MaciejK Zgłoś Napisano 11 Września 2017 (edytowane) Witam Będę zakładał akwarium o pojemności około 400l. W obiegu około 500l Potrzebuję do tego odpieniacza który przedewszystkim będzie cichy bo akwarium stoi w sypialni. Wybrał te modele: - TWISTMAN INTEGRA-150 / zastanawiam się jeszcze nad TWISTMAN OB-200-IN - Pacific sun crux is 200 - Deltec SC 1351 - Deltec SC 1660 Który z tych odpieniaczy będzie najcichszy?? Obsada to mix SPS i LPS i ryby. Edytowane 11 Września 2017 przez MaciejK (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 11 Września 2017 Ja polecam ATI Power Cone 200i. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 11 Września 2017 Ja polecam Deltec , cichy i bezproblemowy czym większy tym lepszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tedeus63 Zgłoś Napisano 11 Września 2017 ja w podobnym obiegu mam delteca 1456. kupiłem sobie do niego zapasową pompę aqua nowa .za 250zł . chodzi cichutko zamknięty w szafce. Nie wiem czemu wybrałeś taki przeskok deltec 1351 a potem zaraz deltec1660 ?. chyba ze myslisz o samych spsach to wziąłbym ten większy 1660. Twistmany tez bardzo chwalą. Nie wiem czy sie myle ale na allegro albo tu na targowisku ktoś chce sprzedać akurat delteca 1456. cos około 600zł masz za pół ceny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 11 Września 2017 No wlasnie ten 1456 nie moglem go znaleźć w eRybce. Ppwiwm szczerze ze korci mnie Twistman ale malo znalazlem opini na jego temat, szczegolnie jesli chodzi o glosnosc. Co do uzywek, staram sie jes omijać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rh1no Zgłoś Napisano 12 Września 2017 A ja polecam Twistmana, w mniejszym zbiorniku miałem OB-150-IN (teraźniejsza INTEGRA-150) i według mnie był cichy chociaż teraz ta integra ponoć jeszcze cichsza. Teraz po zmianie zbiornika używam OB-200-EXT i uważam, że jest rewelacyjny. Cichy i mega wydajny a zaznaczę, że akwarium stoi między sypialnią a salonem, więc też niejako przy nim śpię. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciejK Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Mocno zastanawiam się nad tym Twistmanem. Teraz też akwarium mam w sypialni i chodzi tam Tunze Comline DOC Skimmer 9004 i jego głośność jest akceptowalna. Szukam czegoś co nie będzie głośniejsze. Ewentualnie jak macie pomysły jeszcze nad cichą pompą tylko nie wiem jak mocną potrzebuje. Celuje w około 8000l/h - nie za duża?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Włączę się do rozmowy bo mam Twista 200 w 800 l obiegu. I napiszę tylko tyle: NIE ŻAŁUJĘ. Cichy(mam go w salonie koło sypialni) i wydajny. Mam miękkie i lpsy oraz dużo ryb a spokojniutko daje radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach