pokson Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 Witam. Spalił mi się rtiak w tej dolewce. Niestety nie mam pojęcia jaki to a obudowa jest ukruszona, więc nie mogę odczytać jego parametrów. Czy ktoś z Was potrafi odpowiedzieć jaki to triak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 Najlepiej zerknąć u kogoś, kto ma podobny sterownik, jednak jeżeli nikt się nie odezwie to z układu ścieżek celowałbym w coś typu T410 (ewentualnie możesz wsadzić T810, będzie większy zapas mocy). Szukaj takich w obudowie TO252. Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PIOTRONIX Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Ja widzę dodatkowo uszkodzony rezystorek dzielnika obok triaka. Duże też prawdopodobieństwo uszkodzenia transoptora oznaczonego na płytce jako OP1. Warto te elementy wymienić razem - bo można się zdziwić w chwili włączenia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 W takim razie nie wiem czy jest sens naprawy. Dodam że triak spalił się, bo na cewce od elektrozaworu doszło do spięcia. W ogóle dziwna sytuacja, cewka ma wypaloną dziurę w obudowie, a na ścianie, do której przymocowany był elektrozawór, wiszą przyklejone kawałki obudowy cewki. Jak by cewka wybuchła... . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SzymonH Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Jaki to był elektrozawór ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Grun System (do CO2), ale cewka zmieniona na mocniejszą 10VA, bo oryginalna (1,5VA) nie dawała rady otworzyć zaworu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Standardowo wymieniam na BTA12 w obudowie TO220. Pola lutownicze są przygotowane i nic nie trzeba zmieniać. Powodem uszkodzenia jest zawsze przegrzana lub zalana cewka elektrozaworu. Koszt triaka 3zł. Czas naprawy 5 minut. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 Godzinę temu, Grzegorz T napisał: Standardowo wymieniam na BTA12 w obudowie TO220. Pola lutownicze są przygotowane i nic nie trzeba zmieniać. Powodem uszkodzenia jest zawsze przegrzana lub zalana cewka elektrozaworu. Koszt triaka 3zł. Czas naprawy 5 minut. 18 godzin temu, magu napisał: Najlepiej zerknąć u kogoś, kto ma podobny sterownik, jednak jeżeli nikt się nie odezwie to z układu ścieżek celowałbym w coś typu T410 (ewentualnie możesz wsadzić T810, będzie większy zapas mocy). Szukaj takich w obudowie TO252. Podziękował. Zakupiłem BTA12 i śmiga jak ta lala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 I tak trzymać ......... pisać na priva to podpowiem, a w gąszczu postów czasem umykają istotne rzeczy. Pozdrawiam. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 (edytowane) Będę pamiętać. Tak btw to farta miałem z tą dolewką, bo po awarii dalej podawała prąd na cewkę. Gdyby cewka się nie spaliła to dolewka by lała i lała... . Teraz mam dodatkowe 2 pływaki które odetną zasilanie elektrozaworu w razie problemu z dolewką. Edytowane 6 Lutego 2017 przez pokson (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach