Bondzik04 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 Zastanawiam się czy ktoś jeszcze stosuję skarpety na spływie i czy jest różnica w parametrach przy stosowaniu po za tym że mamy klarowna wodę. Jak ktoś stosuj to może polecić jakieś sprawdzone które się szybko nie zapychają, i zastanawia mnie czy jak skarpeta się zapcha i przelewa to czy cały syf nie wróci do akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 Skarpety musisz płukać regularnie, co najmniej co kilka dni, wtedy nie nazbiera ci się aż tyle syfu żeby go wypłukiwało albo żeby ją zatykało. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 Zauważyłem tendencję odchodzenia od stosowania skarpet z powodów ww wymienionych. Stosuję owatę (włókninę poliestrową) o gramaturze 120-200g/m2 kupioną na allegro. Jeden metr za 2,4zł wystarczy na 2-4 tygodnie. Dzięki temu nie moczę rąk w celu mycia- po prostu wyymieniam ją na kolejny wycięty pasek. Zmieniając codziennie widzę różnicę w czystości wody. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 20 Czerwca 2017 Zauważyłem tendencję odchodzenia od stosowania skarpet z powodów ww wymienionych. Stosuję owatę (włókninę poliestrową) o gramaturze 120-200g/m2 kupioną na allegro. Jeden metr za 2,4zł wystarczy na 2-4 tygodnie. Dzięki temu nie moczę rąk w celu mycia- po prostu wyymieniam ją na kolejny wycięty pasek. Zmieniając codziennie widzę różnicę w czystości wody. To nie tendencja czy moda tylko zwykła wygoda. Tak jak napisałeś wymieniasz bez moczenia rąk praktycznie a za cenę skarpety i statywu do niej masz zapas waty na rok Dariusz BarcikowskiWysłane z Samsung Galaxy S 7 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Dnia 20.06.2017 o 23:24, Arturro napisał: Zauważyłem tendencję odchodzenia od stosowania skarpet z powodów ww wymienionych. Stosuję owatę (włókninę poliestrową) o gramaturze 120-200g/m2 kupioną na allegro. Jeden metr za 2,4zł wystarczy na 2-4 tygodnie. Dzięki temu nie moczę rąk w celu mycia- po prostu wyymieniam ją na kolejny wycięty pasek. Zmieniając codziennie widzę różnicę w czystości wody. Jak masz zamocowaną tą watę? Bo raczej luzem nie leży? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danielj Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 U mnie leży luzem na podstawce zrobionej z kratki rastrowej. Tylko nie w komorze spływowej, ale w przelewie do pompy obiegowej. Cytuj 90x55x50+ sump. ATI 8x39W,Deltec A{F600. LPS-owo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 U mnie i w przelewie jak i w komorze spływowej, aby pierwszy syf wyłapać.Konstrukcja z kratki rastrowej..jak u Daniela.To chyba częste rozwiązanie. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 (edytowane) 9 godzin temu, Leel00 napisał: Jak masz zamocowaną tą watę? Bo raczej luzem nie leży? Proszę bardzo: Zdjęcie sumpa sprzed 1,5 roku. Obecnie mocno nieaktualne - nie mam już odpieniacza, DSB, światła, 2 przegród ale istnieje wciąż ta przegroda gdzie wkładam pasek owaty; zaznaczono strzałką. Edytowane 22 Czerwca 2017 przez Arturro (wyświetl historię edycji) Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Czyli prostość nad prostościami. Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lewych Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 U mnie również wata na kratce zaraz za komorą splywu, wielkość 10x40 cm, wymiana codziemnie. Bardzo wygodne i mało kosztowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablo120288 Zgłoś Napisano 22 Czerwca 2017 Podkolanówki na spływie tez dają radę koszt ok 2 zł za 4 sztuki. Cytuj 125l cube+81sump|10kgLR+4,5kgLS|ATI Sunpower 6x24w t5|deltec ap600|2x6015|nj2300|. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach