dark75 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Witam, Przygotowuję nowy projekt i stąd pytanie odnośnie komina. Komin ma być wewnętrzny. Tylko nie wiem czy dać go na boku czy na środku? Ma to znaczenie oprócz dostępu? Pozdrawiam,Darek Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 28 Września 2017 wg mnie ma znaczenie wyłącznie estetyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Zależy jaki wymiar planujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 135x70x60 Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość ensso Zgłoś Napisano 28 Września 2017 51 minut temu, michalfa napisał: 135x70x6 30 minut temu, dark75 napisał: Coś mi telefon psikusa zrobil przy takim wymiarze zdecydowanie na środku moim zdaniem (z punktu widzenia estetyki). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Jak akwarium będzie oglądane z 3 stron to na środku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 11 minut temu, pokson napisał: Jak akwarium będzie oglądane z 3 stron to na środku. Tak, będzie oglądane z 3 stron. Też chcę wybrać na środku lecz mimo wyboru zauważyłem że większość wybiera po boku., stąd wątpliwość.Nie wiem czy nie chodzi o cyrkulację..stąd moje pytanie. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Czy komin na środku czy na boku i tak z cyrkulacją się trzeba pobawić. Wydaję mi się że często wybiera się na boku bo po środku akwarium idzie profil od stelaża. Ja też bym wolał na środku, ale wtedy żeby było symetrycznie to musiał bym wziąć pod uwagę ten właśnie profil, przez co sam komin wyszedł by dłuższy, zabierając więcej miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 28 Września 2017 (edytowane) na boku nie ma problemu z ulozeniem skaly.nauczony doswiadczeniem ,trzecie akwarium bedzie mialo komin na srodku ale zewnetrzny taki panel.Sasiad zrobil z panelem bocznym i latwo sie go czysci i mniej wody splywa do sumpa.ja mam 75cm wysokie akwarium i komin na boku pod ukosem.czyszczenie nie nalezy do przyjemnosci a wchodzi do niego 50l wody.sasiad z splywem wody z akwarium ma 10l.estetyka i cyrkulacja to jedno a eksplatacja to drugie.jak masz miejsce to bierz panel na tylnej scianie i z tylu umieszczasz cala elektronike na szafce.masz wiecej miejsca w szafce i nie grzeja wody zasilacze i inne sterowniki.wtedy masz mega estetyke i funkcjonalnosc.wszystko ukryte za akwarium i tylna sciana szafki.widzialem podobny projekt ktos niedawno robil pod acry ze 120 na 70 i 55 wysokie z panelem Edytowane 28 Września 2017 przez sosna pisownia (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Rozważałeś komin trójkątny w rogu akwarium ? Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokson Zgłoś Napisano 28 Września 2017 6 minut temu, sosna napisał: z tylu umieszczasz cala elektronike na szafce.masz wiecej miejsca w szafce i nie grzeja wody zasilacze i inne sterowniki Nie rozumiem, gdzie ta elektronika by była? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 4 minuty temu, Arturro napisał: Rozważałeś komin trójkątny w rogu akwarium ? jeszcze nie..ale dzieki za sugestie Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość michalfa Zgłoś Napisano 28 Września 2017 1 godzinę temu, pokson napisał: Nie rozumiem, gdzie ta elektronika by była? kolega chyba mówi, że lepiej zrobić panel filtracyjny niż komin i sump... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hartek Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Witam ja mam na boku i jest ok zrobisz jak będziesz chciał . Moim zdaniem to rzecz gustuWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 28 Września 2017 Jak akwarium ma być widoczne z trzech stron to lepiej wygląda komin na środku, ale lepszy w obsłudze będzie z boku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sosna Zgłoś Napisano 30 Września 2017 Dnia 28.09.2017 o 16:39, pokson napisał: Nie rozumiem, gdzie ta elektronika by była? na tylnej scianie szafki.dajac komin zewnetrzny musisz odsunac akwarium od sciany na 12cm i wtedy jest miejsce na przyczepienie zasilacz i ulozenie kabli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romek05 Zgłoś Napisano 30 Września 2017 To prawda jeśli akwarium będzie oglądane z trzech stron to najlepiej komin na środku. Aby nie było widać całego syfu zbierającego się w kominie to najlepiej okleić komin czarną szybą. Patrząc z punktu praktycznego jeśli chodzi o dostęp to najlepszy jest "płytki" komin przelewowy za akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kb9 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 21 godzin temu, Romek05 napisał: ....Aby nie było widać całego syfu zbierającego się w kominie to najlepiej okleić komin czarną szybą.... Jeśli na środku i będzie oklejony to większy problem z wyciągnięciem/złapaniem czegokolwiek w kominie. Cytuj Solniczka a w niej: obieg Jebao, cyrkulacja Maxspect, odpieniacz BK, lampa Maxspect, dolewka Levelautomatic Milestone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dark75 Zgłoś Napisano 1 Października 2017 15 minut temu, kb9 napisał: Jeśli na środku i będzie oklejony to większy problem z wyciągnięciem/złapaniem czegokolwiek w kominie. No tak..o tym nie pomyślałem że będzie głęboki.Obecnie mam zewnętrzny,jest płytki i mam bezproblemowe dojście do niego. Cytuj 140x75x60,sump 240l ,obieg jecod DCP-10000,odpieniacz SKIMZ MONZTER, cyrkulacja 2x Maxpect Gyre XF 350 ,oświetlenie DIY 10x54W T5 + 9x10W LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Romek05 Zgłoś Napisano 14 Października 2017 Dnia 1.10.2017 o 20:19, kb9 napisał: Jeśli na środku i będzie oklejony to większy problem z wyciągnięciem/złapaniem czegokolwiek w kominie. Oklejony miałby być z zewnątrz a nie w środku więc samo oklejenie nie wpływa na przestrzeń w kominie. Ale faktycznie głęboki komin na środku to spory problem z wyciągnięciem czegokolwiek. Po czasie komin zarasta takimi ostrym osadem/glonami wapiennymi i łatwo się pokaleczyć wciskając rękę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach