jarek987 Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 Witam pytanie do posiadaczy oświetlenia led, czy jesteście zadowoleni z wydajności lamp i czy zwierzakom i koralom wystarcza taka lampa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 (edytowane) Nie mam wielkiwgo doswiadczenia, ale pomimo opinii wiekszosc wyjadaczy, jestem wielkiem fanem led'ow.. W razie czego zawsze mozna dolozyc T5 i miec super hybryde. Edytowane 19 Marca 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 lampa lampie nierówna - przede wszystkim to oszczędność - nie trzeba co kilka mieś. wymienić świetlówek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 Ja mam poltora roku led zetlight 6600 jestem zadowolony korale pięknie rosną teraz dołożyłem 2 razy 54w t5 z racji przesiadki na większe akwa . proste montipory ,seriatopory, hystrix , lps i miękkie rosną aż miło mam też 3 akry ale rosną bardzo powoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 LEDy tak na miękkie i LPS, SPSy w zasadzie tylko T5 od biedy hybryda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Marca 2017 3 godziny temu, CNA napisał: LEDy tak na miękkie i LPS, SPSy w zasadzie tylko T5 od biedy hybryda. SPS pod LED też rosną. Poszukaj na forum to się przekonasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 20 Marca 2017 22 godziny temu, CNA napisał: LEDy tak na miękkie i LPS, SPSy w zasadzie tylko T5 od biedy hybryda. Skąd to twierdzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 21 Marca 2017 13 godzin temu, Leel00 napisał: Skąd to twierdzenie? Stąd, że LEDy mają bardziej skupione światło co może parzyć SPSy, nie napisałem, że SPSy pod LEDami nie rosną tylko, że większość większość posiadaczy SPSów rekomenduje T5, sam widzę posiadasz hybrydę, więc skąd wątpliwość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 22 Marca 2017 Dnia 21.03.2017 o 09:05, CNA napisał: Stąd, że LEDy mają bardziej skupione światło co może parzyć SPSy, nie napisałem, że SPSy pod LEDami nie rosną tylko, że większość większość posiadaczy SPSów rekomenduje T5, sam widzę posiadasz hybrydę, więc skąd wątpliwość Czyli SPSy rosną od ledami,a tylko niektóre lampy nie nadają się pod SPSy z takich, czy innych względów, więc powodem nie jest PAR, długości fali, a raczej skupienie światła i możliwość poparzenia korali. Z drugiej strony spalić SPS można również pod T5. Co do mojej lampy - jest taka, bo samoróbka, a chciałem mieć sterowanie składowymi i bliki, o co na LEDach najłatwiej:). Poza tym leń jestem i nie chciało mi się lutować setki LEDów, a i koszta zrobiły swoje. Miłego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach