dadario Zgłoś Napisano 16 Września 2017 W sumie nasze pompy pewnie też dało by się przerobić mniejsze objętości. Zmiana wężyka na mniejszy, modyfikacja bieżni i powinno dać radę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 17 Września 2017 (edytowane) 21 godzin temu, sosna napisał: a ktora pompa daje realnie 0,1ml dawkowanie oprocz tego drogiego dozownika koral 5th? Używam Coral Box WF-04 WIFI Dosing Pump dokładność 0,01 i o dziwo to działa .Jedna kropla fito (zależnie od średnicy wężyka ) u mnie to 0.04ml . W sumie nasze pompy pewnie też dało by się przerobić mniejsze objętości. Zmiana wężyka na mniejszy, modyfikacja bieżni i powinno dać radę... Jeśli grubość ścianki wężyka jest taka sama to nic nie trzeba przerabiać .No może mocowanie wężyka . Edytowane 17 Września 2017 przez SU1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smash Zgłoś Napisano 19 Stycznia 2018 (edytowane) jest wersja już rozcieńczona do NANO https://erybka.pl/product-pol-16647-easy-reefs-Easybooster-Nano-250-ml.html P.S. To maił być post do innego wątku ale i tu widzę wpisy z problemem dozowania w mniejszych zbiornikach Edytowane 19 Stycznia 2018 przez smash (wyświetl historię edycji) Cytuj 400l w obiegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 18 Marca 2018 Witajcie dziś kupiłem filo w żelu sprzedawca zagwarantował ze po 14 dniach będzie widać znacząca poprawę wyglądu korali Ok wszystko gra ale jest jedno ale mam dość silny odpieniek moje akwarium to 165+40 a odp do 500 l i teraz moje pytanie .Stosujac żel co dobę 2 ml odrazu odpieniek mi nie wybije porzywienia czy lepiej jak kolega wyżej pokazał kupić ekstra pompę do tego żelu i podawać po kropli 8razy dziennie .Jezeli tak to jaka pompę kupić tylko na żel bo balinga nie podaje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
afgi Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Witajcie dziś kupiłem filo w żelu sprzedawca zagwarantował ze po 14 dniach będzie widać znacząca poprawę wyglądu korali Ok wszystko gra ale jest jedno ale mam dość silny odpieniek moje akwarium to 165+40 a odp do 500 l i teraz moje pytanie .Stosujac żel co dobę 2 ml odrazu odpieniek mi nie wybije porzywienia czy lepiej jak kolega wyżej pokazał kupić ekstra pompę do tego żelu i podawać po kropli 8razy dziennie .Jezeli tak to jaka pompę kupić tylko na żel bo balinga nie podaje . Z definicji powinno sie dodawać fito w nocy i wyłączny na 0,5 godziny odpieniacz. Jednak wygodniej oczywiście jest podłączyć to pod pompę i rozbić na kilka razy, dozując w komorze zaraz za odpieniaczem i nadal w nocy. Są na rynku pojedyncze pompy dozujące, ale nie wiem czy to jest ekonomicznie opłacalne. Spróbuj używane Jebao z forum lub często jest na eBayuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 19 Marca 2018 Dziękuje za odpowiedz problem jest tego typu ze ciężko znaleść pompę dozującą która podaje mniej jednorazowo jak 1 ml a ja potrzebuje minimum 0,4ml na 5 dawek w ciągu doby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Pompę dp4 można skalibrować metodą prób i błędów do podawania poniżej 1 ml. Mi się udało swego czasu ustawić 0.6ml.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 15 godzin temu, Uri napisał: Dziękuje za odpowiedz problem jest tego typu ze ciężko znaleść pompę dozującą która podaje mniej jednorazowo jak 1 ml a ja potrzebuje minimum 0,4ml na 5 dawek w ciągu doby to lej z ręki, czyli strzykawką odmierzaj. JEst to upierdliwe ale na początek przynajmniej sprawdzisz jak się sprawdza fito w twoim akwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Właśnie rozpocząłem dawkowanie z ręki rano i wieczorem po 1 ml problem pojawi się jak będzie trzeba wyjechać na tydz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Pompy np dp4 można ustawić żeby dozowała np. co drugi dzień. Lepiej mniej jak przedawkować.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 52 minuty temu, Uri napisał: Właśnie rozpocząłem dawkowanie z ręki rano i wieczorem po 1 ml problem pojawi się jak będzie trzeba wyjechać na tydz dawkę którą dozujesz to taka jaka podaje producent ? bo na początku to bym był ostrożny i podawała połowę dawki, którą producent zaleca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Dawka na 100 l to 1ml mając akwarium 165 plus sump bo i tam życie 40 l i dodatkowo za mocny odpieniacz wydaje mi się ze 1ml rano i 1ml wieczorem to w sam raz a jak namnoży się życia to według instrukcji do 4ml na 100 l po conajmniej 4 tygodniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Skopiowane ze strony sklepu:Docelowa dawka dla zbiornika 1000 litrów powinna być osiągana wg schematu:1 tydzień - 2 ml dziennie2 tydzień - 4 ml dziennie3 tydzień - 6 ml dziennie4 tydzień - 8 ml dziennieWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FroFo Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Dawka zależna od tego czy mamy booster nano czy zwykły (2 ostatnie posty zawierają różne dawkowanie)Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Uri Zgłoś Napisano 20 Marca 2018 Ja mam boostera Nano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadziol6 Zgłoś Napisano 17 Lipca 2018 W dniu 20.03.2018 o 22:04, laszek napisał: Skopiowane ze strony sklepu: Docelowa dawka dla zbiornika 1000 litrów powinna być osiągana wg schematu: 1 tydzień - 2 ml dziennie 2 tydzień - 4 ml dziennie 3 tydzień - 6 ml dziennie 4 tydzień - 8 ml dziennie Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Ja kupiłem easy Booster 28 saszetek po 1,5ml w ulotce pisze 1 saszetka na 300l dziennie stopniowo co tydzień dzwigac dawkę o 25% finalnie dojdzie do jednej saszetki na 100-200l dziennie Czyli moje akwarium brutto 130 litrów minus skały i reszta daje ???100 -110 l netto . Na pierwszy tydzień 1 saszetka na trzy dni ?I tu pytanie rozpuszczę jedną saszetkę z wodą z baniaka jedną trzecią do zbiornika a pozostałe dwie porcje zostawiam na kolejne dwa dni .Przechowuję otwarte?zamknięte szczelnie? na szafce czy w lodówce?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach