Skocz do zawartości
dark75

Komin-na środku czy po boku?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przygotowuję nowy projekt i stąd pytanie odnośnie komina. Komin ma być wewnętrzny. Tylko nie wiem czy dać go na boku czy na środku? Ma to znaczenie oprócz dostępu?

Pozdrawiam,Darek

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

135x70x60

140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350  ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ensso
51 minut temu, michalfa napisał:

135x70x6

30 minut temu, dark75 napisał:

Coś mi telefon psikusa zrobil ;) przy takim wymiarze zdecydowanie na środku moim zdaniem (z punktu widzenia estetyki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak akwarium będzie oglądane z 3 stron to na środku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, pokson napisał:

Jak akwarium będzie oglądane z 3 stron to na środku.

Tak, będzie oglądane z 3 stron. Też chcę wybrać na środku lecz mimo wyboru zauważyłem że większość wybiera po boku., stąd wątpliwość.Nie wiem czy nie chodzi o cyrkulację..stąd moje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy komin na środku czy na boku i tak z cyrkulacją się trzeba pobawić. Wydaję mi się że często wybiera się na boku bo po środku akwarium idzie profil od stelaża. Ja też bym wolał na środku, ale wtedy żeby było symetrycznie to musiał bym wziąć pod uwagę ten właśnie profil, przez co sam komin wyszedł by dłuższy, zabierając więcej miejsca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na boku nie ma problemu z ulozeniem skaly.nauczony doswiadczeniem ,trzecie akwarium bedzie mialo komin na srodku ale zewnetrzny taki panel.Sasiad zrobil z panelem bocznym i latwo sie go czysci i mniej wody splywa do sumpa.ja mam 75cm wysokie akwarium i komin na boku pod ukosem.czyszczenie nie nalezy do przyjemnosci a wchodzi do niego 50l wody.sasiad z splywem wody z akwarium ma  10l.estetyka i cyrkulacja to jedno a eksplatacja to drugie.jak masz miejsce to bierz panel na tylnej scianie i z tylu umieszczasz cala elektronike na szafce.masz wiecej miejsca w szafce i nie grzeja wody zasilacze i inne sterowniki.wtedy masz mega estetyke i funkcjonalnosc.wszystko ukryte za akwarium i tylna sciana szafki.widzialem podobny projekt ktos niedawno robil pod acry ze 120 na 70 i 55 wysokie z panelem

Edytowane przez sosna
pisownia (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, sosna napisał:

z tylu umieszczasz cala elektronike na szafce.masz wiecej miejsca w szafce i nie grzeja wody zasilacze i inne sterowniki

Nie rozumiem, gdzie ta elektronika by była? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Arturro napisał:

Rozważałeś komin trójkątny w rogu akwarium ?

jeszcze nie..ale dzieki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michalfa
1 godzinę temu, pokson napisał:

kolega chyba mówi, że lepiej zrobić panel filtracyjny niż komin i sump...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam na boku i jest ok zrobisz jak będziesz chciał . Moim zdaniem to rzecz gustu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak akwarium ma być widoczne z trzech stron to lepiej wygląda komin na środku, ale lepszy w obsłudze będzie z boku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 28.09.2017 o 16:39, pokson napisał:

na tylnej scianie szafki.dajac komin zewnetrzny musisz odsunac akwarium od sciany na 12cm i wtedy jest miejsce na przyczepienie zasilacz i ulozenie kabli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda jeśli akwarium będzie oglądane z trzech stron to najlepiej komin na środku.

Aby nie było widać całego syfu zbierającego się w kominie to najlepiej okleić komin czarną szybą.

Patrząc z punktu praktycznego jeśli chodzi o dostęp to najlepszy jest "płytki" komin przelewowy za akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Romek05 napisał:

....Aby nie było widać całego syfu zbierającego się w kominie to najlepiej okleić komin czarną szybą....

Jeśli na środku i będzie oklejony to większy problem z wyciągnięciem/złapaniem czegokolwiek w kominie.

Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone.

5ec28973961f7244464f928796a3fc08u1399a12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, kb9 napisał:

Jeśli na środku i będzie oklejony to większy problem z wyciągnięciem/złapaniem czegokolwiek w kominie.

No tak..o tym nie pomyślałem że będzie głęboki.Obecnie mam zewnętrzny,jest płytki  i mam bezproblemowe dojście do niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 1.10.2017 o 20:19, kb9 napisał:

Oklejony miałby być z zewnątrz a nie w środku :) więc samo oklejenie nie wpływa na przestrzeń w kominie. Ale faktycznie głęboki komin na środku to spory problem z wyciągnięciem czegokolwiek. Po czasie komin zarasta takimi ostrym osadem/glonami wapiennymi i łatwo się pokaleczyć wciskając rękę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.