dari_a Zgłoś Napisano 9 Maja 2017 (edytowane) Dziś nagle, chyba w ciągu godziny, Montipora talerzowa zaczęła bieleć. Chwilę wcześniej wpuściłem nową rybę, ale to raczej nie ma znaczenia. Parametry wody: Temp: 25 Zasolenie: 1,024 Ph: 8 kh: 10,5 Ca: 450 Mg: 1350 No2: 0 No3: 0 Po4: 0 Twardość systematycznie powoli podnoszę do wartości zalecanych przez Red Sea Reef Care Program. Suplementacja: Red Sea Foundation (Ca, Mg, kh) - codzinnie po testach w zależności od zapotrzebowania Red Sea Coral Colors (A, B, C, D) - według spadku wapnia w dawkach zalecanych przez producenta, nie wykonuję dodatkowych testów dozowanych mikroelementów Red Sea Reef Energy - 75% dawki zalecanej przez producenta Szczepka była w akwarium od około 1,5 miesiąca, nie widzę na niej żadnych nieproszonych gości. Oświetlenie led 12h/dobę. Ja nie umiem znaleźć innej przyczyny niż brak nutrientów w wodzie lub infekcja bakteryjna (RTL). Poradzicie? Edytowane 9 Maja 2017 przez dari_a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 9 Maja 2017 Siema Nie za dużo tego wszystkiego lejesz , w porównaniu do korali w akwa ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 9 Maja 2017 Teraz, AnT napisał: Siema Nie za dużo tego wszystkiego lejesz , w porównaniu do korali w akwa ? Wydaje mi się, że nie. Ale ja tam laik jestem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Wyjmij szczepkę, przepłycz w RO ok 10s lub w morskiej i dipie wg zalecenia producenta mi kiedyś ro pomogło z czerwoną talerzówką właśnie. Są ponoć takie mikromontilubne ślimaki których nie widać. Po kąpieli po 2-3 dniach doszła do siebie z polipowaniem i zaczęła intensywnie przyrastać. Dip to mniejszy stres dla korala niż RO jednak wtedy na początku słonej przygody nie miałam takich specyfikow. Jak zacznie polipować możesz lekko dokarmiac pokarmem dla korali lub zmiksowaną mrożonką. Ja prócz podmianek i ballinga nie stosuję żadnej suplementacji - za to karmie korale. I gàbki - każdy min raz w tyg dostaje papu + wcześniej booster z polyplaba, gąbki co 2 dzień. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Te ślimaki nie są mikro - widać je gołym okiem bo mąją nawet 1 cm:) Płukanie nic nie da bo zabijesz ślimaki ale jaj złożonych nie ruszy więc musiałbyś regularnie płukać. Zresztą ślimaki zjadają tkankę co widać dość wyraźnie bo zostaje goły szkielet a nie bielenie. Dodatkowo - ślimaki nie są w stanie zjeść całej Monti na raz. U mnie z kawałkiem wielkości dłoni męczą się już drugi miesiąc. Ile ma zbiornik? Może ją poparzyło światło? Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Wygląda jak poparzenie , masz ledy? Albo coś przekombinowałeś z tymi specyfikami(skok kh) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Mam Kessila led, ale poparzenie wyszlo by szybciej. Pewnie przesadzilem z suplementacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Też stawiam na kh, raczej za szybko podniosłeś. Łam korala Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 " Twardość systematycznie powoli podnoszę do wartości zalecanych przez Red Sea Reef Care Program " - ups, nadal podnosisz ? Dodajac tak duzo roznych "dopalaczy" chyba trudno bedzie o odpowiedz, co najbardziej "pomoglo". Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 23 minuty temu, Stani napisał: " Twardość systematycznie powoli podnoszę do wartości zalecanych przez Red Sea Reef Care Program " - ups, nadal podnosisz ? Dodajac tak duzo roznych "dopalaczy" chyba trudno bedzie o odpowiedz, co najbardziej "pomoglo". Podnoszenie zacząłem pewnie 1,5 miesiąca temu i w tym czasie podniosłem z 7 do 10,5. Dziś postanowiłem się wstrzymać. Jednak w przyszłości chciałbym iść 100% zgodnie z metodą...albo zmienić metodę ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Im więcej kombinujesz ingierujesz w zbiornik tym gorzej. Ograniczyć się do podstaw prowadzenia zbiornika, wyeliminuj nadmiar środków i zobaczysz że się poprawi.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 17 minut temu, fresz33 napisał: Im więcej kombinujesz ingierujesz w zbiornik tym gorzej. Ograniczyć się do podstaw prowadzenia zbiornika, wyeliminuj nadmiar środków i zobaczysz że się poprawi. Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka To jest oczywiste. Co mogę i planuję zrobić: - kh, Ca, Mg - nadal mierzę codziennie i dozuję według spadku, twardość staram się trzymać już bez zmian - Coral Colors - odstawiam, może raz w tygodniu bardzo mała dawka - Reef Energy - bez zmian, nie mam problemu z nutreintami, a raczej mam z ich brakiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 10 Maja 2017 Tutaj jest opisana metoda prowadzenia, którą wybrałem i której się dokładnie trzymałem: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Na tej samej soli prowadze akwa z kH ok. 6,8 Jedna bielejaca Monti to jeszcze nie jest problem a przyczyn moze byc duzo, ale gdyby inne korale zaczely padac to przede wszystkim zwrocilbym uwage na to wysokie kH. Uwazaj tez na extrasy, bo wyprowadzenie zbiornika po przedawkowaniu trwa dlugo. Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Godzinę temu, Stani napisał: Na tej samej soli prowadze akwa z kH ok. 6,8 Jedna bielejaca Monti to jeszcze nie jest problem a przyczyn moze byc duzo, ale gdyby inne korale zaczely padac to przede wszystkim zwrocilbym uwage na to wysokie kH. Uwazaj tez na extrasy, bo wyprowadzenie zbiornika po przedawkowaniu trwa dlugo. Dzięki za rady Stani! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 Wg mnie to tez KH...za wysoko. Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 42 minuty temu, zegeye napisał: Wg mnie to tez KH...za wysoko. No dobra, to co powiedzieć o metodzie Red Sea, która proponuje kh nawet 12,6? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegeye Zgłoś Napisano 11 Maja 2017 (edytowane) Ja w podobny sposob stracilem dwie duze talerzowki. Taka jak twoja czerwona i zielona wielkosci talerza obiadowego... w ciagu kilku dni zaledwie.... Kh mialem 12.8 to stanowczo za duzo na ''nasze'' popularne korale trzymane w akwariach i rozprzestrzeniane droga ''szczepkowania''. Ile organizmow w twoim akwa pochodzi z Morza czerwonego? Te co mamy u siebie przy zalozeniu ze nie pochodza prosto z importu nie sa nawykle do tak wysokich parametrow... Zmniejsz KH do 8.0 i bedzie git. No chyba ze to jednak ślimaki nagoskrzelne.....ale pisałeś że nic nie widać... Możesz zaobserwować spód tego korala? Ślimaki tam przebywają, na górę wychodzą tylko na jedzenie 8-) Edytowane 11 Maja 2017 przez zegeye (wyświetl historię edycji) Cytuj Panelowe 148 l. (82/47/47 - 15cm panel boczny). Miniflotor AM, Tunze 6025 w obieg, Koralia 4 cyrkulacja. 6x 24W T5 ATI w obudowie DIY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 12 Maja 2017 18 godzin temu, zegeye napisał: Ja w podobny sposob stracilem dwie duze talerzowki. Taka jak twoja czerwona i zielona wielkosci talerza obiadowego... w ciagu kilku dni zaledwie.... Kh mialem 12.8 to stanowczo za duzo na ''nasze'' popularne korale trzymane w akwariach i rozprzestrzeniane droga ''szczepkowania''. Ile organizmow w twoim akwa pochodzi z Morza czerwonego? Te co mamy u siebie przy zalozeniu ze nie pochodza prosto z importu nie sa nawykle do tak wysokich parametrow... Zmniejsz KH do 8.0 i bedzie git. No chyba ze to jednak ślimaki nagoskrzelne.....ale pisałeś że nic nie widać... Możesz zaobserwować spód tego korala? Ślimaki tam przebywają, na górę wychodzą tylko na jedzenie 8-) Wydaje mi się, że Morze Czerwone nie ma wcale takiego kh, a metoda nie jest dedykowana dla zwierząt z tego biotopu. Wysokie kh wynika z badań nad wzrostem koralowców prowadzonych przez firmę Red Sea. Polecam ich filmiki na stronie www lub YT, chyba jako jedyna firma dokładnie tłumaczą swoją metodę podając uzasadnienia wszystkich jej elementów. Między innymi dlatego chcę im zaufać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dari_a Zgłoś Napisano 4 Czerwca 2017 Tak tylko informacyjnie, żeby zakończyć wątek. Montipora wraca do zdrowia, w 95% odzyskała już tkankę i kolor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach