Skocz do zawartości
dari_a

L. kuekenthali zżera mi korala

Rekomendowane odpowiedzi

W zbiorniku pojawiła mi się pierwsza aiptasia, więc kupiłem 3 sztuki Lysmata kuekenthali. Jednak te wredne małpy zamiast zjeść chwasta, zżerają mi Stylophore. Pal licho tą szczepkę, kosztowała 40zł, ale jak dobiorą mi się do korala za 400zł to się wkurzę :/

Jakie są Wasze doświadczenia z tymi krewetkami? Co radzicie? Starać się je wyłapać? Dokarmić?

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze rzuc im cos zarcia w nocy. Ja mam dwie ale nie ruszaja zadnego korala a aiptasie juz dawno pokonały

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Acropolis 800L ++ na ZEOVIT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sps nie mam. Mam głównie miękkie i kilka lps. Jak miałem tą krewetkę to nie zauważyłem, nie widziałem, żeby podgryzała korale. Aiptasie wyjadła do zera. Jak żyła, to od samego początku ją dokarmiałem mrożonkami i coś tam suchego też wyłapała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoich w dzień nie widuję. W nocy jak tylko pojawi się delikatne światło, w ciągu sekundy zmykają pod skały. Dokarmić więc ciężko. Najgorsze, że właśnie jedną przyłapałem jak siedziała na Acanie, mam nadzieję, że jej nie skubała. Zaczynam się bać, cholery nie złapię już teraz :/

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złapać bez restartu będzie ciężko... Dokarmiać? Można ale raczej niewiele pomoże. Te krewetki prawie zawsze podgryzą koral. Prędzej czy później. Tak samo jak brzydal zoantusy czy inne korale. Choć od tej reguły są wyjątki - ja mam Ch. kleini który jako ustnikowaty powinien podgryzać korale, ale jeszcze nie zaczął, a przede mną pływał w innym zbiorniku z spsami. Znałem też chelmona który mieszkał z rurówką w akwarium...

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiesz w których miejscach skały ukrywają się, to próbuj w te miejsca podawać pokarm. Na temat lysmata kuekenthali szukałem informacji zanim jedną kupiłem i nigdy nikt nie pisał, że podgryzają korale. Dopiero niedawno ktoś napisał, że mu zjada grzybki, a teraz pojawił się ten temat. Może po prostu są głodne, niedokarmiane i dlatego zabierają się za korale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko dokarmianie to takie kolo zamkniete, dostana cos lepszego do jedzenia to pewnie nie rusza aiptazji :) 

333375eadbb608d26a4bf0cc0be7a994u1584a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Jeżeli Ci na niej nie zależy to daj kilka razy, większą dawkę jodu np płyn lugola z apteki to się "przekręci" i wtedy już denata łatwiej wyciągnąć heh

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze przestaw korala w jakies bardziej eksponowane miejsce z np: silniejszym pradem wody ? Moze sie nie polapia ? :waving

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Stani napisał:

A moze przestaw korala w jakies bardziej eksponowane miejsce z np: silniejszym pradem wody ? Moze sie nie polapia ? :waving

Właśnie wczoraj to zrobiłem. Po czym za 2h zobaczyłem krewetkę siedzącą na Stylophorze :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Mi ta krewetka opędzlowała szorstnika naszczęście, zaczyna odrastać. Dwie małe rurówki jak zniknęły 2 tyg temu do dzisiaj nie widzę. Czepila sie ich i koniec. Aiptasie nie ruszyla do dzisiaj. Lata w dzień i w nocy łapie suchy i mrożonki. A w nocy złapałem ją jak rwała parazoanthusa. Rano już tej główki nie było.

Edytowane przez laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno są to krewetki lysmata kuekenthali? Bo takie zachowanie tej krewetki wcześniej nie było opisywane, że zjada korale, a forum przeglądam już kilka lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, maciej01 napisał:

Na pewno są to krewetki lysmata kuekenthali? Bo takie zachowanie tej krewetki wcześniej nie było opisywane, że zjada korale, a forum przeglądam już kilka lat.

Kupiona jako ten gatunek...

3 godziny temu, laszek napisał:

Mi ta krewetka opędzlowała szorstnika naszczęście, zaczyna odrastać. Dwie małe rurówki jak zniknęły 2 tyg temu do dzisiaj nie widzę. Czepila sie ich i koniec. Aiptasie nie ruszyla do dzisiaj. Lata w dzień i w nocy łapie suchy i mrożonki. A w nocy złapałem ją jak rwała parazoanthusa. Rano już tej główki nie było.

to jeszcze gorzej, co z nią robisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Jak złożyła ikre, młode się wylęgły to narazie się uspokoila. Plus taki że aktywna w ciągu dnia jak i nocy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dwie L. Kekenthali i nie zauważyłem żeby podjadały korale ale na pewno są mega aktywne zarówno w dzień jak i w nocy. W nocy biegają po ścianach akwa i upodobały sobie skrobak do przesiadywania na nim natomiast w nocy biegają po piachu i resztek szukają.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 12 kwietnia 2017 o 15:24, Jimbim napisał:

Ja mam dwie L. Kekenthali i nie zauważyłem żeby podjadały korale ale na pewno są mega aktywne zarówno w dzień jak i w nocy. W nocy biegają po ścianach akwa i upodobały sobie skrobak do przesiadywania na nim natomiast w nocy biegają po piachu i resztek szukają.

Moje są niewidoczne. Możliwe, że dlatego, że to dzikusy kupione kilka minut po dostawie do sklepu, bez żadnej aklimatyzacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, dari_a napisał:

Moje są niewidoczne. Możliwe, że dlatego, że to dzikusy kupione kilka minut po dostawie do sklepu, bez żadnej aklimatyzacji.

Musze cie zmartwić bo moje też prosto z frachtu niecałe 24h w sklepie były.

Blue Lagoon II [200L w obiegu] -> http://nano-reef.pl/...blue-lagoon-ii/

24215be9f10266e9ed82b8bafd0f7b0bu301a872.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te krewetki tak mają .

To istne predatory wytępią tobie całe drobne życie i po aiptazji zabiorą się np za pseudo zoa .

U mnie tak było .

Są mądre, przebiegłe , szybkie i przyczajone .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, BzykU napisał:

Te krewetki tak mają .

To istne predatory wytępią tobie całe drobne życie i po aiptazji zabiorą się np za pseudo zoa .

U mnie tak było .

Są mądre, przebiegłe , szybkie i przyczajone .

Miękasów nie planuję, ale chyba zostawię zoa jako pokarm dla nich, żeby nie zeżarły czegoś drogiego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam pewności czy podgryzały zoa ale z tymi mięczakami trzeba mieć się na baczności .

Wydaje mi się iż one pasowały by do dużego akwa z bujnym życiem to może wszystkiego by nie wyżarły a apetyt to one maja .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, BzykU napisał:

Nie mam pewności czy podgryzały zoa ale z tymi mięczakami trzeba mieć się na baczności .

Wydaje mi się iż one pasowały by do dużego akwa z bujnym życiem to może wszystkiego by nie wyżarły a apetyt to one maja .

żałuję,że je wpuściłem...oczwywiście wcześniej przeszukiwałem forum i nie było negatywnych opinii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U tak .

A dodam iż złapać je to prawie jak igrać z ogniem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
56 minut temu, BzykU napisał:

mięczakami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki.

Bezkręgowcami . Tak mi się napisało .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, BzykU napisał:

Sorki.

Bezkręgowcami . Tak mi się napisało .

znaczy chodzi Ci o ... skorupiaki :P   ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.