marek85 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Witam po tygodniu od zalania zero plag nic kompletnie nh 0 no2 0 albo 0,1 żona mówi ze coś widzi a ja nic :/ No3 przez tydzień spadło z 20 na 10 a po4 jest na poziomie 0,3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Włącz oświetlenie na 100% przez 12 godzin dziennie to po 2 tygodniach zobaczysz jak wygląda dojrzewanie. Tydzień czasu to za malo ;-)Dariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Wszystko dopiero przed Tobą. Ja świeciłem od startu docelowo i glonów było bardzo mało, aż dziwiłem się, że u innych tyle glonów, a u mnie prawie nic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Na spagetti świece 24h w głównym blu 6 a hqi 5 zwiększam w sobotę o następne 2 tak stopniowo czy odrazu 12blu i 12 hqi jak to ustawić najlepiej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 24h ? widziałeś gdzieś na świecie miejsce z roślinami gdzie słońce świeci 24h ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 To jak to ustawić Bey to miało ręce i nogi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 17 Marca 2017 Ja refugim oświetlam 15 godzin. W akwarium docelowo świeć 12 godzin niebieskim i 10 białym. Jak zaczęłaś świecić 6 i 5 godzin to zwiększaj stopniowo o 1-2 godzin co kilka dni do docelowego czasu. Jak pisałem wyżej ja od razu świeciłem docelowo, bo wyczytałem, że jedni zalecają stopniowo zwiększać, a inni od razu docelowo. Na temat refugim i jego oświetlenia poczytaj na reefhub.pl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 18 Marca 2017 Dziwne xenia na próbę z kostki wyjęta żyje berireum żyje dokupiłem ślimaki kraby (ekipę czyszcząca ale bez krewetki ) żyją i zapierdzielaja jak pszczoły parametry spadają jutro zrobię testy bo dzisiaj dodałem następne dawkę bakteri nawet Odpieniacz wywala mało ale jednak coś W refugium pojawiły się okrzemki (chyba ) ale i glony wapienne ?! Mało ale są Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chmiel30 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Komin po środku niestety nie jest dobrym rozwiązaniem. Sam mam i w następnym baniaku nie popełnię tego błędu. Będziesz musiał mocno pokombinować z cyrkulacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Wiem widzę ale damy rade wyniki po 10 dniach od zalania nh 0 po4 0 no2 0 No3 5-10 ale bliżej 5 ale chyba okrzemki wyskakują :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Okrzemkami nie musisz się martwić. Za jakiś czas znikną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Ale jak się przyjrzałem to wyglada jak by miejscami miało zielony kolor i włoski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 Na razie nie masz czym się martwić. Twoje akwarium dojrzewa, te objawy to normalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chmiel30 Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Musisz się wykazać cierpliwością. Dojrzewanie dopiero przed Tobą. Koniecznie daj jakieś bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Heja...To co opisujesz to poczatki dojrzewania,u mnie okrzemki wyskoczyly po ponad miesiacu od zalania...Cierpliwosc to to co Ci teraz potrzebne a jezeli Xenia zyje to i jest szansa ze zyc bedzie.Ja dla proby wsadzilem malza podczas dojrzewania i zyje do tej pory,potem wlozylem Zoa i tez przezyly i maja sie swietnie,choc NO2 bylo kosmiczne,jednak nie namawiam do takiego postepowania... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patyczak Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 Fajne ułożenie skały. Świetna robota jak na pierwszy samodzielny zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Dziękuje ake to pomoc ludzi z Aqua nature Poznan za co im bardzo dziękuje a na ta chwile wyglada ze wychodzą okrzemki w głównym zbiorniku a w sumpie Cyjano i chyba tez w głównym widzę pare bąbelków co robić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Nic, czekać aż zakończy się dojrzewanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 witam okrzemki dalej atakują ale powoli schodzą w ich miejsce wchodź glony taki niteczki taka choinka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 testy na dzień dzisiejszy po4 0 nh 0 no2 0,5-1 No3 20 Jak to się ma do dojrzewania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 26 Marca 2017 Jak no2 spadnie do 0 to zakończy się pierwszy etap dojrzewania i będziesz mógł myśleć o zasiedlaniu akwarium. Cyjano jeszcze masz, rozrasta się, znika, znikło? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 27 Marca 2017 Cyjano się rozrasta :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 29 Marca 2017 Glony dalej atakują Cyjano tez a wyniki testów to nh0 no2 1 no3 20 po4 1,5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Kiedy robić 1 podmianę wody??? Glony powoli ustępują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marek85 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2017 Witam mija już prawie miesiąc a parametry są już stabilne dzisiejsze testy wynoszą Nh 0 po4 0,03 no2 0 No3 0 Kh 8,6 co robić czekac jeszcze czy powoli ryby i korale?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach