M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Witam. Jedna z główek umarła i potrzebuję pomocy przy uratowaniu kolejnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Parametry wody jakie ? w jakiej cyrkulacji stoi ? na jakiej wysokości zbiornika ? (chodzi o światło) od jak dawna u ciebie ? Ze zdjęcia to można tylko powiedzieć że kolory blade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Czy coś mogło tę jedną główkę dotykać i poparzyć? Na podstawce chyba widzę aiptasię, może ona jest winna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Parametry są w porządku. Apitazje zostały zabite. Stoi w najwyższym i najbardziej naświetlonym miejscu ,a cyrkulacja prawie ją omija. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Przedstaw ją na dno, caulustrea nie lubi mocnego swiatła, może ją pali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Gdyby ją paliło ,chyba umierała by cała ,a nie jedna główka od spodu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzlew Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 reszta korala wygląda ok ,nie podgryza jej jakiś zwierz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Czy mógłby być to wieloszczet? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarek GRZESZCZAK Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 lub jakaś ryba zaczęła gustować w polipach,u mnie euphilia potrafi tak główke zniszczyć jak uda jej się poparzyć sąsiada. pozdr.Jarek Cytuj akwa 200*70*70 giessemann 3*150 HQI 6*80 T5,tunze mulicontroler 2*6100 +JVP+aqel circulator,calk reactor,obieg DELTEC HLP 8070,odpieniacz DELTEC AP702 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Mnie wygląda to jednak bardziej na oparzenie od jakiegoś korala niż obgryzienie przez rybę. Ryba pewnie by skubnęła trochę jednej, trochę drugiej głowy? Pozostałe główki są zdrowe, a ta jedna obumarła tak równo, jakby od linijki od sąsiedniej, zdrowej głowy. Obok czego stała? Może jakiś grzybek rico jej dotykał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 A ja myślę że kolega ja przedstawiał ostatnio i uszkodził, pewnie nie zauważył nawet że ja zranił .. teraz umiera bo z rany zrobiło się zakażenie Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Koral leżał zdrowy przez 3 miesiące przez ostatni tydzień tak się pogorszyło ,lecz koral leży nie daleko chyba sps-a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karol86 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) to chyba coś z parametrami nie tak jak w ciągu 3 miesięcy są tylko 3 główki. U mnie w ciągu 8 miesięcy z 6 główek zrobiło sie ok setka Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez karol86 (wyświetl historię edycji) Cytuj 140x60x60 white skim 200 lampa 8x54 . Tunze 6045 jebao WP 25 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Czy wina może tkwić w Ca i Mg ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Raczej nie. A jakie masz wartości tych parametrów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 19 Kwietnia 2017 Testy robiłem 6 dni temu ,ale zrobię jutro i w tedy będę na bieżąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
reek Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Podepne sie po temat u mnie taka sama odslonila szkielet na glowkach dosc mocno wyczailem ze tu winna cyrkulacja byla przestawilem ja do odratowania ? A druga dostalem mala pistacjowa ale z nia byl caly czas problem obrastaja ja caly czas chocby glony nitkowate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Zrobiłem testy i jestem zdziwiony no2-0,05 no3-1 po4-0 si02-0 robić dla pewności na amoniak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
monikann Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 U mnie ( reefmax, sól niezbyt bogata, miękkie i lps) rośnie bardzo dobrze ale mocno reaguje na spadki kh. Staram sie trzymać 8-9, bo jak jest niżej caulaustrea od razu się kurczy, można powiedzieć niknie w oczach. Podbijam kh i znowu jest super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
M@ti Zgłoś Napisano 20 Kwietnia 2017 Sam w sumie się zastanawiałem czemu nie rośnie. sprawdzę Ca ,Mg i Kh. Jeśli z tym nie będzie problemu to nie wiem o co chodzi. Daję teraz Biogro polecone przez Pana Grzegorza ,którego serdecznie pozdrawiam. Biogro miało załatwić problem z wyjałowionym zbiornikiem więc może od tego są skoki no2 i no3. Biogro używam już ponad tydzień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ben_sage Zgłoś Napisano 21 Kwietnia 2017 Ten koral po przystosowaniu się do baniaka nie jest wrażliwy ani na kh,ca,mg miałem już spadki kh że szkoda gadać ca z mg też poleciało poniżej marginalnego poziomu a po koralu nie bardzo coś widać. Od góry tkanki widać nie ubyło a jak ma być źle to cała wygląda źle a nie tylko kawałek. Gdyby ryba skubała to pewnie by cały skubała z każdej strony więc raczej nie. Prąd wody i światło też nie obstawiam bo wtedy cały by wyglądał jak ta z dołu martwa głowa. Nie wiem w jakim był stanie jak doszło do tego obumarcia czy ubywało z dnia na dzień od góry dołu cokolwiek wtedy by można było coś wróżyć. Gdybym miał strzelać to jakiś koral w sąsiedztwie wykończył główkę ale coś innego go drażniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jorgen Zgłoś Napisano 28 Kwietnia 2017 U mine jak przez przypadek podniosłem KH do ponad 12 to było widać ze marnieje ale już jest Ok Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach