dari_a Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Tydzień temu zalałem akwarium. Dziś zobaczyłem początki dino. Pojawiły się pewnie, bo akwarium stoi w mocno oświetlonym przez światło dzienne miejscu, a ostatnie dni były słoneczne. Start na suchej skale, żywym piasku i 1/4 żywej wody. Sól AF Reef Salt. Codziennie bakterie Bio S, żadnych pożywek. Zaciemniłem akwarium na kilka dni i na razie nie planuję żadnych innych środków. Jak będzie się robić bardzo źle to dopiero wtedy dodam wody utlenionej. Czy robię dobrze? Nie chciałbym dopuścić do plagi i zapobiec na samym początku. Edytowane 11 Lutego 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tylib Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Dino, cyjano, okrzemki zawsze mogą wystąpić przy dojrzewaniu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 jedyne co robisz źle, ale póki co tylko z założenie na później... - "nie chcę dopuścić do plagi" i "dopiero wtedy dodam wody utlenionej" to niekoniecznie dobre podejście. Niech system sam się uodparnia i stabilizuje. To tak jakbyś pozwolił bakteriom się namnożyć i nagle je zabił, aby cały proces ruszał od nowa. Daj systemowi spokój zaciemnienie ok, odessanie odfiltrowanie i wlanie ponownie ok. dodawanie bakterii ok. Ale walka z plagą typu okrzemki, dino, cyjano na etapie startu systemu już nie jest ok wstrzymanie/ograniczenie jej naturalnymi metodami wg mnie jest dopuszczalne, lecz nie radykalne sposoby walki poprzez zabicie bakterii. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 46 minut temu, chwialek napisał: jedyne co robisz źle, ale póki co tylko z założenie na później... - "nie chcę dopuścić do plagi" i "dopiero wtedy dodam wody utlenionej" to niekoniecznie dobre podejście. Niech system sam się uodparnia i stabilizuje. To tak jakbyś pozwolił bakteriom się namnożyć i nagle je zabił, aby cały proces ruszał od nowa. Daj systemowi spokój zaciemnienie ok, odessanie odfiltrowanie i wlanie ponownie ok. dodawanie bakterii ok. Ale walka z plagą typu okrzemki, dino, cyjano na etapie startu systemu już nie jest ok wstrzymanie/ograniczenie jej naturalnymi metodami wg mnie jest dopuszczalne, lecz nie radykalne sposoby walki poprzez zabicie bakterii. Dzięki chwialek, utwierdzileś mnie w tym co wiem o dino, chociaż do tej pory nigdy nie musiałem z nimi walczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 1 godzinę temu, dari_a napisał: (...) akwarium stoi w mocno oświetlonym przez światło dzienne miejscu (...) będzie problem z glonami - może jakaś zasłona żaluzje albo folia na okno ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 4 godziny temu, silvia napisał: będzie problem z glonami - może jakaś zasłona żaluzje albo folia na okno ... Wiem, liczyłem się z tym od początku. Wkrótce będą tam rolety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Wóda plus bakterie plus wata filtracyjne odpieniacz na mokro i będzie ok. Wodą utlenioną wybijesz też bakterie a tego nie chcemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Nie wierzę w dino tydzień po zalaniu i nikt mnie do tego nie przekona [emoji14]. Po tygodniu to mogą być jedynie okrzemki i początki glonów, zresztą często równolegle z okrzemkami (raczej na piasku) pojawiają się glony (raczej na skale),które do złudzenia dino przypominają - takie a'la gluty z bąbelkami powietrza. Zarówno okrzemki, jak i te glutowate glony dosyć wcześnie się pojawiaja i równie szybko znikają. A więc pozostaje browarek i czekać [emoji4].baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Wóda plus bakterie plus wata filtracyjne odpieniacz na mokro i będzie ok. Wodą utlenioną wybijesz też bakterie a tego nie chcemy. A jakie tam są bakterie? @dari_a odpuść sobie te wszystkie zabiegi. Żadnej wody utlenionej, żadnego zaciemniania. Jaką metoda zamierzasz prowadzić to akwarium? Bo tego nie napisałeś. Zrób wszystko zgodnie ze sztuką i tyle - czekaj na efekty! To że masz po tygodniu dino to żadna plaga. To akwarium musi dojrzewać w normalnych warunkach w przeciwnym wypadku okres dojrzewania będzie Ci się ciągnął w nieskończoność i przy każdej zmianie warunków zaczynał od nowa. Jedynie świecić możesz mniej na początku ale świecić (!) a nie robić zaciemniania. Nie walcz z "plagami" bo jeszcze Ci się nie zaczęły. Powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 (edytowane) 7 godzin temu, baszurek napisał: Nie wierzę w dino tydzień po zalaniu i nikt mnie do tego nie przekona [emoji14]. Po tygodniu to mogą być jedynie okrzemki i początki glonów, zresztą często równolegle z okrzemkami (raczej na piasku) pojawiają się glony (raczej na skale),które do złudzenia dino przypominają - takie a'la gluty z bąbelkami powietrza. Zarówno okrzemki, jak i te glutowate glony dosyć wcześnie się pojawiaja i równie szybko znikają. A więc pozostaje browarek i czekać [emoji4]. baszurek nadaje mobilnie... Też się zdziwiłem, że byłyby tak szybko. Jak dla mnie to wygląda na dino, charakterystyczne pęcherzyki powietrza. Myślisz, że mogą tyć inne niż bruzdnice glony? 7 godzin temu, Walker napisał: A jakie tam są bakterie?@dari_a odpuść sobie te wszystkie zabiegi. Żadnej wody utlenionej, żadnego zaciemniania. Jaką metoda zamierzasz prowadzić to akwarium? Bo tego nie napisałeś. Zrób wszystko zgodnie ze sztuką i tyle - czekaj na efekty! To że masz po tygodniu dino to żadna plaga. To akwarium musi dojrzewać w normalnych warunkach w przeciwnym wypadku okres dojrzewania będzie Ci się ciągnął w nieskończoność i przy każdej zmianie warunków zaczynał od nowa. Jedynie świecić możesz mniej na początku ale świecić (!) a nie robić zaciemniania. Nie walcz z "plagami" bo jeszcze Ci się nie zaczęły. Powodzenia Dziękuję serdecznie Walker! Brzmi to bardzo sensownie. Co do metody to będzie to spora ilość skały, Siporax w dużej ilości, odpieniacz i standardowe podmiany wody. Potem pewnie też Balling, ale do tego jeszcze sporo czasu. Nic więcej nie planuję, czyli chyba należałoby to nazwać metodą berlińską. Edytowane 12 Lutego 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Siporax nie jest potrzebny. W każdym akwarium morskim sorbenty krzemianów rosną same - są nimi gąbki. Gąbki potrzebują do budowy szkieletu krzemianów... Zacznij dozować krzemiany to za 0,5 roku w zbiorniku będzie pełno kolorowych gąbek a krzemiany będą zawsze zerowe - nawet jak będziesz sypać krzemian sodu łyżkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 2 godziny temu, nanokaczor napisał: Siporax nie jest potrzebny. W każdym akwarium morskim sorbenty krzemianów rosną same - są nimi gąbki. Gąbki potrzebują do budowy szkieletu krzemianów... Zacznij dozować krzemiany to za 0,5 roku w zbiorniku będzie pełno kolorowych gąbek a krzemiany będą zawsze zerowe - nawet jak będziesz sypać krzemian sodu łyżkami. Tylko te gąbki jakoś najpierw muszą trafić do akwarium, ja startowałem na suchej skale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Nie martw się trafią... Ze szczepkami np. Mozesz dolozyc troszke zewej skaly z dzialajacego zbiornika itp. Nawet nie bedziesz wiedzial kiedy i sie pojawią.Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 22 minuty temu, Przemek78 napisał: Nie martw się trafią... Ze szczepkami np. Mozesz dolozyc troszke zewej skaly z dzialajacego zbiornika itp. Nawet nie bedziesz wiedzial kiedy i sie pojawią. Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka Wszystkie szczepki planuję kąpać w dipie, żeby właśnie unikać nieproszonych gości. BTW czy stosujecie takie chemiczne zabiegi? Warto to stosować na koralowcach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 1 minutę temu, dari_a napisał: Wszystkie szczepki planuję kąpać w dipie, żeby właśnie unikać nieproszonych gości. BTW czy stosujecie takie chemiczne zabiegi? Warto to stosować na koralowcach? Dip usunie różnego rodzaju pasożyty, typu wirki itp., które pod wpływem szoku mają "uciekać" ale z gąbkami czy aiptazjami to już może być różnie. Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 29 minut temu, Przemek78 napisał: Dip usunie różnego rodzaju pasożyty, typu wirki itp., które pod wpływem szoku mają "uciekać" ale z gąbkami czy aiptazjami to już może być różnie. warto w ogóle się w to bawić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 12 Lutego 2017 Bardzo warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 Jeśli chcesz mieś sterylne akwarium to kup sobie podchloryn sodu i nalej do zbiornika. Potem wsadź gumowe korale. Będzie ładnie, bez plag, pasożytów glonów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 Ja startowałem na suchej skale, żywym piasku, żywej wodzie i żywym wkładzie do filtra. Po tygodniu zrobiło się brązowo, z bąbelkami i glutowato. Dziś mija 2 tydzień i zaczyna powoli schodzić wszystko. skała zaczyna robić się biała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 pocieszyło mnie to wszystko co tu przeczytałem bo u mnie po 2 mc delikatne naloty urosły w siłę. Pytanie zasadnicze czy eksmitować korale które zawitały lub wyrosły ze skał? Wyglądało jak okrzemki + niteczki tu i tam, długie cieniutkie. Dino to to mi nie przypomina bo nie tworzy glutowatej plechy tylko pajęczyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lutego 2017 (edytowane) Tydzień temu zalałem akwarium. Dziś zobaczyłem początki dino. do tej pory nie musialam z nimi walczyć. Czegos tu nie rozumie tydzień zalane akwarium nagle piszesz ze nigdy nie walczyles z tym ...poplontane z pomieszanym ale ciekawe.... Edytowane 20 Lutego 2017 przez Adi1977 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach