Skocz do zawartości
flcf

No i jak to jest z tymi odpieniaczami w końcu... ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Oba będą dobre do 130l. Ze względu na ciszę, oraz jakość wykonania,  do korali miękkich i lps i kilku ryb brałbym jednak TW 100. Natomiast gdybym chciał iść w trudne korale twarde jak acropory i chciał mieć wyzerowane NO3 i PO4, lub mieć więcej ryb niż powinienem wziąłbym wtedy  delteca sc 1351 ze względu na jego rozmiar, by mieć zapas. Zobacz jeszcze czy ci się oba zmieszczą do sumpa. Sprawdź ich rozmiary w necie. Sprawdziłem z ciekawości model TW 100 integra też ma sterowalną pompę, a 150 nie.

Edytowane przez Steron
dodano tekst (wyświetl historię edycji)

Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W).

Cyrkulacja:  Jebao SOW 15, Jebao SLW 20,  Tunze 6095.

SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045.

Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5.

Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special.

Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt,

Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest.

Karmnik automatyczny JBL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego delteca tylko niesterowalnego, super sprzęt, polecam. W twoim przypadku sterowanie się przyda bo możesz go trochę skręcić.

3) Zbiornik 120x80x73h -700L  - start 15/05 2020, + sump 130x55x55 - 390L + szczepkarium 100L

2) Rafka 130x55x55L - 390L (z panelem), start 23/10/2016

1) Początek słonego - Akwa 190L  start 24.08.2011

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój wybór padł na Twistmana 100. Oczywiście uważam że Deltec też jest świetny ale musiałem wybrać i to zrobiłem. Mam nadzieję że będę zadowolony :) dziękuję wszystkim za opinie i pomoc.

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.10.2017 o 16:37, Osseniak1 napisał:

Witam panowie 

Pozwolę  się podpiąć pod temat

Może i mi pomożecie  rozwikłać problem z odpieniaczem

Chcę uruchomić baniak 450l+150l sump

Też jeszcze na 100% nie wiem co tam będzie pływało ale załóżmy że baniak będzie mocno obciążony i teraz pytanie który  odpieniacz kupić  bo są podzielone odpowiedzi i juz mam mętlik w głowie 

Deltec sc1455  czy deltec sc1660

Dajcie znać  dzięki 

Nie bierz 1351 bo jak dasz pallety czy bakterie vsv to mój na 380L mógł by być większy  , ja bym brał 1660 i skręcił ;)

Edytowane przez wolan91 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki  panowie za podpowiedzi już kupiłem pienidło zdecydowałem się na deltec scc1660 mam nadzieję że będzie dobry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerost formy nad treścią. Kupiłeś odpieniacz do prawie 10 razy większego akwarium niż masz, przynajmniej według producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.