sarniotko Zgłoś Napisano 8 Października 2017 Akwarium ma 2 lata.64 litry. Obsada trochę xeni, zoa, pavona, kilka ukwiałów, rhdactisy, pseudorgonia itp. czyli same miękkie. Stosuje od roku sól Kent.Parametry nastepujace PH-7,8 No3 -5 N02-0 Nh4-0 Po4-0 Kh-6,1 Mg-1290 Ca-490 Temp: 25,0 Zasolenie 1,025 Wiem ze kh za niskie i ca za wysokie. Ale co z tym zrobić xenia i rhodactisy marnieją reszta ok. jak zbic ca a podnieść mg? Mogę dolac balinga component 2 na podniesienie kh natomiast component 1 podniesie mi mg i ca razem wiec średnio. W kaskadzie jest purigen, matrix, phosguard i trochę grysu koralowego. Macie jakies pomysły co z tym zrobicv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 8 Października 2017 Nie wiem, po co chcesz cokolwiek ruszać... Jak dla mnie to te parametry są dobre pod miękasy, a piszesz o kiepskich. Jak chcesz podnieść samo KH, to polecam AF KH Plus i po kłopocie. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sarniotko Zgłoś Napisano 8 Października 2017 Nie wiem, po co chcesz cokolwiek ruszać... Jak dla mnie to te parametry są dobre pod miękasy, a piszesz o kiepskich. Jak chcesz podnieść samo KH, to polecam AF KH Plus i po kłopocie. to czemu xenia marnieje od jakiegos miesiaca i brarierum podobnie?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr7 Zgłoś Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Bo to korale nie lubiące zbyt czystej wody, konkretnie pewnie NO3 masz za niskie jak dla nich. Jak dla mne to wyjmij to całe dziadostwo z kaskady i pozwól aby system w sposób naturalny sam ustalił równowagę. P. Edytowane 8 Października 2017 przez piotr7 (wyświetl historię edycji) Cytuj Takie tam 53L, 50x30x35, Koralia Nano, Tunze 9001, kaskada HBL501, lampa LED, SPECTRA, 30W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Steron Zgłoś Napisano 8 Października 2017 (edytowane) Jak Ci się nie podobają parametry to zrób dużą podmianę wody. Masz niewielkie akwarium, więc tak będzie najłatwiej i najwygodniej. Zawsze możesz użyć innej soli. Nie ma co kombinować z chemią. A jak się miękkie nie otwierają to tak jak wyżej, dawaj więcej papu rybom. Możesz też podawać 1 kropelkę jodu raz w tygodniu - xenia będzie szczęśliwa. Edytowane 8 Października 2017 przez Steron dodano tekst (wyświetl historię edycji) Cytuj Akwarium: 540l(150x60x60h). Obieg: Aqua Nova 9000 (zasila biopellets), + Aqua Nowa 3000( zasila sterylizator uv 36W). Cyrkulacja: Jebao SOW 15, Jebao SLW 20, Tunze 6095. SUMP(100x45x45): TWISTMAN OB 200 EXT V2 , Twistman Biopellets filter BPF -VX100, Twistman FP-1 Media Reactor, Tunze 6045. Oświetlenie: ATI Sunpower 8x54wT5. Obecny układ świetlówek: 5x Ati Blue Plus, 2x Ati Coral Plus, 1x Ati Aqua Blue Special. Sól: Zazwyczaj Niebieska Red Sea Salt, Balling: Prochy Biomus, SBS Aquaforest. Karmnik automatyczny JBL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 8 Października 2017 O ile mi wiadomo Kent ma b. niskie KH Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 8 Października 2017 Jak chcesz podnieść kh to można sodą oczyszczoną lub zmień sól. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 9 Października 2017 Obstawiam że xenia marnieje z powodu braku PO4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach