Skocz do zawartości
Gość

Podwyższone NO3 PO4 po przeprowadzce systemu 250l kubełek bez sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

tak naprawdę to kupiłem 3 mies temu całe akwarium które miało 3 lata była po prostu przekładka 80% wody zostało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
32 minuty temu, Adi1977 napisał:

Więcej zdjęć nie dam rade przesłać z powodu rozmiarów plików

wyślij fotki na np. zapodaj.net czy tinypic.pl - a tutaj wklej linki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Przemku rozumie czyli muszę coś stosować na zbicie parametrów..mam nadzieje że po jakimś czasie spadną i będzie ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Bakterie stosuje wszystko jak trzeba chyba że zrobić jakąś podmiankę wody czy za wcześnie?/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Adi1977 napisał:

tak naprawdę to kupiłem 3 mies temu całe akwarium które miało 3 lata była po prostu przekładka 80% wody zostało

No to być może miałeś sporo szczęścia i niewiele przy tym Ci padło, co nie wywołało intensywnego dojrzewania. Obniżysz parametry (lub zmierz je w jakimś sklepie, albo u kogoś, żeby potwierdzić) i będziesz miał bardzo ładne akwarium z pominięciem fazy początkowej. Stosuj bakterie, poczytaj o VSV i pomyśl o redukcji ryb. One szybko rosną, a akwarium jest ciągle takie samo.

500 +

-zakładając akwarium morskie nic nie wiemy

-po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy;

-po roku jesteśmy ekspertami,

-po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

między czasie robie testy No3 I Po4 i przechodzę do innego pokoju wynik

No3- 70
Po4 -0,25

na Po4 stosuje Rowa na No3 PURIGENlub czasem leje preparat o nazwie Bioclean I  firmy Reeflowers

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adi  ja robiłem przesiadkę 2 miesiące temu na wieksze akwa  i pierwszą podmiane wody 2 tygodnie po przesiadce a potem juz co tydzień 10 %  rób  juz podmianki co tydzień no3 ,po4 powolutku zacznie spadać i absorbery też pomogą . obserwuj i mierz przed kazda podmiana wody . bedzie ok    ja leje jeszcze bakterie Microbe lift specjal blend co tydzień 10ml. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

bardzo dziękuje za porady myślę że się odezwę,za jakiś czas napisze co u mnie ..

Aha...jeszcze jedno bardzo dziwne zjawisko wg testów Zolleka No3 to 30 wg testu JBL No3 30  wg testu salif No3 70 ,może test jest walniętnty lub inne testy są niewiarygodne

KH-9
PO4 0,25

No3-70,

CA-480
PH-7,6

Mg-1370
zasolenie 1,024
DTS-000

Edytowane przez Adi1977
testy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jakie były azotany przed przeprowadzką?

PS

Na prawdę uważasz, że tematem tego wątku są korale? 

425L  - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że banalne  pytanie ale sprawdziłeś datę ważności testów może są po terminie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Tester-przepraszam temat zmieniony-tak parametry były ok dodam że odpieniacz mam zewnętrzny bez sumpa jest biologia w kubełku moze to jest przyczyną,ale nie mam wielkiej możliwości dania sumpa jedynie 38x38x40 ale czy to pomoże.

Ps.tak testy są ważne do 8.2018

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tester-przepraszam temat zmieniony-tak parametry były ok dodam że odpieniacz mam zewnętrzny bez sumpa jest biologia w kubełku moze to jest przyczyną,ale nie mam wielkiej możliwości dania sumpa jedynie 38x38x40 ale czy to pomoże.
Ps.tak testy są ważne do 8.2018

Z tym kubelkiem to uwazaj. Znasz zagrozenia?

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tak znam zagrożenia wiem co robić jak braknie prądu powyżej 2godz,tak serio jeśli założę sumpa poj 35l czy to coś da nie mam miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak znam zagrożenia wiem co robić jak braknie prądu powyżej 2godz,tak serio jeśli założę sumpa poj 35l czy to coś da nie mam miejsca...

Zawsze coś. Mozesz np zrobic refugium albo uruchomic biopalety. Wg mnie jak masz mozliwosc to rób nawet malutki sump. Akwarium jest bardzo ladne i szkoda by bylo gdyby cos sie zalamalo. A pozostała filtracja może zostać

Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sump na pewno będzie bezpieczniejszy. Piszesz że odpieniacz masz zewnętrzny więc sump dwu komorowy. Jedna komora na pompę a reszta na media i masz nad tym kontrolę.

Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU)

150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l,  oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only

Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję ci tytuł tematu " Podwyższone NO3 PO4 po przeprowadzce systemu 250l kubełek bez sumpa" - to nakieruje na problem już na etapie listy tematów, a każdy w przyszłości będzie wiedział już po tytule o co chodzi w wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tytuł zmieniłem może i racja....

Pytanko jeszcze mam o ta podmianę wody czy w akwarium 3miesięcznym z przeprowadzki rzeczywiście podmieniać 10% wody co tydzień nie z wcześnie są różne opinie czytając tu na forum.

10%= na 250l akwarium 25l mam baniak do tego 20l może wystarczy 20l co tydzień przy takiej obsadzie ryb,i bez sumpa,czy też co 2 tyg to robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób gwałtownych zmian wszystkiego na raz. Wprowadź podmiankę i obserwuj co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, chwialek napisał:

Nie rób gwałtownych zmian wszystkiego na raz. Wprowadź podmiankę i obserwuj co się dzieje.

Podmiana i metoda vsv czy wódka czy też ten specyfik RedSea to nie są gwałtowne ruchy. Podmiana to normalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.