rumik21 Report post Posted March 11, 2017 Witam swojego reefmaxa założyłem rok temu dzięki wsparciu i pomocy kolegi Morsik Standardowy zestaw na T5 z oryginalnym odpieniaczem( przerobiony troche wirnik, i przedłużony dolot powietrza) Do 1 komory panela trafiło 2l siporaxu oraz absorbenty, 2 komora odpieniacz , 3 komora glony zdjęcia z zalania oraz wrzucenie piachu i 7kg żywej skały po przejściu kilku plag po ok 4 miesiącach wprowadziłem pierwsze szczepki Z czasem został dołożony 2 cyrkulator i dodatkowe oświetlenie w postaci 2x10W hybrydy 6:3 niebieskie/UV (dodatkowy wentylator chłodzący) Został również naprawiony kabel zasilający który przetarł się w miejscu otwierania pokrywy. Doszły również kolejne szczepki na dzień dzisiejszy jest bardzo ciasno ale zbiornik cieszy oko.. Stosuje cotygodniowe podmiany w ilości 10L wody +sól Instant Ocean, po podmianie bakterie Microbe-Life Special Blend Na dzień dzisiejszy akwarium prezentuje się tak: Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
macdabro Report post Posted March 11, 2017 Bardzo ładny baniaczek ja niedługo startuje z reefmax em dopiero. Na pierwszym zdjęciu nie ma tła czy tylko taki efekt ma zdjęciu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted March 11, 2017 Na 1 tła nie ma ale zostało wklejone ze spienionego PCV z Castoramy Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
rysio2000 Report post Posted March 11, 2017 10 godzin temu, rumik21 napisał: po przejściu kilku plag po ok 4 miesiącach wprowadziłem pierwsze szczepki Jesteś cierpliwy. Tak trzymać Ładny baniaczek. Jakie masz rybki? Quote było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted March 12, 2017 obsada na dzień dzisiejszy: -parka Pterapogon -parka Amfiprion pomidirowy -escenius bicolor - krewetka Lysmata wurdemanni DO tego kupa różnych ślimaków : Nassarius, Babylonia, Turbo Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted March 12, 2017 Czym doświetlasz glony w 3 komorze i czy możesz wrzucić foto. Ładnie to wszystko wygląda. Cyrkulatory 2 takie same? Quote Share this post Link to post Share on other sites
benua Report post Posted March 13, 2017 Fajnie wygląda., pokaż tuning oświetlenia . Quote Szkło Reefmax;odpieniacz Hydor Slim Skim 135; obieg - firmware; cyrkulacja - Jebao rw4 + jvp 100; oświetlenie t5; skała - Real Reef Rock 15 kg + żywy piasek 4,5 kg Natures Ocean Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted March 16, 2017 Dnia 12.03.2017 o 12:38, laszek napisał: Czym doświetlasz glony w 3 komorze i czy możesz wrzucić foto. Ładnie to wszystko wygląda. Cyrkulatory 2 takie same? Cyrkulatory 2 różne -Aquael - Reef Circulator 2600 -JVP 110 Glony doświetlam tymczasowo LED zimnymi ale docelowo Red/Blue 5/1 Dnia 13.03.2017 o 12:58, benua napisał: Fajnie wygląda., pokaż tuning oświetlenia . Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted March 16, 2017 Nie przebijają ci diody do środka akwarium? Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted March 16, 2017 3 godziny temu, laszek napisał: Nie przebijają ci diody do środka akwarium? Jako tło mam wklejone 3mm PCV przez to nic nie przebija Delikatna poświate tylko widać na końcu PCV gdzie dotyka bocznej ścianki. Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted March 16, 2017 Mi po ponad 3 latach sxhodzi tapeta... Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted March 16, 2017 ja kupiłem gołe tapety już nie było Musiałem coś wymyślić więc udałem się do Castoramy po PCV... Fajne ale nie za bardzo można skrobać po nim żyletką bo miękkie.. Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted April 15, 2017 Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
macdabro Report post Posted April 23, 2017 Fajnie to wygląda, podoba mi się. Szczególnie euphylia [emoji4] Jak uzupelniasz Ca? Balling? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted April 23, 2017 To briarerum masz tam od początku i rośnie? Mimo że lekko zacienione? Fajnie sie układa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted April 28, 2017 Dnia 23.04.2017 o 20:00, macdabro napisał: Fajnie to wygląda, podoba mi się. Szczególnie euphylia [emoji4] Jak uzupelniasz Ca? Balling? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka akwarium prowadzę od roku na samych podmianach na soli IO. I szczerze to nawet nie mierzyłem Ca ani razu Dnia 23.04.2017 o 20:04, laszek napisał: To briarerum masz tam od początku i rośnie? Mimo że lekko zacienione? Fajnie sie układa. briarerum od początku tam siedzi powoli już włazi na boczną szybę co bardzo fajnnie wygląda Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted April 28, 2017 To lepiej sprawdź udało się odwiedzić w Lubiczu kolegę?Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted May 1, 2017 z czasem sprawdze jak zakupie test hehe... niestety nie odwiedziłem , może innym razem Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
macdabro Report post Posted May 1, 2017 swoją drogą ciekawe jaki masz spadek kh i ca od podmiany do podmiany przy tylu lpsach i kilku spsach (o ile się nie mylę) Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted May 1, 2017 Ballinga lejesz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted May 1, 2017 Skoro nie ma testów to jak ma wiedzieć i czy musi lać ballinga? według mnie spadki ma na pewno a tym bardziej jeżeli pokazały mu się glony wapienne i np rurówki. To że same podmany wystarczą można włożyć między bajki.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
macdabro Report post Posted May 1, 2017 Skoro nie ma testów to jak ma wiedzieć i czy musi lać ballinga? według mnie spadki ma na pewno a tym bardziej jeżeli pokazały mu się glony wapienne i np rurówki. To że same podmany wystarczą można włożyć między bajki.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka o to mi właśnie chodziło, ciekawe jakie są te spadki... sam pewnie za jakiś czas tego doświadcze w moim RM i pewnie pójdzie ballingWysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
rumik21 Report post Posted May 7, 2017 a więc chcieliście wiedzieć jakie są parametry w sobote udałem się do sklepu i zakupiłem testy SALIFERT kh 5,4 ca 380 mg 1290 tak faktycznie Kh jest słabo zadowalające zrobie kilka testów zobaczymy jakie będą skoki Quote ReefMax Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted May 7, 2017 Chciało by się napisać a nie mówiłem? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Guest laszek Report post Posted May 7, 2017 Ca też bez szału. Mg bym podniósł do 1300 zawsze to ca stabilne i oczywiście ph przede wszystkim. Quote Share this post Link to post Share on other sites