Skocz do zawartości
jarek987

Oświetlenie led

Rekomendowane odpowiedzi

Witam pytanie do posiadaczy oświetlenia led, czy jesteście zadowoleni z wydajności lamp i czy zwierzakom i koralom wystarcza taka lampa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam wielkiwgo doswiadczenia, ale pomimo opinii wiekszosc wyjadaczy, jestem wielkiem fanem led'ow..

W razie czego zawsze mozna dolozyc T5 i miec super hybryde. 

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

lampa lampie nierówna - przede wszystkim to oszczędność - nie trzeba co kilka mieś. wymienić świetlówek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam poltora roku led zetlight 6600 jestem zadowolony korale pięknie rosną teraz dołożyłem 2 razy 54w t5 z racji przesiadki na większe akwa . proste montipory ,seriatopory, hystrix , lps i miękkie rosną aż miło mam też 3 akry ale rosną bardzo powoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LEDy tak na miękkie i LPS, SPSy w zasadzie tylko T5 od biedy hybryda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, CNA napisał:

SPS pod LED też rosną. Poszukaj na forum to się przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, CNA napisał:

Skąd to twierdzenie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Leel00 napisał:

Skąd to twierdzenie?

Stąd, że LEDy mają bardziej skupione światło co może parzyć SPSy, nie napisałem, że SPSy pod LEDami nie rosną tylko, że większość większość posiadaczy SPSów rekomenduje T5, sam widzę posiadasz hybrydę, więc skąd wątpliwość :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.03.2017 o 09:05, CNA napisał:

Stąd, że LEDy mają bardziej skupione światło co może parzyć SPSy, nie napisałem, że SPSy pod LEDami nie rosną tylko, że większość większość posiadaczy SPSów rekomenduje T5, sam widzę posiadasz hybrydę, więc skąd wątpliwość :) 

Czyli SPSy rosną od ledami,a tylko niektóre lampy nie nadają się pod SPSy z takich, czy innych względów, więc powodem nie jest PAR, długości fali, a raczej skupienie światła i możliwość poparzenia korali. Z drugiej strony spalić SPS można również pod T5.
Co do mojej lampy - jest taka, bo samoróbka, a chciałem mieć sterowanie składowymi i bliki, o co na LEDach najłatwiej:). Poza tym leń jestem i nie chciało mi się lutować setki LEDów, a i koszta zrobiły swoje. :)

Miłego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.