Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Witam, od paru tygodni zauważyłem że moja Caulastrea przestaje sie pompować i nie wystawia polipów w nocy. Fotka z 10 lipca I z wczoraj Zmiany jakie wprowadziłem w zbiorniku to przez pare tygodni dodaje Fitoplankton (10ml po zgaszeniu) i tydzien temu skręciłem lampe z 80% na 60% . Od jakiegoś miesiaca wyskoczyło mi cyjano które było spowodowane (tak mi sie wydaje) złą filtracją RODI. Cyjano odsysam regularnie i co tydzień jest lepiej Parametry wody: pH- 7,7-8 KH- 7,5 NO2- 0 NO3- 10 PO4- 0 Mg-1440 Ca- 400 Zasolenie 1.0245 (Testy salifert- odczyt: moja żona :P) Po dodaniu fito zauważyłem wzrost NO3, zawsze było zerowy. Jakieś rady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 27 Września 2017 A czym nad nią świecisz? Nie ma za dużo tego światła. Taka blada była od początku, czy u Ciebie kolor straciła? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rozwielita Zgłoś Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Obstawiam gobiodona. One lubią drażnić korala. Zawsze coś tam skubną zwłaszcza u podnóża gdzie zwykle się wycierają. U ciebie widzę że krąży w lpsie. Edytowane 27 Września 2017 przez rozwielita (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 27 Września 2017 może jakieś skoki KH. na zdjęciu pod białym szkieletem jest jakaś brązowa obwódka, więc może jakiś glon atakuje. Cyjano też może drażnić korala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 27 Września 2017 czym mierzysz zasolenie ?Ja jak mierzyłem spławikiem to niby było w normie i calustrea padała tak samo jak u ciebie na szczęście któregoś raza hepatusowi sie nie spodobał pływający spławik i zasadził mu z ogona i potrzaskał kopiłem refraktometr okazało sie ze za niskie dosoliłem i w dwa tygodnie stanęła na nogi druga opcja to zmiana soli bo zmieniłem na instant ocean innych zmian nie było u mnie, a bidulka marniała z dnia na dzień niektórych główek nie było juz prawie wcale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Września 2017 (edytowane) Nad kostką swieci 27W (3x białe 10 000K i 6x RB) kolor lekko straciła już pare miesięcy temu bo nie karmiłem korali i była bida.... ale potem wszystko bylo OK i kolory wracały. Gobiodona bym nie obstawiał bo sporadycznie siedzi na koralu. Z KH raczej sie nic nie dzialo, co sprawdzam jest w granicach 7-8. 2x w tygodniu dodaje po 1,5ml KH buffer ( 4ml podnosi u mnie KH o 1°) Zasolenie mierze spławikiem, dlatego że mam refraktometr ale to on pokazuje zawsze coś innego. Kalibrowalem go co test ale zawsze pokazywał co innego. W sklepie doradzono mi ze mam kupić spławik z JBL'a. Jest możliwość że nagły wzrost NO3 wykonczył korala? Na Euphylli tez zauważylem że tkanka poszła lekko do gory, ale koral nadal sie pompuje. Edytowane 27 Września 2017 przez Bzyk002 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deklus Zgłoś Napisano 27 Września 2017 A mg nie za wysoki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CNA Zgłoś Napisano 27 Września 2017 22 minuty temu, Deklus napisał: A mg nie za wysoki? mam cały czas taki Mg i moja Caulastrea puszcza z 1 główki 3 mordki i puchnie do granic, nie ma wpływu w mojej ocenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Mg od zawsze miałem takie wysokie i wszystko było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolalysy Zgłoś Napisano 27 Września 2017 u mnie calustrea fluo ma takie objawy jak nie podmieniam wody przez np. 3 tyg., jak zrobie podmiankę od razu jest lepiej. Sam nie wiem dlaczego u mnie jest to najwrażliwszy coral. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Wode podmieniam co tydzień, a w tamtym tygodniu nawet 2 razy (5L). Może być że przekarmiam ryby i korale? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Ten koral nie lubi mocnej cyrkulacji. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Koral w zbiorniku już jest przeszło 7-8 miesięcy i zawsze było OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 27 Września 2017 Ja podmian nie robię w ogóle i rośnie...Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bzyk002 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Co Koral/Akwarium to inne sposoby chowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Jak dla mnie zbyt blady, był i jest. Szukał bym w suplementacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Dodaj jakieś witaminy np. GroTech VitAmino M, jeżeli nie dodajesz - nie zaszkodzi a pomoże. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 Podpinam się pod temat - moja caulastrea nie traci wprawdzie tkanki, ale słabo się pompuje i nie wystawia polipów w nocy, a gobiodon ostatnio siedzi w niej prawie bez przerwy... umościł sobie "gniazdko" między polipami i przesypia na jej "drzewku" całą noc, a i w dzień tam przesiaduje. Dopóki siedział w sinulariach, było ok - pięknie się pompowała. Teraz pompuje się marnie, a tkanka pod "kwiatkami" (bliżej pieńka) jakby brązowieje coś doradzicie? czy wyolbrzymiam i mam się nie martwić, bo sobie jakoś z gobiodonem "ułożą współpracę"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 Nie ułoży sobie z nią życia heh miałem gobiodona i to z jednej strony pocieszna rybka, a z drugiej wredota drażniąca koralowce. Nigdy więcej tej rybki Innym problemem może być Kh ale jak siedzi w niej gobiodon to nie ma co dalej szukać problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 Czyli zniszczy korala a może ją przestawić w inne miejsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 Przestawić możesz byle miała podobną ilość światła i podobny prąd wody jeżeli wcześniej w tym miejscu było jej dobrze i wyglądała prawidłowo, ale podejrzewam że rybka i tak ją znajdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 Na razie spróbuję go zniechęcać zauważę, że tam siedzi = odganiam pęsetą. Może się oduczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 niestety gobiodon to upierdliwa rybka ,u mnie często zmienia miejsce "siedzenia" i za każdym razem koral jest podrażniony a nie mam jak dziada złapać ..nigdy więcej tej rybki.. a jeśli chodzi o caulastrea to ona nie lubi za czystej wody ,jak masz parametry zbliżone do zera to tak może być ale to zależy jaszcze jaka caulastrea ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
12dot12 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2018 E, wodę mam raczej "brudną" nie trzymam SPSów. NO3 i PO4 wykrywalne. A koral to caulastrea furcata zielona fluo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
alic3 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2018 Caulastrea lubi ciemniejsze miejsce i nienachalna cyrkulacjeWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach