowane przez UPS-y nie zawsze współpracują z naszym sprzętem. Lepszym rozwiązaniem jest mały agregat prądotwórczy. Ups załączy się sam a pytanie kto załączy agregat skoro Gregorq napisał że będzie w tym czasie na urlopie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Myślałem o cyrkulacji bo jest szansa, że ona dłużej pochodzi na tym UPSie.... Pompa obiegowa żre najwięcej prądu u mnie.. UPSy są z czystą sinusoidą więc powinny wystartować pompy. Jutro/pojutrze będę testował... Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 W dniu 24.01.2017 o 09:38, Gregorq napisał: Jakbym podłączył cyrkulację do jednego, a obieg do drugiego to by wystarczyło? Zastanawiam się czy lepiej napowietrzac powierzchnią wody czy odpieniaczem. @SU1testy odpalania po awarii juz robilem, mam też opóźniacz na listwie na której jest odpieniacz i dolewka. Czy jest tu ktos kto ma doswiadczenie po juz przebytej tak długiej awarii zasilania? Lepiej odpieniaczem - prosta matematyka. Policz powierzchnię wody i powierzchnie bąbelków Co do awarii... Swego czasu miałem 320 l z paletkami i 210 l morskiej zupy rybnej. Totalnie przerybione, korale i ukwiały wyłaziły z wody... I co? Ano jeden idiota z elektrowni pomylił liczniki i odciął prąd od niewłaściwego mieszkania (sąsiedzi sprzedawali mieszkanie i co s tam z elektrownią kombinowali... Jak wróciłem do domu, na liczniku była plomba... Miła pani z biura obsługi klienta (jeszcze jedna niekompetentna osoba) poinformowała że zerwanie plomby, niezależnie od przyczyn to kara w wysokości.... (nie chcę kłamać, ale kwota była dla mnie nie do zaakceptowania). Gość z elektrowni przyszedł następnego dnia. Strat w obu akwariach nie było. Ponad 24 godziny bez prądu i wszystko żyło... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 W dniu 24.01.2017 o 11:06, dale napisał: Ponad 24 godziny bez prądu i wszystko żyło... O, i o takie doswiadczenie mi chodzilo. Robiles jakies czary mary w tym czasie zeby napowietrzyc wode? Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Nie, nie chciałem stresować ryb - doszedłem do wniosku, że spokojniejsze będą mniej zużywały tlenu czy brudziły wodę. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dr@co Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Najlepiej gdyby udało ci się załatwić dwa duże akumulatory UPSowe np. 65Ah i je podłączyć do UPSa 1,5kVA. Spokojnie pociągną ci 100W przez 10-15 h. Akumulatory wbudowane w zasilacz to zwykle 2 x 7,2Ah - są za małe na dłuższy czas. Cytuj ~900l SPS LPS Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maskonur Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Dla wyjasnienia: Akumulator 12V 50Ah to 12*50 VA h czyli 600Wh. Pompy o mocy 100W beda pracowac 600 / 100 = 6h, Pompa o mocy 50W to 600/ 50 = 12 h Akumulator 12V100Ah to odpowiednia 1.2kWh energii. Jesli wiesz ze: t - wymagany czas pracy M_o - moc odbiornikow M_ups - minimalna pojemnosc akumulatora (12V) mozesz sobie policzyc: M_ups = M_o * t / 12 np: M_o = 100 W t = 6h M_ups = 100 * 6 /12 = 50 [ Ah] warto dodac 10-20% zapasu... Cytuj 310 litrow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Dzieki !!! Mam UPSa APC z aku 2x12Ah. Do cyrkulacji powinno wystarczyć na 5,5h wg wzoru Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregorq Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 No dobra. Akwa zasilają 2 upsy (1 na każda pompę cyrkulacyjna) i do tego dzień przed wyłączeniem kumpel włączy napowietrzacz na baterie zdobyty w sklepie wędkarskim [emoji4] Trzymajcie kciuki 02.02 [emoji4] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Akwa: 100x55x60h, Sump: 70x45x45, 2xAI Hydra 26 + AI Director, Deltec SC1456, Ecotech Vectra M1, 2x RW-8, 1x RW-4, NP reducing biopelletsTM Syn-Biotic, Balling CZDA+AF Component Strong Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
irek28 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2017 Witam ja posiadam coś takiego przy braku prądu wytrzymał przy dwóch rw 8 24 godzinyCoralBox PowerCell for Jebao Battery Pump / DC PumpWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach