katani Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Gdzie ty tam kraba widziałeś? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 13 Stycznia 2018 Gdzie ty tam kraba widziałeś? 4m21sWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 14 Stycznia 2018 1 godzinę temu, laszek napisał: Ładny baniak, czy dobrze widziałem krabika symbiotycznego w acrze? Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Tak, dobrze widziałeś. Są takie dwa Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Obserwacje po prawie dwumiesięcznej suplementacji produktów AF ( Energy, Build, AminoMix, Pure Food i Growtth Boost), koralowce zaczęły szybciej rosnąć. Niektóre mają całkiem spore przyrosty około 3 cm (od 07.12.2016 porównanie z filmem), inne znacznie mniej, a jeszcze inne chyba w ogóle. Przed suplementacją musiałem regulować Ballinga co około dwa miesiące. Teraz podkręcam co dwa do trzech tygodni o 20 ml (w obecnej chwili podaję około 260 ml/dobę Ca, Kh i SBS). Czeka cały sprzęt (reaktor wapnia, pompa, zasyp, butla itp), aż zużyję prochy i przechodzę na reaktor. Niestety mimo karmienia koralowców w dawkach 1,5 zalecanych przez producenta, zwiększenia karmienia ryb o 1/2 (doszły cztery Pseudanthias squamipinnis), to NO3 jak wryte, zero zmian. Poniżej porównanie dwóch zdjęć Echinata Lazure Blue, pierwsze z 12.12. (zaraz po włożeniu do akwarium), a drugie z dzisiaj - 19.01. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Bardzo fajnie ruszyła zauważyłeś jakąś zmianę w wybarwieniu przy innych acroporach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 21 minut temu, fresz33 napisał: Bardzo fajnie ruszyła zauważyłeś jakąś zmianę w wybarwieniu przy innych acroporach? Korale trochę wyjaśniały. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 No to fajnie. Ciekawe jak moje zareagują Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Ładny przyrost. Też bym tak chciał. Takim tempem to wkrótce będzie las :-) Co do kolorów to może różnica w mikro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, dla syna napisał: Ładny przyrost. Też bym tak chciał. Takim tempem to wkrótce będzie las :-) Co do kolorów to może różnica w mikro. Może być różnica w mikro. ICP wykazało braki (mimo pełnego Ballinga), więc zacząłem mocniej dodatkowo podlewać i zwiększyłem częstotliwość podmian. Edycja: Teraz pomyślałem, że korale powinny ściemnieć przy zwiększonym mikro. Myślę, że na pojaśnienie ma wpływ podawanie Energy, zawiera on miedź. Poniekąd miedź według ICP mam podwyższoną, około 5 μg/l, a norma to 1,2. Edytowane 19 Stycznia 2018 przez norbi2222 (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 To prawda miedź rozjaśnia. Mi przy miedzi milka z fioletowej zrobiła się jaskrawo różowa. Z tym że u mnie było 26mikro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Może być różnica w mikro. ICP wykazało braki (mimo pełnego Ballinga), więc zacząłem mocniej dodatkowo podlewać i zwiększyłem częstotliwość podmian. Edycja: Teraz pomyślałem, że korale powinny ściemnieć przy zwiększonym mikro. Myślę, że na pojaśnienie ma wpływ podawanie Energy, zawiera on miedź. Poniekąd miedź według ICP mam podwyższoną, około 5 μg/l, a norma to 1,2. Energybswoją stroną, bo ogranicza ilość zokansteli. Napewno zerowe NO3 też jest powodem rozjaśnienia.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 5 minut temu, laszek napisał: Energybswoją stroną, bo ogranicza ilość zokansteli. Napewno zerowe NO3 też jest powodem rozjaśnienia. NO3 jest bliskie zera od bardzo dawna, przed podawaniem Energy. Za wyjaśnienie korali bardziej odpowiedzialne jest Energy. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 Dobrze wiedzieć. Bo u mnie też no3 i podaję energy. Myślałem że oba czynniki mają na to wpływ.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Jak się miewa akwarium? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 27 Lutego 2018 Koralowce rosną Jak będę miał wieczorem po pracy czas, to wrzucę kilka zdjęć. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Mała aktualizacja. Korale rosną, jedne maja się lepiej inne gorzej, ale pomału się kręci. Od soboty dodaje NO3, według wyliczeń kalkulatora to w mim zbiorniku NO3 podnosi się około 0,17 na dobę. Podaje w dwóch dawkach. Na razie co zaobserwował to znacznie zmniejszone zielenienie szyb, teraz wystarczy jak raz na trzy dni przetrę szyby. Wcześniej musiałem to robić codzienne (lubię czyste szyby). Liczę, że dzięki temu również skontroluje PO4, które musiałem zbijać żywicą FO36 i co mnie wkurzało, bo były skoki. Po załadowani żywicy spadało do 0, a po dwóch tygodniach rosło do 0,08. Teraz widzę tendencję spadkową, zobaczymy za kilka tygodni. Jak ktoś z przeglądających mój temat ma za dużo Asterin, to ja chętnie przyjmę każdą ilość!!! Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Z czego tak Ci rośnie po4? Ładny baniaczek. Na filmiku nie widać jakoś przerybienia. A spora masa koralowa powinna wyciągać.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Podejrzewam, że PO4 rosło z powodu niedoboru NO3. To taka hipoteza, na razie sprawdzam ją podając NO3, jak PO4 zacznie spadać to znaczy, że hipoteza jest prawdziwa. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 Odpaliłeś reaktor? Ładnie korale podrosły, od kiedy u ciebie byłem. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 21 Marca 2018 8 minut temu, katani napisał: Odpaliłeś reaktor? Ładnie korale podrosły, od kiedy u ciebie byłem. Nie podpoiłem jeszcze reaktora, mam leniwca i sporo prochów do Ballinga. Skończy mi się chemia to podłącze reaktor, cały komplet wraz z zasypem czeka w piwnicy, tylko wpiąć w system Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Maja 2018 Jak się ma akwarium? Dawno nie było żadnego filmiku. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 W dniu 25.05.2018 o 13:59, katani napisał: Jak się ma akwarium? Dawno nie było żadnego filmiku. Akwarium powraca po moich eksperymentach. Miałem spore problemy z PO4, niestety podawanie NO3 lekko wysadziło zbiornik, poszło na wieczną rafę kilka acropor, niektóre spore krzaki. Na chwilę obecną zmieniłem sól na AF priobiotyczną, dodaje kropelki (Strontium, Kalium, Micro E, Iodum, Fluorine). Ponadto od ponad dwóch miesięcy suplementacją makro zajmuje się reaktor. Akwarium powoli nabiera rozpędu, a wygląda to tak: Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Raffy14 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 A czemu podawanie no3 wysadziło? Za duża dawka? Czemu nie zastosowałeś zwyczajnej rowy, atramentu itp. na po4? Centropyga acanthops śliczna!!! Nie skubie Ci korali? Akwarium ładne, a będzie jeszcze lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 16 Września 2018 Norbert bardzo ładne akwarium .Szkoda, że ostatnio nie udało się spotkać. Dalej bez odpieniacza? Zmieniałeś coś z cyrkulacją? Euphylią jakby mniej kręci, albo może korale zarosły po prostu. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
norbi2222 Zgłoś Napisano 16 Września 2018 1 godzinę temu, Raffy14 napisał: A czemu podawanie no3 wysadziło? Za duża dawka? Czemu nie zastosowałeś zwyczajnej rowy, atramentu itp. na po4? Centropyga acanthops śliczna!!! Nie skubie Ci korali? Akwarium ładne, a będzie jeszcze lepiej W pewnym momencie PO4 miałem 0,3 Od półtora miesiąca podaje Colombo Phosphate EX (3 ml na dobę) i na razie utrzymuje 0,03 - 0,05. Centropyga czasami skubie ale jej wybaczam 1 godzinę temu, katani napisał: Norbert bardzo ładne akwarium .Szkoda, że ostatnio nie udało się spotkać. Dalej bez odpieniacza? Zmieniałeś coś z cyrkulacją? Euphylią jakby mniej kręci, albo może korale zarosły po prostu. Jak będziesz następnym razem w Lubinie to zapraszam. Jebao skierowałem bardziej na taflę i mniej szarpie, ponadto trochę zarosło. Ze względu na podawanie Colombo Phosphate EX musiałem zwodować odpieniacz. Cytuj Pozdrawiam, Norbert Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach