Skocz do zawartości
Gość laszek

Wasze rozwiązania odnośnie wyskakiwania ryb.

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 28.06.2017 o 11:57, laszek napisał:

Zastanawiam się nad zrobieniem korony w swoim zbiorniku ze spienionego pcv. Ogólnie podoba mi się widok bez. Wodę będę mial okolo 3 cm od krawędzi. Nie chcę przerzucać ryb które pływają u mnie 4 rok niektóre. Szukam jakiejś alternatywy. Czy może przykryć poliwęglanem litym? Ale tu dochodzi czyszczenie plexi.

Jak Wy u siebie macie to rozwiązane?

odradzam pcv trubond będzie lepszy mam juz ponad poł roku i wygląda jak nowa nie odkształca sie i nic sie z tym nie dzieje no i nic nie wyskoczyło :)

a siatki polecam na okno sobie załozyc a nie na akwarium komary nie nalecą :P a siatka jaka by nie była straty światła sa zawsze logiczne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja planuję linkę wędkarską i konstrukcję podobną do rakiety tenisowej tylko po kwadracie powinno dać radę a żyłki praktycznie nie widać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
6 minut temu, boo12 napisał:

Ja planuję linkę wędkarską i konstrukcję podobną do rakiety tenisowej tylko po kwadracie powinno dać radę a żyłki praktycznie nie widać

są przecież siatki żyłkowe - mam taką - zapakowana była w nią piłka w dziale sportowym :)

z takich samych / podobnych są robione np.

http://www.lowisko.net/kosz-do-podbieraka-zylkowy-oval-maver.html

albo

http://max-fish.pl/product-abk-6259-7308101-SANGER-ZAPASOWA-ZYLKOWA-SIATKA-DO-PODRYWKI.html

o i w promocji na allegro :P

http://allegro.pl/zapasowa-zylkowa-siatka-do-podrywki-sanger-i6271246324.html

Wymiary: ok. 100x100cm.

Średnica oczka ok. 5mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Teraz, tihs napisał:

Nie wiem jak Ty to robisz silvia, ale jesteś skarbnicą linków :D dzięki.

lata praktyki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Ura napisał:

a to jest ramka płaska czy pionowa korona? jak płaska ramka to bardzo ciekawe rozwiązanie

Ramka jest płaska, mam w niej powycinane fragmenty żeby zamocować odpieniacz i móc postawić lampę na krawędziach szkła. Wygląda to dosyć schludnie, ramkę myję co 2 tyg. przy podmiance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko się zgadza ale jak ją potniesz żeby dopasować to zostanie sama żyłka, przecież wiązana i mocowana jest tylko na obrzeżach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś stosował na przykład jakieś rolety? Zastanawiam się na przykład nad rozwiązaniem jak w samochodach kombi. Roleta nad bagażnikiem. Zostawić mechanizm, zamontować w koronie, wyciąć środek, wkleić siatkę i gotowe. Można zwijać w czasie grzebania i trzymać rozwiniętą przez cały czas.

Może komuś przyjdzie do głowy inna roleta tego typu (z mechanizmem zwijającym).

Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000,  Cyrkulacja 2x maxspect  XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED.

Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani.

Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki  slimaków turbo i columbelli, 1x  tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia.

ce5058cc16516a9e06285a07538a7eb3u1610a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako że straciłem właśnie salariasa - również przyłączę się do dyskusji. Wiem że nie powinno się mieszać metali z akwarystyką morską , ale czy malowane aluminium też jest niebezpieczne ? O czym myślę - o moskitierze zrobionej na wymiar tak aby jej ramka opierała się na "koronie" szkła ? Siatka taka standardowa jak na okna ?

1f355326e84366e85e37051b3a1b898cu1598a14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.