Bzyk002 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Witam, mam akwarium 30L a w nim 2 błazenki. Karmie je artemią, moge zostawić je na weekend bez karmienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Od kilku lat w weekendy w pracy nie karmimy ryb a bywa że w święta 3-4 dni są bez jedzenia Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Spokojnie i 5 dni bez jedzenia dadzą radę Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 W innym temacie, od wczoraj byłem karcony, że jednodniowe głodówki raz w tygodniu są złe, szkodliwe. A tu taka rewolucja i nikt nie karci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Ryba głodna to ryba zdrowa oczywiście bez przesady heh Wysłane gołębiem pocztowym z pomocą Tapatalka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 W tamtym temacie takie argumenty nie przemawiały do niektórych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szybki59 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 U mnie ryby jeden dzień w tygodniu nie są karmione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Godzinę temu, Bzyk002 napisał: Witam, mam akwarium 30L a w nim 2 błazenki. Karmie je artemią, moge zostawić je na weekend bez karmienia? Jeśli to incydentalna sprawa to możesz, jeśli cykliczna to lepiej kup automatyczny karmik Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) 21 godzin temu, Bzyk002 napisał: Witam, mam akwarium 30L a w nim 2 błazenki. Karmie je artemią, moge zostawić je na weekend bez karmienia? myślę że nie musi jeść Edytowane 24 Lutego 2017 przez Adi1977 brak słów (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 1 godzinę temu, Bzyk002 napisał: Witam, mam akwarium 30L a w nim 2 błazenki. Karmie je artemią, moge zostawić je na weekend bez karmienia? bez problemu :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 5 minut temu, Adi1977 napisał: Jeśli co tydzień tak to ma wyglądać ,zabieraj to akwarium pod pachę i do domu z nim. I to będzie lepsze niż brak karmienia przez dwa dni? Bez żartów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONSAIMANIA Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Najlepiej przekonać się na własnej skórze i przez weekend nic nie jeść :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) . Edytowane 24 Lutego 2017 przez Adi1977 kropeczka, (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Ale Wy odróżniacie metabolizm zwierząt zmiennocieplnych od stałocieplnych? Czy nie i antropomorfizujecie myśląc o niedzielnym obiadku? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) . Edytowane 24 Lutego 2017 przez Adi1977 kropeczka, (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orthoptera Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 (edytowane) człowiek jest stałocieplny co oznacza że musi podnosić swoją temp. względem otoczenia, dlatego potrzebuje pożywienia jako energie, ryby sa zmiennocieplne żyją w akwarium w temp 25st nie potrzebują tyle energii co kanarki Adi1977, Organizm ryby wyposażony jest w dużą ilość enzymów, które pozwalają na rozkładanie tkanek. W okresie głodu ryba uaktywnia te związki , np dorsz atlantycki wytrzymię nawet 129dni, wiec myślę że dla błazenka weekend to nie przeszkoda. Edytowane 23 Lutego 2017 przez orthoptera (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Teraz, Adi1977 napisał: jestem przygotowany na takie teksty śmiało ..... Panowie... Spokojnie, bo znów będzie jak w dyskusji o leczeniu ospy #pdk A tak w temacie, to z pewnością nie będzie to dla ryb komfortowe, ale przeżyją. Tak jak człowiek by przeżył. Myślę, że na czas wyjazdu powinieneś nie jeść i będziesz kwita ze swoimi rybami Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Słyszałem przypadek jednego gospodarza który próbował oduczyć swojej konia jeść. Chwalił się, że mu się prawie udało. Miał już podobno zadowalające efekty tylko że koń mu zdechł i nie mógł dokończyć eksperymentu. [emoji4] Taki żarcik. A co do pytania to oczywiście że można. Moim zdaniem to lepsze niż zostawić pod opieką laika. Kolega kiedyś po powrocie z wczasów musiał zlikwidować zbiornik. Sąsiadka tak karmiła biedne głodne rybki, że nie było czego ratować, a w domu tak jebao jaki z jaskini brontozaura. Z dwojga złego: Głodna ryba to zdrowa ryba [emoji4] Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Teraz, Adi1977 napisał: Asiu,nie w tym rzecz źle zrozumiałaś,masz ptaka rybę kota,psa,itp ma jeść być zdrowy i on jak i ty macie się sobą cieszyć tak to spróbuj zrozumieć. Poczytaj o metabolizmie ryb. To nie ptaki o wysokich wymaganiach energetycznych. Spłycając - dużo za nie "robi" np.grzałka. Akwarium nie jest sterylne. Zawsze można coś gdzieś skubnąć, a błazenki ponadto mogą i potrafią regulować metabolizm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
big daddy Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Co by nie powiedzieć to tytuł nie jest jednak zbyt szczęśliwie sformulowany.Wysłane z galaktyki S6 Cytuj Słone "Coś" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
orthoptera Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 2 minuty temu, Adi1977 napisał: wiesz co... brak mi słów......ale oczywiście po to jest forum..życzę wszystkim wszystkiego dobrego w tym toku myślenia... (wiesz co zostawię cię w szczerym polu na 2-3dni a wkoło będzie tylko śmietnisko-może coś skubniesz w nim..jak ten błazenek) w taki sposób też można rozumować co nie? wstyd że mając zoo w chacie porównujesz papugę do ryby i zrównujesz to z homo-sapiens, jako puentę napiszę że wydaje mi się że błazenek bez 3 dni karmienia będzie bardziej szczęśliwy niż ptak żyjący przez całe życie w klatce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 8 minut temu, Adi1977 napisał: na tyle z mojej strony... I dobrze :-/ 9 minut temu, Adi1977 napisał: zobaczymy ilu akwarystów myśli podobnie(tych akwarystów zamiłowania) Zamiłowanie a wiedza to widać tutaj są zupełnie dwie różne sprawy :-( HINT: chociażby inkubacja u pyszczaków, naprawdę, doczytaj :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 Po co się czepiacie słówek, przecież Adi napisał wyraźnie, że ma na myśli czysto powiedzmy "moralną" stronę. Jeśli ktoś decyduje się na akwarium to niech zadba o podstawowe sprawy a nie kombinuje aby nie karmić w weekendy. A to, że rybom nic nie będzie to ustaliliśmy już kilka postów wyżej Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maelen Zgłoś Napisano 23 Lutego 2017 No właśnie, po co się czepiać? Po co od razu wyskakiwać z całą tą 'moralnością' w odpowiedzi na proste pytanie przy rzeczywiście nieszczęśliwie skonstruowanym temacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach