Iceberg Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Witam,ostatnio bedac w sklepie kupilem te mieszanke stezonego fitoplanktonu i dzisiaj zaczalem dozowac...Dawki podaje sie progresywnie,zaczynajac od 0.2 ml/100l i co tydzien zwieksza sie ja o 25% az do osiagniecia 0.8 ml/100l...Caly ten gel wydaje sie byc dobrym pomyslem,gdyz malym nakladem pracy podajemy az cztery szczepy fitoplanktonu a przy tak malym zbiorniku jak moj,opakowanie 250ml starczy na dlugo...Widzialem na forach zagranicznych ze produkt ten mozna podawac pompami dozujacymi,co rzeczywiscie czyni swiat piekniejszym.Wiem ze niektorzy choduja fitoplankton i nielatwo jest osiagnac az cztery szczepy (tutaj:Nannochloropsis,Isochrysis,Tetraselmis i Pchoeodactylum) a Easy Reefs daje nam na tacy oszczedna mieszanke fitoplanktonu...Zaczalem dopiero dzisiaj,wiec nie moge nic powiedziec o rezultatach,ale z checia dowiem sie o opiniach uzytkownikow co do jakosci i idei stosowania tego fito... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Lałem hodowlany ale mi się znudziło , kupiłem papkę podłączyłem pod pompę .Po przerwie w podawaniu "butelkowego" życie zaczęło znikać , teraz znów wraca .Korale bardziej pompują , i dużo lepiej wyglądają .Patrząc po fotkach przyspieszyły wzrost . Obecnie leję 1,2 ml na 80L zbiornik w 8 dawkach ( wychodzi jak raz pełna kropla na dawkę . ) Jeszcze przydałby się w takiej formie pokarm typu REEF-ROIDS .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Fajne rozwiązanie, lanie fito jest trochę upierdliwe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Można powiedzieć, że mamy trzy rodzaje fito do dyspozycji Po pierwsze hodowlany, żywy. Plusy najważniejszy to że żywy i bez konserwantów. Minusy niestety też. Po pierwsze to tylko Nannochloropsis, nawet jak ktoś sprzedawał kiedyś mieszankę Nannochloropsis z Tetraselmis to tego drugiego było chyba 1 ppm. Po drugie Jęśli nie hodujemy na firmowym wiarygodnym nawozie F/2, to z kwiatkowych czy akwarystycznych, mamy choćby nadmiar potasu, bo każdy podsatwowy nawóz to NPK. Nieprwiaidłowa proporcja azotanów i fosforanów powoduje, że zawsze któreś z nich nie zostają zużyte i wlewamy do akwarium. O kumulowaniu innych mikroelementów lub nie wspominając. Drugi butelkowy różnych firm. Plusy, zwykle sklad to nie tylko Nanochloropsis. Nie ma problemu z przechowywaniem. Minusy zapach korniszonopodobny, kojarzy mi się z czymś kwaśnym więc mam opory przy dolewaniu. No i nie wiem dokladnie ile jakiego gatunku jest. Cena. żel easy reefs Easybooster. Plusy różne gatunki i dokładnie podane proporcje. A ja bardzo lubię WIEDZIEĆ co dokładnie leję. Nie śmierdzi kwasem, chociaż na pewno ma inne konserwanty. Mam saszetki więc bardzo dobrze się przechowuje,( troche gorzej wyciska ) Minusy nie jest żywe i cenowo nie powala. No i jeszcze mrożony zielony plankton, tylko nie wiem co tam jest. Również nie znam ilości komórek glonów w 1 mm, co by sie mogło przekładac na opłacalnośc, ale niestety nie mam odpowiedniego urzadzenia do liczenia, tak jak liczy sie erytrocyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Dzieki za odpowiedzi...SU1,jak to jest ze lejesz dawke 1.2ml na 80L,kiedy dzienna szczytowa dawka to 0.8/100L?...Czy czegos nie wiem,nie doczytalem,czy tez dawke ustaliles poprzez obserwacje korali...Tamara,dla mnie wlasnie cena jest niesamowicie niska,bo dwadziescia pare euro za 250 ml,co na moj zbiornik powinno wystarczyc na bardzo dlugo a odchodzi chodowla fito,oswietlenie,pompka no i przede wszystkim czas,nie mowiac juz o tym ze trudno bylo by produkowac cztery rodzaje planktonu,wiec chyba jest wyjatkowo ekonomicznie...Jezeli chodzi o zapach,to ja bym go okresil jako skondensowany zapach oceanu,bardzo intensywny i przyjemny a to co napisal Grzesiek o pieknym pompowaniu i roznorodnosci zycia przy jego stosowaniu jeszcze bardziej mnie utwierdzily w slusznosci zakupu... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 15 Września 2017 W erybce jest teraz promocja na to, jest za niecałe 70zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Ok przyznaję sie do błedu, bo ja kupowałam na próbę saszetki a one maja po ok 2 ml czyli wychodzi prawie 1 zł za ml. Z tym,że ja karmie wrotki i artemię, ewentualnie dodaje do narybku błazenków. Moja hodowla wrotków to 1 litr, artemii drugi, więc wiele nie potrzebuję. Przepisowa dawka moim zdaniem jest znacznie zaniżona. Może to kwestia tej galaretki -nie wiem co tam jest jakaś gliceryna, agar, a może jeszcze coś innego? Zapach opisywałam w butelkach gdzie jest fito w płynie różnych firm. Żel ma bardzo słaby zapach morski, smak głównie słony, lekko kwaśny i gdzieś jest nuta słodyczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 15 Września 2017 (edytowane) Hehe , tak dawka jest niby spora ,ale opis : Dawka taka i taka zaczynając od .... i , Po czterech tygodniach można dalej zwiększać dawki .I tak uczyniłem . U mnie to trwało dokładnie dwa miesiące i pięć dni , i narazie nie zwiększam .Nie umiem wytłumaczyć w skrócie dlaczego , ale widzę że zbiornik ma już optimum . Capnella zrobiła się 3x większa i bardzo puszysta ,tubipora jeszcze nigdy nie miała tak długich "włosów" .Briareum jest jak gęsty zbity dywan ,oczywiście sps też się zmieniły na plus . erybce jest teraz promocja na to, jest za niecałe 70zł Heh kupił bym na zapas tyle że pompa daje znać że tego starczy mi na 255 dni dozowania . Edytowane 15 Września 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Opis mi się podoba, bo każde dawkowanie trzeba zaczynać od dużo mniejszej dawki niż zalecana. Tak jest bezpiecznie. Tylko wydaje mi się, że jak ktoś leje fito własnej roboty- to leje tych komórak glonów 10 czy nawet 50 razy więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Września 2017 A czy ktos sie zastanawial,dlaczego dawki sie stopniowo zwieksza?..Przeciez nie zwieksza sie w ten sposob dawek pokarmow dla ryb czy tez dla korali a progresywne zwiekszanie raczej kojarzy sie z vodka method...Czy ktos wie,czemu tak jest?... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 15 Września 2017 A czy ktos sie zastanawial,dlaczego dawki sie stopniowo zwieksza?..Przeciez nie zwieksza sie w ten sposob dawek pokarmow dla ryb czy tez dla korali a progresywne zwiekszanie raczej kojarzy sie z vodka method...Czy ktos wie,czemu tak jest?... Prosta sprawa, fito to pokarm ktory musi miec specjalistycznych odbiorców a oni potrzebują troche czasu aby sie namnożyć i odebrac zwiekszona podaż pokarmu.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Rzeczywiscie Tomek,nie wpadlem na to,ale jest sens w tym co napisales...Zastanawiam sie tez jaki wplyw ma tu wybijanie fitoplanktonu przez odpieniacz,co prawda moj jest reklamowany jako skimmer nie szkodliwy dla fito,ale ile w tym prawdy,Bog raczy wiedziec...Bede musial pomyslec o dozowniku,gdyz ciagle podawanie fitoplanktonu bardzo mnie zainteresowalo... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 15 Września 2017 jak daję mrożone fito to jakoś nie widzę zielonej piany a taka własnie powinna być wierząc w wybijanie fitoplanktonu przez odpieniacz. Dla spokoju podając wieczorem fito można dać też jakiś pokarm który zmniejsza napięcie powierzchniowe wody i przysiada odpieniek. Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 15 Września 2017 jak podajecie ten żel z pompy, czy używacie tego adaptera ? do podłączenia wężyka, podobno trzeba to dokupić osobno i jest to drogi kawałek plastiku :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Ura,tak wyglada calosc,czyli Easy Booster wraz z pompa podajaca... http://www.sgreefclub.com/forum/topic/144949-easy-booster-25-phytoplankton-gel/ Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 15 Września 2017 ja uzywam.kupilem opakowanie 1500ml bo bylo w promocji A 263zl w erybce i adapter za67zl .urzekl mnie adapter i wygrala ekonomia.jestem zachwycony bo tyle kombinowania bylo zeby fito lac.lodowki i inne gadzety a tu wymyslili zel i zegnaj lanie z butelki.automatyka w morskim zastapila upierdliwe czynnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Żel ma zdecydowaną przewagę nad innymi. Nie trzeba wstrząsać przed użyciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MiroZ Zgłoś Napisano 15 Września 2017 Aby połączyć opakowanie z pompą,można zastosować kolanko za 1zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 15 Września 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Ura napisał: jak podajecie ten żel z pompy, czy używacie tego adaptera ? do podłączenia wężyka, podobno trzeba to dokupić osobno i jest to drogi kawałek plastiku :/ Dziura w nakrętce , kolanko od jakiegoś samochodu od spryskiwaczy znalezione w garażu ,pompa dozująca (został jeden wolny kanał z balinga bo Ca i magnez z jednej puszki ) . Z rurki kapie wprost nad wlot pompy obiegowej . Nie wolno zanurzać rurki bo żel będzie się powoli rozpuszczał i mieszał z wodą już w rurce dość daleko od wylotu .Ilość pojedynczej dawki ustawiona tak żeby jedno dozowanie =jedna pełna kropla . ps: W mniejszych zbiornikach dokładna pompa dozująca potrzebna , ilość początkowa na 100L to 0,2 ml /dobę najlepiej w kilku dawkach . Edytowane 15 Września 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 16 Września 2017 12 godzin temu, SU1 napisał: Dziura w nakrętce , kolanko od jakiegoś samochodu od spryskiwaczy znalezione w garażu ,pompa dozująca (został jeden wolny kanał z balinga bo Ca i magnez z jednej puszki ) . Z rurki kapie wprost nad wlot pompy obiegowej . Nie wolno zanurzać rurki bo żel będzie się powoli rozpuszczał i mieszał z wodą już w rurce dość daleko od wylotu .Ilość pojedynczej dawki ustawiona tak żeby jedno dozowanie =jedna pełna kropla . ps: W mniejszych zbiornikach dokładna pompa dozująca potrzebna , ilość początkowa na 100L to 0,2 ml /dobę najlepiej w kilku dawkach . Uszczelniałeś czymś tą nakrętkę - tzn połączenie kolanko nakrętka ? wow to moja pompa dozująca się nie nadaje, bo to cudo techniki chińskiej ma 1ml min dawki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Września 2017 10 minut temu, Ura napisał: Uszczelniałeś czymś tą nakrętkę - tzn połączenie kolanko nakrętka ? wow to moja pompa dozująca się nie nadaje, bo to cudo techniki chińskiej ma 1ml min dawki Jezeli mowisz o dp4 to jest mozliwosc ustawienia 0.5, 0.6ml przy podawaniu na pompie1ml. Trzeba odpowiednio skalibrowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 16 Września 2017 to klon czyli aqua nova - wg mnie zupełnie to samo z tej samej montowni. A po prostu przy kalibraci dawać stop nie na 100ml tylko na 50 - dobrze myślę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 16 Września 2017 (edytowane) Tak musisz zmniejszyc kalibracje. Ja u siebie zeby podawal 1 ml mam ustawione od 187 do 213 Edytowane 16 Września 2017 przez laszek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 16 Września 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Ura napisał: Uszczelniałeś czymś tą nakrętkę - tzn połączenie kolanko nakrętka ? wow to moja pompa dozująca się nie nadaje, bo to cudo techniki chińskiej ma 1ml min dawki Zakrętka jest dość miękka ,mniejszy otwór i na wcisk + kropelka dla pewności . Test obciążeniowy przeszło . Przy zakupie pomp do balinga raczej nikt nie chce dopłacać za możliwość dawkowania 0.01ml , a jednak czasem może się przydać heh . Ja już walczę nad zakupem następnej , bo mam dość dawkowania po kropli dziennie czterech skoncentrowanych dodatków . Edytowane 16 Września 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 16 Września 2017 a ktora pompa daje realnie 0,1ml dawkowanie oprocz tego drogiego dozownika koral 5th? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach