Skocz do zawartości
doriand1

Moje pierwsze morskie akwarium.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wtrące swoje 3 grosze, chociaż też dopiero zaczynam swoją przygodę. Miałem te same objawy co wy, akwarium ma dopiero 26 dni i proponuję nie robić nic tylko wymieniać 2-3 razy dziennie watę. Dodam też, że używam tych samych bakterii. Pomału rozumiem o co chodzi z często wymienianą cierpliwością. Też tak jak większość młodych morszczaków chciałbym już wsadzić życie, codziennie coś w akwarium przestawiałem, odpieniacz ciągle regulowałem góra-dół, nawet przestałem dolewać bakterie bo po nich się ten efekt pokazał i ominąłem dawkę poniedzialkową. Ale wyczytując tu, że trzeba dalej lać tak zrobiłem we wtorek i od tego czasu nic nie ruszam (więcej pracy w pracy:-) ) tylko wymiana waty, dzisiaj po powrocie z pracy woda kryształ. Chciałem dodać zdjęcia, ale się nie udało, a nie mam czasu pomniejszać. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładnie. Co to za lampa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnej produkcji i pomysłu (obudowa szkło akrylowe). Dobór diód jak i komputer ze sterowaniem i chłodzeniem przygotował Magu. Jest w tym mistrzem, wysłał rozkład diód w skali 1:1 ja tylko nakleiłem i polutowałem. Tak samo dostałem gotowe schematy do driverów. Wszystko super śmiga. W lampie są 24 diody 3W wysterowane na 40% mocy na 3 kanałach + czwarty od chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium jaką ma pojemność, wymiary?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerobina została głębokość bo ma 47cm, a nie 45cm, tak aby panel był 12cm od tylnej szyby (dzięki temu mogłem wstawić odpieniacz tunze 9001). Zmianie też uległa odległość w panelu tam gdzie jest pompa powrotu (czyli pierwsza od lewej patrząc na zdjęcie panelu od tyłu) jest 9cm, a nie 6cm, A obok zostało 4cm (tyle na grzałkę wystarczy). Ostatnią zmianą jest wycięcie na grzebień ma 6cm od krawędzi szyby panelu (ta jest o 1cm niższa niż całe akwarium, takie zabezpieczenie jakby prądu brakło to woda się wyrówna, a nie przeleje), a nie 4cm jak na zdjęciu i powiem, że spokojnie mogło być 8cm. Musiałem zpiłować prawie cały grzebień inaczej woda była 0,4cm od krawędzi akwarium. Za mało wracało względem tego co podawała zpowrotem do akwarium pompa (New jet 1200). Projekt nie jest mojego autorstwa, znalazłem w sieci i lekko zmodyfikowałem. Wrzucam może się komuś przyda. Dodam jeszcze, że rozbieżność cenowa podczas zamawiania szkła była ogromna (wysłałem maila chyba do 9-10 firm) i zdarzyło się nawet, że 2 firmy nie były w stanie wykonać projektu. Myślę że problemem było czarne szkło label użyte do wstawienia przegrody (ponoć drogie) , niektórzy próbowali wymienić na plexi, na co się nie zgodziłem. Była też firma, która nie umiała wyciąć w szkle zęba na grzebień, tylko chciała uciąć szybę o te 6cm niżej, a potem dokleić pasek, mówiąc, że tak się robi w 99% przypadków, a silokonu i tak nie bedzie widac bo tam jest poziom wody, hehe:-). Nie obyło się jeszcze bez lekkiej pracy w domu. Musiałem dokupić polniczki diamentowe i delikatnie powiększyć otwór powrotu bo lockline nie chciał wejść, ale to już kosmetyka. Ogólnie całość, szkło jak i lampa prezentuje się dużo lepiej niż na zdjęciu, takie szkło na szkle, bardzo estetycznie. W tylnim panelu mam po kolei patrząc na akwarium z przodu;

- pierwsza przegroda 2l siporaxu+500ml matrixa+gąbka10ppi+gąbka30ppi+wata na samej górze pod grzebienie

-druga przegroda odpieniacz tunze 9001

-trzecia przegroda grzałka jager 100w+50g purigen+250ml phosguard+ AF węgiel aktywny (ok20-25g)

-czwarta przegroda pompa powrotu New Jet 1200. Nad tą przegrodą znajduje się też dolewka grawitacyjna Aqua Trendu 4l.

Mam nadzieję, że komuś się przyda i jak szuka fajnego, małego szkła to będzie miał już projekt gotowy :-)

2wlvg2g.jpg

2mr7jp2.jpg

Edytowane przez ciepok77 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny projekt. Jak bym nie mial akwa i nie chcial coraz to wiekszego na pewno wykorzystam projekt (moze jakis znajomy bedzie chcial male akwa) . Jeszcze jakbys mógł porobić wiecej fotek lampy i jej obudowy bo na prawde bardzo estetycznie wyglada. Kibicuje pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ten projekt już gdzieś widziałem. Miałeś założony temat, lub może pytałeś w innym temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żywa skała tzn. że coś z niej musi wyjść:). Jak już koledzy pisali cierpliwość, spokój i jeszcze raz cierpliwość. Akwarium dojrzeje i będzie ładnie. Czekają cię zresztą jeszcze nie jedne "problemy";) ale tym się nie przejmuj. Musisz po prostu przez to przejść. Słona kropelka ci się odwdzięczy - pięknem:).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, to są moje pierwsze zdjęcia jakie wstawiłem na forum. Na innych nawet nie mam konta, a projekt tak, pisałem wyżej, że nie jest mój tylko z sieci. Dużo szukałem nano rafy jaką bym chciał założyć. Chciałem, żeby miała panel, żadne kaskady, a przy tym była nano. Sumpa też nie mam gdzie dać. A nie podobają mi się sprzęty w środku gdzie ma być życie. Później zrobię i wstawię zdjęcia lampy, tak ok 21, narazie jestem zajęty. Pozdrawiam.

Obiecane zdjęcia, choć jakość mogła by być lepsza, ale robione telefonem.

20171117_185002-576x1024.jpg

20171117_185206-1024x576.jpg

20171117_185039-576x1024.jpg

20171117_185456-1024x576.jpg

20171117_185247-576x1024.jpg

20171117_185531-1024x576.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna część. Profil aluminiowy 160x300 wsadzony w obudowę z plexi. Na łączeniach elementów widać jak był rozprowadzany klej, ale w rzeczywistości aż tak to nie przeszkadza a klejone było klejem z castoramy za ok 10zł. Znalazłem na necie klej, który nie robi takich rzeczy tylko ładnie się "zasysa" na całej powierzchni klejonego elementu, ale koszt to 30zł+18zł przesyłka więc uznałem, że szkoda. Dodaje jeszcze "projekt" :-) obudowy jaki przesłałem do firmy, która mi ją wycinała.

20171117_185300-576x1024.jpg

20171117_185445-1024x576.jpg

20171117_185054-1024x576.jpg

20171117_185222-1024x576.jpg

20171117_185125-1024x576.jpg

Cd...

Cd..

20171117_185114-1024x576.jpg

20171117_185428-1024x576.jpg

20171117_193652-1024x575.jpg

20171117_185305-1024x576.jpg

20171117_185059-1024x576.jpg

20171117_185428-1024x576.jpg

20171117_185047-1024x576.jpg

20171011_133917-1024x576.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ewidentnie dojrzewa. Woda się wykrystalizowała, jestem już zadowolony.
Oto kilka zdjęć:

4c768a6b68dc.jpg

9a91d7003913.jpg

6b1fcf750134.jpg

d5268c7dfd72.jpg

0f3fe2a32ce7.jpg

Pojawiło się coś czerwonego na skale i z dnia na dzień się rozrasta. Niestety żadne najmniejsze życie ze skały nie wyszło.

Zrobiłem testy:

NH4 Salifert:

07f536b59542.jpg

NO2 Salifert:

b44e90bdf32c.jpg

NO3 Salifert:

0ba69eb2e2d1.jpg

NO2 i NO3 zmieniło isę diametralnie porównując do zeszłego tygodnia. Martwi mnie tak wysokie wskazania. Co mogę z tym zrobić?

Zamówiłem dzisiaj Matrix, Phosguard i Purigen. Planuje w jednej komorze mojego FZN umieścić watę, Siporax i watę na wierch, w drugim wate, po 50ml każdego z absorbentów i watę. PO4 również jest w drodze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma 1,5 tygodnia i nic tam na razie nie dokładaj, nic nie rób. Każde akwarium dojrzewa trochę inaczej. U jednego szybko prawie bezobjawowo, a u kogoś innego trwa to dość długo z wysypem wszystkich możliwych plag. Daj akwarium dojrzeć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma już prawie 3 tygodnie, ale faktycznie nagły wzrost NO3 i NO2 trwa od 1.5 tygodnia. Ok, w takim razie na razie wstrzymam się z absorbentami w filtrze. Poczekam 2 tygodnie, jak NO2 i NO3 zaczna spadać, wtedy je dorzucę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialbym sie dowiedziec gdzie kupowal pan plexy taka bezbarwna, docinal pan osobiscie czy na zamowienie, i czym byla klejona - na kropelke? bardzo ladnie sie prezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NH4 spadło praktycznie do zera, NO2 w okolicach 1, NO3 jeszcze wysokie :)

Możecie powiedzieć co mi wychodzi na skale? Początkowo było czerwonawe, teraz jest brązowe. Dodatkowo obrasta też tym piasek. Jak się tego pozbyć?

7ed83559849e.jpg

Zdjęcia bez oświetlenia:

3a04e564dd03.jpg

2b103d80c4fa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Normalny glon podczaas dojrzewania. Często taki jest w miejscu większego przepływu. Skała skale nie równa. Jedna dojrzejenszynciej, inna wymaga więcej czasu. Nie wkładaj żadnych adsorberów teraz. Zniknie NO2 wtedy sobie daj jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również zachęcam do wydłużenia świecenia. Z uwagi, na to ze nie masz tam życia, powolne wydłużanie chyba nie jest aż tak wskazane, tak mi się wydaje. Wydłużyć do docelowej długości świecenia i niech zacznie się dzungla:) 

Ja swiecilem docelowo od razu i chyba szybciej przyszły IP odżyły glony. Oczywiście zbiornik dalej dojrzewa ale to jak wiemy potrwa jeszcze długo długo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam straszny problem z wodą w akwarium. Dwa tygodnie temu przestawiałem skałę (musiałem) i dodałem Prodibio bakterie. Od tamtego czasu woda strasznie się zamuliła, jest straszne mleko. Stosuje watę do filtracji i nic. Woda dodatkowo ma brzydki zapach. Już sobie z nią całkowicie nie radzę. Co się stanie jeśli wymienię wodę w akwarium na wodę z innego morskiego zbiornika?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Zakwit bakteryjny przez przedawkowanie bakterii. Niestety wata nie wykrystalizuje w tym przypadku wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy tą wodę mogę wymienić? Akwarium ma zaledwie 40l i tyle mogę załatwić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz skąd wziąć wodę z działającego akwarium to wymień, nic się nie stanie najwyżej przedłuży się trochę dojrzewanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podmieniłem 10l. Przed podmianką było już lepiej (chyba dochodzi do równowagi) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dotarł dzisiaj do mnie odpieniacz Resun SK-300.

Zanim go zamontowałem postanowiłem wykonać tuning, o którym znalazłem kilka tematów. Niestety w żadnym nie było zdjęć.

Zatkałem jeden z otworów na wodę i zdjąłem osłonkę wirnika, ale coś mi się wydaje, że tak nie może być.

Umieściłem go w kaskadzie i niestety ani trochę nie pieni.

Poniżej zdjęcia.

55118d31fbf6.jpg

c73b7cb7d941.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.