Cichyppg Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Witam serdecznie. Czy ktoś z was prowadzi akwarium bez odpieniacza ? Za niedługo przesiadać się z 200l na 500l i mam dość spory sump i tak właśnie się zastanawiam czy nie wrzucić do niego z 1000 biobali i dodatkowo dsb z refugium. Nie mam doświadczenia w tej technice i chciałbym znać opinie ludzi którzy tak prowadzą zbiorniki. Ogólnie chodzi mi też o zmniejszeniu wkładu bo odpieniek jakiś lepszy to ok 1600zl a mam okazję wychaczyc Biobale 1000 sztuk za 150zl pompe mam z aktualnego zbiornika wiec obiegowka by była jak znalazł myślę że newajet 3000 starczy na taki litraz. Obsada w nowym zbiorniku to sps lps i parę miękkich nie wykluczam ze miękkie pójdą na sprzedaż. Z rybek będę chciał wprowadzić żółtka, pokolca królewskiego i coś co mi wpadnie w oczy a się nada na taki litraz. Proszę o opinie i porady Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Odpuść sobie biobale, zrób refugium z prawdziwego zdarzenia i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Biobale tak,ale tylko jako złoże zraszane,jako całkiem zalane będa mało skuteczne,pomyśl o skrobaczce glonowej. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Innowacyjny pomysł. Zastanawiam się tylko czy masz pomysł jak sprzątać sumpa. Ja jestem mocno sceptyczny w takich rozwiązaniach.Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Tu masz temat z akwarium bez odpieniacza tylko musisz sobie poszukać od kiedy tak jest prowadzone Litraż trochę większy niż planujesz, ale możesz podpatrzeć jak to działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Ja prowadzę swoje akwarium bez odpieniacza, narazie od miesiaca ale jak narazie parametry na poziomie NO3 - 0, PO4 - 0.04.Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) swoje akwa mam od początku roku ,refugium i DSB ale mam "mały " pieniek taki do 100l żeby wodę natleniał . NO3 10 PO4 0,03 Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez niwre37 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bibik Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Ale jaki sens prowadzić akwa bez od pieniacza?Wynalezienie tego urządzenia to rewolucja w akwarystyce morskiej? Zawracać Wisłę kijem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Ale jaki sens prowadzić akwa bez od pieniacza?Wynalezienie tego urządzenia to rewolucja w akwarystyce morskiej? Zawracać Wisłę kijem? Zdecydowanie zbyt daleko idące wnioski. Odpieniacz to żadna rewolucja tylko kolejne urządzenie próbujące odwzorować zjawiska zachodzące w naturze. Ma dużo plusów ale można bez niego żyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cichyppg Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 No ja będę miał sump wielkości 100x50x40 także miejsce jest. Odpieniacz mogę wykorzystać w razie w z mojej 200l solniczki. Czyli mówicie same refugium z dsb da rade ? Ile piasku bym musiał dać na taki litraz ? I czy oświetlenie z akwa holenderskiego da rade pociągnąć refugium ?Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wieczny Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Ja bym wykorzystał ten odpieniacz co masz, i nie bawił sie w większe sam mam odpieniacz tylko do natleniania wody i jest git co prawda zbiornik mam od 2 miesiecy dopiero ale wszystko jest ok tylko moja obsada ma być miekkie +lps a życia w nocy pełzającego po piachu i skale od groma. Cytuj Pozdrawiam. Tomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2017 Ja swoje akwarium obecnie prowadzę bez odpieniacza. W moim przypadku jest to eksperyment, półtora miesiąca temu "umarła" pompa w moim odpieniaczu i poszła do reklamacji, trwała ona miesiąc i nic złego nie działo się w zbiorniku, to postanowiłem nie wodować odpieniacza i zobaczyć jaki będzie efekt. Filtracja opiera się w znacznej części na biologii (DSB i refugium + bakterie i ocet oraz 6 l siporax-u). Do tego węgiel i trochę żywicy FO36. Prócz biologii i chemii jest oczywiście filtracja mechaniczna - włóknina filtracyjna. Na obecną chwilę od miesiąca NO3 wynosi 0,1 i spadło z 0,5, a PO4 0,0. Zwiększyłem karmienie korali i ryb, żeby lekko podpić parametry. Zdecydowałem się na ten ruch, bo wiedziałem, że mam już rozbujaną biologię, pewnie wcześniej bym się nie odważył, chociaż pół roku wczesnij też padła mi pompa i odpieniacza nie było dwa tygodnie i "trząsłem portkami" ale parametry były w normie. Poniżej zdjęcie mojego zbiornika, jakość słaba bo z komóry i braku umiejetności. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cichyppg Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 Chyba tez tak sproboje w nowym baniaku tymbardziej ze będę miał wszystko żywe. Skały teraz mam 25kg i 15 kg piachu do tego Biobale i gres koralowy 5kg dojdzie 25kg skały żywej z działającego zbiornika do tego zrobię te refugium z dsb i zobaczymy na początek wrzucę z 2 korale i z 2 rybki i mierzenie parametrów później będę dorzucal resztę jak będzie ok. Nie wiem tylko jak się zabrać za refugium wiec mam lekturę na czas świąteczny ;-)Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cichyppg Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2017 Powiedzcie mi czy jest sens zasypać piachem panel w moim akwarium. Mianowicie mam akwarium 200l z panelem teraz mam tam grys koralowy i cały sprzęt pod akwariumu nie mam możliwości zrobienia dsb z refugium bo mam szafkę 40cm wysoka. I chciałbym to ogarnąć w panelu tzn. Grys koralowy rozstał bym po całości i na to piach kwarcowy 0.1-0.4 mm do tego oświetlenie które mam led owe do starego zbiornika holenderskiego i do tego jakieś glony. Musiał bym dźwigać pompe z odpieniacza ale to nie jest problem w sumie przepływ by był, piasek nie byłby rozdmuchany jakieś życie tam już jest bo rusza się tam wszystko łącznie z gabka mi. Piasku łącznie z grys em musiał bym mieć ok 10cm. Boki panela bym zakleil czarna okleina żeby światło nie drażni w oczy i teraz pytanie jak trzeba świecić w takim dsb i czy wogole to zadziała tak rozmieszczone ? Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Dodam jeszcze ze odpieniacz narazie bym zostawił dopiero po czasie bym go dołączył a pompe połączył bezpośrednio do głównej komory Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach