dark75 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Witam, Chciałbym się poradzić, jakie macie metody odrywania Quadri od skały? Zwłaszcza kiedy stopa znajduje się w środku skały. Po roku wielokrotnie mi się podzielił i zaczynają parzyć korale, tak więc muszę zacząć działać... Pozdrawiam, Darek Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 12 Września 2017 rękawiczki,śrubokręt i podważam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Września 2017 patykiem a nie metalem - powoli i cierpliwie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Dzięki za info Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Jak stopa siedzi w otworze to nie zawsze się da dosięgnąć patykiem. Zostaje Ci wykurzyc go z dziury cyrkulatorem, a jak już wyjdzie to wykałaczki czy potyczek do szaszłykow, delikatnie podważac stopę, a to, co już odklejone przytrzymać, zeby nie przyssal spowrotem. Mnie się dotąd udawało złapać je zaraz po podziale, gdzie dopiero się odsuwaly od brata. Wtedy stopa jest miękka i nie przysysa się mocno. Właśnie mam jednego w kotniku bo mi się przedwczoraj podzielił i złapałem go tuż po. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azgar Zgłoś Napisano 12 Września 2017 bierzesz kartę plastikowa jakaś co nie potrzebujesz wycinasz pasek 1-1,5cm na jednym końcu nacinasz co 1mm robiąc taki pędzelek na długosc 5-10mm i smyrasz tym ukwiała po nodze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Dziękuję za odpowiedzi Będę testował te metody. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Moljzesz Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Zdradzę wam mój sekret a mianowicie gumowa rękawiczka i elegancko odrywasz stopę od skały :-) Cytuj PS Pandora 4x54W T5 i 3x145W LED, DCP6500, AWN40 na DCP3000,RW-15, RW-8,CP-55, Biopellests AIO XL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 12 Września 2017 1.Najlepiej to wyłapywać zaraz po podziale jak wędruje wówczas łatwo go odczepić. 2. Dmuchać cyrkulatorem aż postanowi sam się ruszyć. 3. Mechanicznie na siłę wykałaczką czy platikiem to jest masakra jakaś, jak jest skała mocno porowata i wsadzi nogę w szczelinę to go nie wyciągniesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 12 Września 2017 ja łyżką odczepiłem i 5 min i odczepiony xd Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 4 minuty temu, Moljzesz napisał: Zdradzę wam mój sekret a mianowicie gumowa rękawiczka i elegancko odrywasz stopę od skały :-) Problem w tym że nie wszystkie stopy ukwiałów są dostępne, chodzi mi o koniec gdzie jest przyklejony. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Odlepiłem elaliowanym drutem jak pomykał po skale , wtedy stopa ledwo trzyma i większość odchylona od skały , parę sekund i pływa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 12 Września 2017 Godzinę temu, pinki napisał: 3. Mechanicznie na siłę wykałaczką czy platikiem to jest masakra jakaś, jak jest skała mocno porowata i wsadzi nogę w szczelinę to go nie wyciągniesz. drażnisz brzegi stopy i lekko podważasz - po chwili zaczyna się odklejać - cała operacja koło 10 min - zero uszkodzeń Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 13 Września 2017 kierujesz na niego mocną cyrkulację przez jakiś czas, potem dajesz mu chwilę spokoju i rusza. Jak już ruszy to będzie z górki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach