Margolee Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Panowie. Gdzie w polsce za rozsądną cenę można kupić takie sitko??? Tylko tak żeby miało z 10cm średnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 7 Września 2017 http://filtertech.com.pl/technologie_i_produkty/filtry_workowe/worki_filtracyjne_do_cieczy Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Chodziło mi bardziej o coś takiego. Żebym nie musiał wyżucać po jednym razie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Czyli jedynie ebay pozostaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 7 Września 2017 Chodzi o sitko do odfiltrowania wrotek? Filtr z ekspresu do kawy sprawdza się doskonale. Taki z tworzywa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 7 Września 2017 1 godzinę temu, nanokaczor napisał: Chodzi o sitko do odfiltrowania wrotek? Filtr z ekspresu do kawy sprawdza się doskonale. Taki z tworzywa Dokładnie tak. Ja mam tylko jakieś dziady z papieru. Masz może jakiś link na takie coś. Czy to idzie kupić w większym markecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tihs Zgłoś Napisano 8 Września 2017 (edytowane) nylonowy filtr do kawy, są też w media czy saturnach Edytowane 8 Września 2017 przez tihs (wyświetl historię edycji) Cytuj Blog i Galeria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Szkoda czasu po łażenie do markietów. Pójdziesz i na 90% okaże się że albo nie ma albo mają jakieś dziadostwo. W internetach kupisz. Za dzień czy dwa będziesz miał w domu. Sitka, które mają różnej wielkości oczka można też zrobić z firanki z tworzywa sztucznego i małych wiaderek. Wystarczy wyciąć dno i wkleić siatkę. Przydają się do selekcjonowania i oczyszczania planktonu. Stożki do oczyszczania planktonu ze stałych zanieczyszczeń wielkości podobnej do samego planktonu można zrobić ze stożkowych kieliszków jednorazowych i butelek. Wystarczy to pokleić. Klej kupisz w modelarskim sklepie. Gęsty cyjanoakryl. Edytowane 8 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 8 Września 2017 (edytowane) 12 godzin temu, nanokaczor napisał: Klej kupisz w modelarskim sklepie. Gęsty cyjanoakryl. Klej mam. Specjalny do plexi. Robiłem sobie pułapke na latwy. Najgorszy problem to chyba ta siatka. Z kąd mam wiedzieć czy firanka czy siatka ma 50 czy 250 mikronów. Bo właśnie na tych dwóch wielkościach mi zależy. No ewentualnie 200.Najlepsza by była taka dedykowana. Znalazłem takie siatki lecz są z nierdzewki. Jak dla mnie długo to nie pociągnie. Miałem takie nożyce ze stali hirurgicznej. Po 2 miesiącach zardzewiały. Nawet po czyszczeniu w słodkiej wodzie po użyciu w solance. Edytowane 8 Września 2017 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 8 Września 2017 (edytowane) Klej do PMMA może się nie nadawać. Myślę, że po raz kolejny bez sensu robisz sobie problemy. Po co ci wiedza o tym jaką wielkość ma oczko? Ważne żeby działało. To możesz sprawdzić empirycznie. Z pomiarem wielkości oczek nie ma zresztą większego problemu. Wystarczy do tego zwykły mikroskop optyczny. Edytowane 8 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Ja mam małe diy siteczko, które dostałam od kogoś kto wyprzedawal akwarium zrobione z plastikowego opakowania po kremie z wycietym dnem i kawałka jakiejś gęstej nylonowej tkaniny. Super się sprawdza przy odcedzaniu naupliusow czy widlonogow. Jeśli potrzebujesz większego rozmiaru, to kup zwykle plastikowe siteczko z rączką do makaronu i wklej od gory kawałek gęstej, nylonowej firanki, jak podpowiedzial @nanokaczor. Łatwo to utrzymać w czystości i sprawdzi się doskonale. Sitko do makaronu zaczepiasz o naczynie i masz dwie ręce wolne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 8 Września 2017 ten material to się nazywa organza ma bardzo drobne oczka - można z niego zrobić woreczek na purigen - ma bardzo drobne oczka. Na klej do PMMA nie przyklei się nic poza PMMA bo to jest rozpuszczone PMMA w lotnym rozpuszczalniku, i bardziej to przypomina proces spawania niż klejenia. Cyjanoakrylowy klej w żelu powinien dać radę ( kropelka w żelu ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Ok. Dzięki wszystkim za rady. Firanka jakoś za mną nie przemawiała. 2 godziny temu, Ura napisał: ten material to się nazywa organza ma bardzo drobne oczka Sprawdzę ten materiał i powinno być ok. Mam kawałek rury z plexi średnicy 10 cm. Spróbuje wkleić w nią ten materiał. Pokombinuje z tą kropelką w żelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 8 Września 2017 Sprawdzilam i u mnie to nie jest organza. To jakaś dzianina, nie tkanina. Splot podobny do rajstopowego, z tym, że material jest bardzo gesty i sztywny. Bardzo dobrze przepuszcza wodę, a takie drobinki jak widlonogi czy naupliusy zostają. Tak wygląda w powiększeniu. Co to może być za materiał? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 9 Września 2017 (edytowane) 22 godziny temu, nanokaczor napisał: Myślę, że po raz kolejny bez sensu robisz sobie problemy. Po co ci wiedza o tym jaką wielkość ma oczko? Ważne żeby działało. To możesz sprawdzić empirycznie. Z pomiarem wielkości oczek nie ma zresztą większego problemu. Wystarczy do tego zwykły mikroskop optyczny Byłem i oglądałem różne materiały. Pani mi powyciągała z 10 rodzaji i prosze sobie wybrać- hehe dobre. Mówie że chce jakieś drobne a pani że wszystkie są drobne. Chyba jednak zamówie dedykowane 50 um a nie będe robił 10 rodzaji testów czy dany rodzaj tkaniny łapie wrotke czy nie. Strata czasu na takie kombinacje. Choć jak podejde tą organze to teścik jakiś zrobie. A co. Edytowane 9 Września 2017 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 9 Września 2017 (edytowane) Ze względu na to iż jestem ciekawski i żona miała dwa rodzaje organzy w domu ( co mnie rozwaliło bo dopiero jak szukałem po allegro zapytała czego szukam powiedziała że ma w domu) postanowiłem zmierzyć szerokość krateczek. I tak : na pomiar poszła biała i mam nadzieje ekri ( czy jakoś tak) Biała x 50 Ecri W ecri krateczki są pokrzywione. Następnie wziąłem je na pomiar. Próbki zostały zmierzone i oto wynik Żeby było dokładnie wziąłem je na pomiar światłem, a co Wynik wskazał dokładnie Wynik na świetle to dokładnie 232 um. Jak na zdjęciu niżej Jakoś błędnoe zdjęcia powklejało ale kapniecie się o co biega. Jak dla mnie organza nie nadaje się do wrotki. Macie jeszcze jakieś materiały które mogą mieć te 50um??? Edytowane 9 Września 2017 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 10 Września 2017 (edytowane) Ale ty kombinujesz. Jak Syzyf. Kup sobie drobny filtr z ekspresu do kawy i masz problem z głowy. Samice Brachionus plicatilis mają trochę [kilka razy] więcej niż 50 um... Samce mają ok 50 um. Ale nie wiem w jaki sposób chcesz utrzymać stabilną hodowlę samców brachionusa... Skąd ty czerpiesz te dane? Jak z niemieckich forów to niezły kit ludziom wciskają. Edytowane 10 Września 2017 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Margolee Zgłoś Napisano 10 Września 2017 (edytowane) 4 godziny temu, nanokaczor napisał: Ale ty kombinujesz. Jak Syzyf. Kup sobie drobny filtr z ekspresu do kawy i masz problem z głowy. Samice Brachionus plicatilis mają trochę [kilka razy] więcej niż 50 um... Samce mają ok 50 um. Ale nie wiem w jaki sposób chcesz utrzymać stabilną hodowlę samców brachionusa... Skąd ty czerpiesz te dane? Jak z niemieckich forów to niezły kit ludziom wciskają. Nie wiem czy kombinuje. Chce to zrobić dobrze a przedewszystkim bez strat we Wrotce. Wszędzie gdzie nie przeczytasz ( nawet w linku który mi podałeś przy naszej rozmowie o wrotkach) a to już opracowanie naukowe jak byk jest napisane że do odcedzania Wrotków użyć sitka 50um. Więc nie wiem co Cię dziwi. Chce zrobić tak jak pisze w opracowaniu czyli. Użyć 200um do wstępnego oczyszczenia wody ( to już mamy jak widać ze zdjęć wyżej) teraz tylko musze znaleść materiał 50 um do łapania wrotków. A filtr oczywiście że zakupie ale też go zbadam. A co. Przelałem całą niby tą moją hodowle przez te 200 um dałem do świeżej solanki i nic tam żywego ani w dużdj ilości nie wyłapwłem. Nanokaczor masz wrotka na start ??? Jeßli tak to daj znać na priv. Spróbuje zrobić jeszcze raz wszystko od nowa. Edytowane 10 Września 2017 przez Margolee (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach