Mcj1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Czy ktoś stosuje? Opinie? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Miałem problemy z dodaniem zdjęcia sorry [emoji20] Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 kupiłeś, czy chcesz kupić? pytam z ciekawości bo zastanawiam się nad zasadą działania tego egzotyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Kupiłem, zasada jest prosta w środku przekaźnik załącza albo rozłącza. Jedynie co jest inne to czujniki, montowane są na zewnątrz zbiornika. Zrobiłem szybką próbę i działa są one dość czułe. Muszę pomyśleć nad ich mocowaniem.Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 A jak te czujniki reagują np na ślimaki czy inne stwory? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Jakiś link do tego? ...mobilnie... Cytuj Qlfon, Lublin Akwarium: 115x84x65, oświetlenie 6x39W T5 + BP XM140, odpieniacz BK200, cyrkulacja: 3x6055,1x6095, obieg: Red Dragon Mini 6000, Poprzednie akwarium Projekt Nautilus: 18,03,2012 - 27.07.2016. Obecnie: prawie FOWLR:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Czujniki mają około 3 cm średnicy więc musiałby być dość duży ślimak żeby to zasłonić. A poważnie przy zasłonięciu odłączy pompę czyli w najgorszym wypadku nie doleje wody. Miałbym większe obawy o elektronikę ale wszystkie dolewki działają tak samo, pewnie cały moduł ustawię poza szafką z sumpem z dala od wilgoci. W porównaniu z orginalnymi dolewkami koszt tej zamówionej w aliexpress, to są śmieszne pieniądze. Na portalu aukcyjnym wystarczy wpisać czujnik poziomu wody i można wybierać.Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 O elektronikę zawsze trzeba się bać. Mnie jednak cały czas nurtuje kwestia czujników. Rozumiem że jeden (górny ) podłączasz jako NO a drugi (dolny) jako NC? I jeśli tak to co może wzbudzić tego NC poza faktycznym obniżonym poziomem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aTomek Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Mógłbyś wytłumaczyć jak działa czujnik, który jest montowany na zewnątrz zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Teraz, aTomek napisał: Mógłbyś wytłumaczyć jak działa czujnik, który jest montowany na zewnątrz zbiornika? są np optyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 tu raczej w tej "dolewce" zastosowali czujniki pojemnościowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 tu raczej w tej "dolewce" zastosowali czujniki pojemnościowe Też mi się tak wydaje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Te czujniki podłączone są tak jak na zdjęciu, tam gdzie jest no i nc podłączona jest pompa. Jeżeli poziom wody zaczyna spadać i dochodzi do połowy dolnego czujnika przekaźnik włącza pompę która będzie pracowała aż woda dojdzie do połowy górnego czujnika. Możliwe jest też podłączenie dodatkowych czujników zabezpieczających. Na każdym czujniku jest dioda więc widać w jakim stanie się znajdują. Tyle teorii jak to będzie działało w praktyce to się okaże. Z drugiej strony nie było to drogie raptem tyle co dolewka grawitacyjna więc warto spróbować.[emoji2]Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 7 minut temu, Mcj1 napisał: Te czujniki podłączone są tak jak na zdjęciu, tam gdzie jest no i nc podłączona jest pompa. Jeżeli poziom wody zaczyna spadać i dochodzi do połowy dolnego czujnika przekaźnik włącza pompę która będzie pracowała aż woda dojdzie do połowy górnego czujnika. Możliwe jest też podłączenie dodatkowych czujników zabezpieczających. Na każdym czujniku jest dioda więc widać w jakim stanie się znajdują. Tyle teorii jak to będzie działało w praktyce to się okaże. Z drugiej strony nie było to drogie raptem tyle co dolewka grawitacyjna więc warto spróbować.[emoji2] Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Właśnie o to chodzi że coś mi tu nie gra z tym połączeniem na zdjęciu dlatego pytam. Trochę jakby obudowa od innego urządzania No ale jak działa to chyba nie ma co się czepiać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
magu Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 10 godzin temu, Mcj1 napisał: Czy ktoś stosuje? Opinie? Ja używałem w małym zbiorniku, ale sterowane z Arduino, tym kodem http://magu.pl/aqma-refill-automatyczna-dolewka Czujnik działa bez problemu, jeżeli będziesz miał jakieś konkretne pytanie to daj znać, mogę go przetestować wedle życzenia. Cytuj www.magu.pl większy: https://nano-reef.pl/...550l duży: https://nano-reef.pl/...ystko-zle-300l/ mały: https://nano-reef.pl/...odmian-by-magu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mcj1 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2017 Tam z drugiej strony gdzie jest no i nc też są kostki przyłączeniowe.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro OK. Dzięki będę pamiętał.Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach