Gość Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 Godzinę temu, pecetowiec napisał: jeden poziomu i dwa przeciw przelewowe tak na wszelki wypadek no właśnie .. a temat był o jednym (może kilku pływakach - w szeregu) to tego ustrojstwa co zamówiłeś podłącza się inny czujnik (bagnet) na 3 pin - do słodkiego zbiornika tak - ale do morskiego nie bo wygląda np. tak zamiast bagnetu możesz dać pływak (lub dwa czy kilka w szeregu) ale nie ma tam w sofcie zabezpieczenia przed przelaniem a po prostu "działa/nie działa" można zrobić "zabezpieczenie" przed przelaniem - dajesz w szeregu 2 czujniki z tego jeden odwrotnie - że jak poziom wody wzrośnie a dolny/roboczy nie zadziała - to drugi przerwie obwód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 47 minut temu, silvia napisał: można zrobić "zabezpieczenie" przed przelaniem - dajesz w szeregu 2 czujniki z tego jeden odwrotnie - że jak poziom wody wzrośnie a dolny/roboczy nie zadziała - to drugi przerwie obwód no i właśnie tak chciałem zrobić ale widze że to co zamówiłem nie jest takie jak to ostatnie co podesłałeś. Generalnie to to ma być "na szybko" bez histeryzy, buzerów i innych takich na arduino bo nie mam na to zwyczajnie czasu. Będziemy się martwić jak przyjedzie a najwyżej się zamówi właściwy drugi lub wtedy zrobię na arduino... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 4 godziny temu, silvia napisał: tak na prawdę to jak by jeden czujnik byłby na poziomem wody ustawiony i podawał sygnał a drugi by wraz z obniżeniem poziomu czekał za zwarciem to da się ten mój sterownik podłączyć tak żeby dolał wody. Wraz z poziomem dolny rozłączy obieg i nawet jak by wlazł na nieco ślimak albo by uległ uszkodzeniu to górny czujnik wraz z poziomem rozłączył by obieg. 1 godzinę temu, silvia napisał: można zrobić "zabezpieczenie" przed przelaniem - dajesz w szeregu 2 czujniki z tego jeden odwrotnie - że jak poziom wody wzrośnie a dolny/roboczy nie zadziała - to drugi przerwie obwód piszemy tu o tym samym chyba nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Lipca 2017 1 minutę temu, pecetowiec napisał: tak na prawdę to jak by jeden czujnik byłby na poziomem wody ustawiony i podawał sygnał a drugi by wraz z obniżeniem poziomu czekał za zwarciem to da się ten mój sterownik podłączyć tak żeby dolał wody. Wraz z poziomem dolny rozłączy obieg i nawet jak by wlazł na nieco ślimak albo by uległ uszkodzeniu to górny czujnik wraz z poziomem rozłączył by obieg. dokładnie jeden czujnik/pływak roboczy a drugi (szeregowo) założony odwrotnie (na zwarciu) i ciut wyżej - jak dolny się zablokuje na "dolej wody" to zadziała drugi i wyłączy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leonkrwawy Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 Witajcie. Mam małe pytanie odnośnie pompy jakiej można użyc do takiego projektu. Czy zwykła pompka do wody o konstrukcji jak pompy obiegowe zamiast pompki dozującej nada się? Mam tutaj na myśli małą pompkę o przepływie max 240l/h. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hass-pol Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 Cześć, też planuje w najbliższym czasie zrobić autodolewkę, ja będę robił na tych elementach, może coś Ci to pomoże. https://botland.com.pl/pompy/7498-pompa-do-cieczy-230v-400lh.html https://botland.com.pl/czujniki-poziomu-cieczy/6931-czujnik-poziomu-cieczy-bezkontaktowy-dfrobot-gravity.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leonkrwawy Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 Dzięki za podpowiedź. Właśnie podobnej pompki chcę użyć. Ja użyję czujników pływakowych, ale jak się ta koncepcja nie sprawdzi to wiem że jest fajna alternatywa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 4 Sierpnia 2017 Według mnie za duża wydajność pompy do odlewni. Będzie przelewać.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2017 pompa do dolewki Tunze 5000.020 przepływ - 0,9m - 100l/h - 1,4m - 80l/h - 1,9m - 58l/h pompa do dolewki Levelautomatic przepływ 200l/h Głownie chodzi o podnoszenie słupa wody bo im wyżej będzie miała podnosić tym wydajność spada Niektórzy stosują pompy zenzowe Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) 13 godzin temu, Leonkrwawy napisał: Witajcie. Mam małe pytanie odnośnie pompy jakiej można użyc do takiego projektu. Czy zwykła pompka do wody o konstrukcji jak pompy obiegowe zamiast pompki dozującej nada się? Mam tutaj na myśli małą pompkę o przepływie max 240l/h. oczywiście - o ile tylko podniesie wodę na odp. wysokość 10 godzin temu, elespero napisał: Według mnie za duża wydajność pompy do odlewni. Będzie przelewać. niekoniecznie - przecież pompka może pracować np. 1sec. Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2017 7 godzin temu, silvia napisał: niekoniecznie - przecież pompka może pracować np. 1sec. Ale też zależy jak szybko czujnik odcina napięcie, założy mocną pompę i będzie zaraz płacz bo mu dolewka przelewa, dlaczego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) no to da czujnik niżej ... ja tam problemu nie widzę ja mam pompkę 12V "z campera" 10l/min czyli ... 600l/h a załącza się na sekundę / dwie - w tym czasie wlewa mniej niż szklankę Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2017 Mam sterownik, pompkę, niestety czujniki w lesie...Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 10 Września 2017 Ja mam w dolewce pompe 3500l/h i dziala bez problemu.Po prostu wlacza sie na krotko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 24 Listopada 2017 wogóle nie czytałeś opisu ? po co Ci trzy czujniki, pompę możesz dać 230V jakbyś zaczekał z zamawianiem na odp. to jest tego kilka wersji - np. tahttp://www.ebay.com/itm/DC-12V-Liquid-Level-Controller-Sensor-Module-Water-Level-Detection-Sensor-switch/182052341856? z wejściem/złączem na 2 pływaki albo trochę zmodyfikowana (i droższa wersja) z czujnikami optycznymi Kurde nie wiem czy ja coś robię źle czy na przekaźniku ktoś się ebnął i mi to inczyki wlutowały tył na przód zasilanie podłączam a pompa chodzi na nie zwartych czujnikach?! Czyli włączam do prądu i pompa pracuję non stop wtedy czujniki zasuwam w dół na ON i pompa nie działa... Tam nie zworki co miała by odwracać kolej rzeczy...Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Shellik Zgłoś Napisano 24 Listopada 2017 (edytowane) jakiś czas temu był taki problem z używaną dolewką. Trzeba było odwrócić te białe pływaki-baryłki. Na dole ośki jest plastikowy klips. Ściągasz go i pływak odwracasz do góry nogami. Edytowane 24 Listopada 2017 przez Shellik (wyświetl historię edycji) Cytuj http://nano-reef.pl/topic/77629-katowickie-240l-sump-128/ Akwa 120x40x50 + sump 80x40x40, Obieg NJ 3000, Odpieniacz DIY ala Deltec 1455 Aquabee 2000 igła, Światło Hailea 4x54W + nocne, Dolewka AquaTrend, Dozownik Jebao DP4 Nowy zbiornik: http://nano-reef.pl/forums/topic/87373-projekt-nowego-szkiełka-150x60x60-w-katowicach/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Listopada 2017 1 godzinę temu, pecetowiec napisał: Kurde nie wiem czy ja coś robię źle czy na przekaźniku ktoś się ebnął i mi to inczyki wlutowały tył na przód zasilanie podłączam a pompa chodzi na nie zwartych czujnikach?! Czyli włączam do prądu i pompa pracuję non stop wtedy czujniki zasuwam w dół na ON i pompa nie działa... Tam nie zworki co miała by odwracać kolej rzeczy... Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka - pokazywałem to przecież na poprzedniej stronie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 - pokazywałem to przecież na poprzedniej stronie [emoji3] Opcja do góry nogami w ogóle nie wchodzi w grę! Czujniki mam montowane na krawędzi zbiornika i sobie tak to wyobrażam że przekaźnik podaje prąd do pompy gdy oba zsuwają się w ON i przestaje działać gdy czujniki rozłączają prąd...Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu TapatalkaA Wy myślicie że nie przekręcam tych baryłek? Może to czujniki są walnięte bo nie reagują na odwrócenie baryłekWysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 Teraz, pecetowiec napisał: Opcja do góry nogami w ogóle nie wchodzi w grę! Czujniki mam montowane na krawędzi zbiornika i sobie tak to wyobrażam że przekaźnik podaje prąd do pompy gdy oba zsuwają się w ON i przestaje działać gdy czujniki rozłączają prąd... Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka nie cały czujnik - sam pływak odwracasz (lewa strona obrazka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 nie cały czujnik - sam pływak odwracasz (lewa strona obrazka) No to mam lewe czujniki... Mam jeszcze jeden i go sprawdzę chyba że trzeba go skrócić o kilka mm bo nie reagują jak przekręce. Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 pokaż fotkę tego czujnika Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 52mm PP Liquid Water Level Sensor Horizontal Float Switch Downhttp://s.aliexpress.com/nAvANBfM (from AliExpress Android)Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 (edytowane) ja mam 2 takie https://www.ebay.com/itm/1-10PCS-Tank-Pool-Water-Level-Liquid-Sensor-Float-Switch-Switcher-GOOD-New/351883277775?hash=item51ede0b5cf:m:mPKaPvaWdjWjPh6OrNl_frw jeden pływak odwrócony - i dolewka śmiga od 1,5 roku --//-- edit - no musi działać masz jakiś miernik ? zmierz czy obwód się zamyka otwiera i w jakiej pozycji założyć pływak to co to masz to : "Poprzez zmianę położenia pływaka uzyskuje się zmianę funkcji kontaktronu ze zwiernego na rozwierny." bo jakbyś miał takie "łamane" to wtedy nie da się odwrócić wtedy po prostu trzeba odpowiednio ustawić cały czujnik czy ma się otwierać/zamykać gdy wody jest dużo/mało Edytowane 25 Listopada 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pecetowiec Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 Mam miernik, dziś będę z tym działać...Wysłane z mojego TA-1033 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Listopada 2017 (edytowane) edit wyżej Edytowane 25 Listopada 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach