Kajtek77 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Cześć Panie i Panowie Taki temat mi się po głowie pałęta " Likwidacja zbiornika " . Tylko nie chodzi o mój tylko o wasze . Jestem na forum nie długo , wtedy kiedy ja składałem mój zestaw inni forumowicze zakładali zbiorniki albo przeskakiwali z małego na duży . Ostatnio zaobserwowałem na forum że te baniaki likwidujecie . Kilka dużych projektów po chwili pod nóż . I się zastanawiam czy to przerost formy nad treścią czy finansowo nie przeliczone projekty czy czas który trzeba poświęcić . Pytam z ciekawość targany chęcią rozbudowy 432 na 840 ale Old school czyli soft plus fish. Nie chcę pisać kto ale może chłopaki sami napiszecie . Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pirotechnic Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 ja chcę przeskoczyć z swojego szła na takie 2500 litrów + sump + dodatkowa filtracja bio. Cytuj Akwarium morskie 902 litry. Skała 52kg żywa i 40kg sucha. . Sól Royal Nature Ion Balanced Natural Sea Salt. Oświetlenie 4x145W LED Pacific Sun METIS. Pompa obiegowa Jebao DCT 12000. Odpienicz WhiteSkim 250 by Sebastek. Dozownik Kore 5TH. Cyrkulacja Maxspect Gyre XF-150. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Dołączę się do tematu mnie samego który z akw. morską dopiero co startuje, zastanawia powód likwidacji zbiornika, jaki jest główny powód ? choć zapewnie jest ich wiele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Siemka, Powodów jest mnóstwo do likwidacji,Ale często jest tak że apetyt wzrasta w miarę jedzenia. To tak jak jeździsz starym autem a chcesz mieć nowszy to i tak z akwarium masz 100l za chwile 300 lub więcej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 To wiem sam zmienił 112l na 300 l ale chodzi mi o całkowitą likwidacje akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Często lepiej zlikwidować całkiem akwarium i na spokojnie stawiać nowe, ponieważ przy przekladce może znaczna część delikatnych zwierzaków paść. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Teraz, Proked napisał: Często lepiej zlikwidować całkiem akwarium i na spokojnie stawiać nowe, ponieważ przy przekladce może znaczna część delikatnych zwierzaków paść. A jaka jest wtedy różnica skoro i tak całość zaczynamy od nowa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Foto Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 No to napisałem że jest powodów mnóstwo do likwidacji Plagi, kasa,często się słyszy ostatnio rozwody 8 minut temu, Jeremiasz79 napisał: To wiem sam zmienił 112l na 300 l ale chodzi mi o całkowitą likwidacje akwarium Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 (edytowane) 1. To jak z samochodem, nie problem jest kupić ale utrzymać Tu patrz: "obsłużyć" duży zbiornik aby nie stał się udręką. 2. Przeszacowanie finansowe -skłonność do comiesięcznego wydania x kwoty. Można postawić 1000l i dziadować szukając okazji przez rok czasu albo 100l i na bogato. Tylko ta myśl przychodzi nieco za późno Edytowane 7 Maja 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fiszi Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Chyba to jest życie po prostu :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Nie porównywał bym akwarystyki do motoryzacji . Tam to handel a w hobby zawsze stracisz jak sprzedajesz tak mi się wydaje. Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Wydaje mi się iż po pierwsze jest to spowodowanie zmęczeniem materiału co bardziej mniej wytrwałych. Niestety akwarystyka morska to "ocean wiedzy" a nie tylko tam sobie akwarium . Po pewnym czasie gdy wydaje się że już dużo wiemy okazuje się że jeszcze dużo przed nami i tak cały czas a to nowy sprzęt itd . Dla kogoś jak już wspomniałem mniej wytrwałego wydawać się to może zbyt dużym wyzwaniem . Do tego nie kończące się koszty . i jeszcze raz koszty . A do tego można dodać iż to hobby to nie np miłośc do offroadów że sobie weżmiesz z garażu Viarkę albo krosa i pójdziesz w teren jak będziesz miał czas. Tu czas należy do zbiornika a nie do Ciebie . I to też jest zapewne duży powód . Jak by mi to ktoś wcześniej wszystko po chłopsku wytłumaczył to na pewno bardziej poważnie nad tym posolonym zastanowił bym się/ Sam zastanawiałem się na jakiego grzyba mam płacić za prąd po 1300 czy 1600 na 2 miesiące i jeszcze jakieś dino usuwać albo cyjano itd . Ale jednak z wytrwałością u mnie jest trochę lepiej niż u normalnego " człowieka " i tkwie w tym. A do tego na obronę można dodać iż czasem jak coś w końcu wyjdzie to naprawdę cieszy oko jak i duszę . To takie moje spostrzeżenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Lubicie komplikować proste sprawy Może po prostu komuś się znudziło i dla odmiany kupił sobie kota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 18 minut temu, volf napisał: Lubicie komplikować proste sprawy Może po prostu komuś się znudziło i dla odmiany kupił sobie kota. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kajtek77 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Tak się zastanawiam , bo duże zbiorniki to nie wydatek 200-300 zł dla zachcianki . Trochę czasu trzeba na to poświęcić i po roku zlikwidować ?? Cytuj Akwarium OW 120x60x60 + Sump 80x50x45h + Dolewka 40 l. / Deltec APF 600 na NJ 800 // Obieg Jebao DCT 8000 // Cyrkulacja 2 x Jebao RW 8 // Lampa Led Lumini glisten 150r2 + 120r1 // Grzałka Jager 250 wat // Sentry ATO // Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Myślę że kwestia finansowa utrzymania bierze górę i brak czasu na systematyczną pielęgnację akwarium ale może się mylę ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marekdziubak Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Jeremiasz 79 Poczekaj do lata zobaczysz co się będzie działo w dziale giełda, a lato w tym roku da o sobie znać Cytuj 120LT Plany na 600L W trakcie realizacji.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jeremiasz79 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 1 minutę temu, marekdziubak napisał: Jeremiasz 79 Poczekaj do lata zobaczysz co się będzie działo w dziale giełda, a lato w tym roku da o sobie znać Cytuję Ciebie ponieważ jesteś kolejną osobą która mówi mi to samo, jeśli chodzi o wakacje,. Akwarium to nie pies czy inny zwierzak którego można oddać na kilka dni, tyg na "przechowanie" . A z drugiej strony - nawet po rezygnacji, piękną rzeczą jest , móc zacząć od nowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maximus44 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Moim zdaniem warto brać siły na zamiary ażeby w konsekwencji nie było rozczarowania. Na początku fajnie, zapał i...................... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Ja do stycznia miałem akwarium 450 litrów i postanowiłem zlikwidować. Nie chciało mi się przy nim robić, dodatkowo spore były koszty utrzymania, no i trochę się znudziło. Jednak zanim całkiem zlikwidowałem, stwierdziłem że łyso będzie bez baniaczka i zdecydowałem, że zamienię większe na mniejsze. Teraz mam mały zbiorniczek, tani w utrzymaniu, pracy przy nim mało, a i koszta niewielkie. Fakt że nie jest tak atrakcyjne jak duże, ale jednak dla mnie więcej plusów. Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gesco Zgłoś Napisano 7 Maja 2017 Czasami jest banalnie jak u mnie, w pracy więcej podróży a baniak pod czyjąś opieką zaczyna zarastac aż szkoda zwierzaków. Natomiast potwiedzam w 100% wakacje są okresem wzmożonej działalności targowiska. Choć z mojego doświadczenia prawie 10 letniego ludzie likwidują i za jakiś czas wracają z nowym pomysłem, nasze hobby uzależnia Cytuj ReefMax White /~15 KG LR/ 9 KG LS /Newa Wave 1,6 / Koralia Nano Evo 1600 / 3x24W T5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mozart Zgłoś Napisano 8 Maja 2017 9 godzin temu, rysio2000 napisał: Ja do stycznia miałem akwarium 450 litrów i postanowiłem zlikwidować. Nie chciało mi się przy nim robić, dodatkowo spore były koszty utrzymania, no i trochę się znudziło. Jednak zanim całkiem zlikwidowałem, stwierdziłem że łyso będzie bez baniaczka i zdecydowałem, że zamienię większe na mniejsze. Teraz mam mały zbiorniczek, tani w utrzymaniu, pracy przy nim mało, a i koszta niewielkie. Fakt że nie jest tak atrakcyjne jak duże, ale jednak dla mnie więcej plusów. Witam Aktualnie czekam na nowe małe szkło. W moim przypadku jest problem lokalowy. Docelowe miejsce baniaka zajmie małe łóżeczko :-) Wstępnie gdy wszystko policzyłem, to będzie tańsze w utrzymaniu (aktualnie sam prąd to rocznie ok 850,00 zł do 200,00 zł przewidywanego). Z tym łyso to prawda :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
t2mek2 Zgłoś Napisano 8 Maja 2017 Mnie zastanawia tylko ile czasu zajmuje obsługa duzych baniaków 500+ ? Obecnie prowadze juz pare lat 200l i u mnie wygląda to tak że najwiecej czasu zajmuje mi karmienie korali, lubię to robic ale bez systematyki Wiadomo - lepiej rosną jak im sie poda do japek. Reszta to czyszczenie szyb co pare dni Testy, rozrobienie ballinga, walka z plagami, przeczyszczenie lampy - 1h co weekend Zeby było tak na tip top mysle ze 15-20 minut dziennie + 1/2h co weekend Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Ja wprawdzie nie likwidowałem dużego akwarium to co miałem to było ledwie 600 litrów ale w moim przypadku powodem był po prostu brak czasu. prawie 4 lata mi zajęło ponowne znalezienie czasu i założenie akwarium, na szczęście mniejszego :-) od podstaw. Akwarium sobie żyje i ma się dobrze a ja jak mam czas to zaglądam na forum chociaż widzę że przez czas mojej nieobecności wiele się nie zmieniło ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BzykU Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 7 godzin temu, DarekB30 napisał: założenie akwarium, na szczęście mniejszego :-) O i taki wpis powinien dawać dużo do myślenia Jak nie najwięcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach