Arturro Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 Mam 3 rodzaje SPS-ów typu talerzówka: czerwona, fioletowa, zielona. Wszystkie rosną na dół a wolałbym by zachowywały się jak talerzówki i rosły w bok Jest jakaś zależność np za dużo światła, uboga woda itp itd.. ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 Ciekawy temat. Też się nad tym zastanawiałem. Mam 4 rodzaje i rosną losowo. Najlepsze, że jeden typ rośnie na dwa sposoby. Jedyne podejrzenie mam takie, że tam gdzie mam LED tam rośnie w dół (przód zdjęcia), a tam gdzie jest tylko pod T5 rośnie w górę(tył). Może właśnie szukają sobie odpowiedniej intensywności światła? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzym Zgłoś Napisano 6 Marca 2017 Powody moga byc dwa: 1. Swiatlo odbite od dna jest bardziej intensywne niz to, ktore spada z gory. 2. Uciekaja od swiatla, ktore je pali od gory Cytuj Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042 Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa ; Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Miałem dokładnie taka sama sytuację bezpośrednio pod ledami talezowka rosła już w dół. Na zdjęciu widać w którym momencie zmieniłem T5 na hybrydę T5+ledDariusz Barcikowskiwysłane via Tapatalk Samsung Galaxy S7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Światło T5 ponad 1W/l, odległość od lampy do talerzówek ok. 50cm, nic je nie zasłania. Dno bez piasku, zarastające algami. Zatem w pierwszym kroku spróbuję jedną z nich przysłonić koralowcem. Dziękuję. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cergoth Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Ja uważam, że światło ma mały wpływ. W jednym zbiorniku, pod identycznym oświetleniem jeden koral był przyklejony wysoko i tworzył ładne, okrągłe "płatki". Drugi, dużo bliżej dna rósł w dół. Światło tylko T5. Osobiście uważam, że chodzi o gatunek montipory, samych talerzówek jest ponad 10 ! Cytuj PhospHATE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Godzinę temu, Arturro napisał: Światło T5 ponad 1W/l, odległość od lampy do talerzówek ok. 50cm, nic je nie zasłania. Dno bez piasku, zarastające algami. Zatem w pierwszym kroku spróbuję jedną z nich przysłonić koralowcem. Dziękuję. ja mam talerzówkę prawie przy samej powierzchni wody a świeci u mnie 320 W T5 w 250 litrach a lampa wisi ok12-15 cm na tafla wody i talerzówka rośnie w górę p.s. sorry za jakość ale telefonem lepiej nie zrobię a chodzi mi tylko o pokazanie jak rośnie Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Korale rosną w kierunku optymalnych warunków, na które składa się wiele czynników takich jak, światło (intensywność i spektrum), cyrkulacja (kierunek prądu). Odwracając sytuację, korale nie będą rosły w kierunku cienia np pod innego korala albo w stronę, gdzie cyrkulacja brak, albo jest zbyt silna - np w wąskie przestrzenie międzyskalne. W naturze talerzówki ogólnie zamieszkują większe głębokości, gdzie światło nie jest zbyt intensywne i posiada mały udział barw ciepłych. Być może to jest powodem, że montipory uciekaja w dół. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krk_258 Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 @Tester teoria jak najbardziej słuszna ale jak wytłumaczysz sytuację jaką ja miałem - zbiornik mam jesienią i wiosną przez kilka tygodni oświetlany bezpośrednio niskim słońcem przedpołudniowym - czyli barwa mocno ciepła. W tym okresie talerzówka (podobna jak na fotkach) zaczęła robić kaskadę w dół (do słońca). Jak słońce zmieniło kąt padania i nie oświetlało mi baniaka to się wyprostowała tworząc wyraźny schodek. Obecnie nie jest widoczny bo trochę poeksperymentowałem kładąc na niej ułamane fragmenty przyrastające ciut za blisko innych korali. W efekcie utworzyła ciekawą strukturę Natura w naszych baniakach może zadziwiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Ja mam same ledy, powieszone 10cm nad wodą. Talerzówki znajdują się w połowie głębokości zbiornika i rosną do góry. Szczególnie czerwona pnie się do góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Tak jak napisałeś - to jest teoria. W praktyce korale uczą się nowych warunków. Jeśli im podpasują to rosną, a jeśli im nie podpasują to stoją lub obumierają. Ten sam koral w dwóch różnych miejscach w akwarium może wyglądać inaczej, a o wyglądzie w innym akwarium nie wspomnę. Celowo pomijam tu sprawę wybarwienia jako mało istotną z punktu widzenia samego korala. Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Może głupie pytanie, ale czy korale mogą mieć pamięć? Na przykład kolonia korala x została zaimportowana z Azji, następnie kupiona przez kogoś i za rok ktoś dostał fraga z tej kolonii. Czy ten frag może szukać warunków jakie miał w naturalnym środowisku, czy na przykład adaptuje się jedynie przez ostatni okres na przykład kilkunastu miesięcy i cały się przestawia na najwydajniejsze funkcjonowanie w nowych warunkach zapominając co było wcześniej. Inny przykład: 1) Rok 2015 mała montipora zakupiona - import z Azji, koral oświetlany pod MH + T5 2) Rok 2016 zmiana w zbiorniku na LED 3) Rok 2017 - czy koral będzie się lepiej czuł pod LED (tak jak ostatnie 12 miesięcy) czy gdyby go wsadzić ponownie pod MH + T5 4) Rok 2018 - fragi z tego korala - czy one będą "pamiętać" warunki z lat 2015 i 2016 Podobnie z cyrkulacją i parametrami. W temacie zoa niejednokrotnie się spotkałem, że z pewnych źródeł zoa nie tylko się łatwiej aklimatyzują, ale również później namnażają. To tylko selekcja genów? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 8 godzin temu, Kroczek napisał: ja mam talerzówkę prawie przy samej powierzchni wody a świeci u mnie 320 W T5 w 250 litrach a lampa wisi ok12-15 cm na tafla wody i talerzówka rośnie w górę rośnie i to pięknie. No to mam zagwozdkę. Jakie spectrum.. jakie świetlówki oświetlają? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 4 x ATI Blue Plus + 2 x ATI Coral Plus, Giesemann AquaPink i Giesemann AquaBlue Azure Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 Mój zestaw 5x Narva blue2 1x ATI Coral Plus, ostatnie 3 godziny przechodzi w 1xNarva blue2 1x Giesemnann Pure Actinic. Szczególnie Pure Actinic jest moim ulubionym widmem na wieczór, nieczęsto spotykana w akwariach, może jest z tego jakiś kruczek ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 7 Marca 2017 u mnie świecą 2 h tylko 2 x Blue Plus potem reszta bez tych 2 x Blue Plus przez 3h potem 5 h wszystko i potem 2 h znowu tylko 2 x Blue Plus. Ale powodów może być jeszcze masa innych o których pisał Bartek Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MixEEr Zgłoś Napisano 8 Marca 2017 daj je w cień Cytuj TOTM ---> http://reefhub.pl/mikolaj-szostak-mixeer-1000l-z-myslenic/ Moje akwarium ---> http://nano-reef.pl/...120#entry664781 Mój kanał Youtube ---> http://www.youtube.com/user/mixeer0700 SPRZEDAM SPRZĘT PO LIKFIDACJI AKWA ---> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach