Skocz do zawartości
azgar

clavularia viridis

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z clavularia viridis po zakupie otwierały sie z 2-3 polipy a ostatnio nic i cały czas mi marnieje nie wiem co jest przyczyna wszystkie koralowce w akwarium maja sie dobrze, koral zagloniony ale taki przyszedł ze sklepu asteriny na nim siedziały bałem sie ze podjadają go ale to chyba nie to wcześniej mi żadnego koralowca nie tykały 

Parametry zasolenie 1.024

kh 6,6 - ostatnio mi spadło ale przy wyższym tez podobnie było 

Ca 450

Mg 1440

No3 10

Po4 nie mierze 

sól Red sea 

PS. podobnie miałem z koralowcem Tubipora musica potrafił polipowac 1-2 dni a potem polipy chował i obumierał 

9063979_20170811_151853.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu po4 nie mierzysz....

Przy niewielkim skoku tego parametru koralowce potrafią niepolipować 

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

testy na po4  bardzo kłamią kropelkowe, a jak pisałem wszystkie koralowce maja sie dobrze i polipuja a gatunków sporo mam mysle ze cos by jeszcze grymasiło, mam w domu adsorber na fosforany mogę wrzucić trochę i zobaczyć czy cos sie zmieni ale najwyżej pojadę zrobię test na po4 w sklepie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Z tym koralowcem tak jest. Miałem piękną kolonie. Stabilne parametry i z dnia na dzień zaczęła ginąć. Pociąłem na mniejsze i rozdzieliłem po akwa. Jedna szczepka z 3 polipami się uratowała. Mam ją ponad rok i dalej 3 polipy :)

Po4 -0

No3 -0

Ca 420

Mg 1215

Kh 8,3

Edytowane przez laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem hm w zasadzie cos mam clavularia papaya , 5 polipów rosła jak głupia , chciała przejść na skałę 4 cm . oderwałem zaczęła znikać , mam dwa maluśkie kikuty z 13 pięknych kwiatów .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, że miękki, to jest to kapryśny koral. Przestaw go w dobrą cyrkulację i zacienione miejsce, chyba że już tam jest. Przydałoby mu się czyszczenie z glonów przez ryby lub ślimaki. Daj mu czas i nie wyrzucaj nawet jak nie będzie polipował. Potrafi się dość szybko odrodzić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie: półcień ale przepływ wody wolny zmienny, w szybkim słabo się rozrasta i "kwiatki" są mało otwarte-atrakcyjne. Nie zauważyłem by niski poziom nutrienów wpływał na kondycję. Nie bardzo radzi sobie z czymkolwiek co się o nie zatrzyma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam z nią problem. Mam dwie odmiany po kilka dużych i kilka małych rosnących polipów na szczepkę. Rozwijały się bardzo ładnie, mimo, że miałem cjano na dolnej części i zbiornik dojrzewał (ma jakieś pół roku). Od kilkunastu dni pochowały się całkiem. Dziś papaya trochę odbiła i pokazała małe polipy. Viridis zamknięta na cztery spusty, może jeden na kilka malutki polip coś tam się wychyla... Uwielbiam ten koral, ale tak się bawić nie będziemy... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcecie mieć ładną clavularię to kupcie sobie wodny roztwór jodu w aptece :-) . Clavularia potrzebuje jodu.  Ja na moje 670 l w obiegu leję codziennie po 4 krople i widzę jak moja papaya od razu reaguje na to mocnym pompowaniem :-) . Wierzcie , nie wierzcie . Kto chce niech spróbuję. Myślę że nie pożałuje :-) . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - jeżeli mogę wtrącić moje ,, 3 grosze'' , kupiłem 3 polipy w czerwcu ubiegłego roku.Co tydzień jeden nowy polip-bez szału.Zmieniałem miejsca a nowych trójkolorowych kwiatków nie przybywało , a dodatkowo kolonia od grudnia zaczęła marnieć . Siedząc przed akwa całą noc z racji odłowu pteropogonów zauważyłem wieloszczeta, który  ,,wyssał'' sobie kwiatka zostawiając wiór.Lektura na temat tego korala mówi o jego znikomej agresywności i wg mnie przekłada się to na duże grono jego potencjalnych ,,wrogów'...

Edytowane przez alenqer (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.