czupacabra Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 akwarium prowadzę już 2gi rok, pompa dozująca podaje component 1+, 2+ i 3+, co tydzień robię podmiankę ok 8% wody. Oczywiście mam automatyczną dolewkę RODI w akwarium są głownie LPSy i miękasy oraz kilka SPS. Wpadłem na pomysł aby podmianki robić rzadziej np: raz na miesiąc lub raz na 3 miesiące. Pytania: 1. na co muszę zwrócić aby nie "wywalić" akwarium ? 2. czy brak cotygodniowej podmiany wpłynie na zwiększenie konsumnpcji KH, CA i MG a zasolenie pozostanie bez zmian ? Proszę o uwagi doświadczonych kolegów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Nie da się przewidzieć jak konkretne akwarium zareaguje na taką zmianę. Nie spróbujesz, nie dowiesz się. Zaniechanie podmian przynajmniej na początku wymaga częstszych testów i to cała filozofia. Testujesz na początku co drugi dzień, po tygodniu jak jest ok to pewnie można raz w tygodniu. A jak od dawna jest stabilnie to pewnie później można rzadziej. Uwagę zwrócić musisz czy nie pojawiają się glony, czy korale się pompują, czy nic nie bieleje, czy nie skaczą NO3 i PO4... podsumowując na wszystko na co zwracasz uwagę do tej pory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) Podmiany to uzupełnianie micro, z własnego doświadczenia wiem (urlop, wyjazd) że jak przez miesiąc nie robię podmian to nic się nie dzieje. Pewnie przy całkowitym braku podmian przez dłuższy okres czasu konieczne będzie dodatkowe dozowanie micro. Jeśli masz stabilne parametry + ballinga to nie wpłynie to na poziom CA, MG, KH, No3, PO4. Są zbiorniki prowadzone bez podmian - więc można. Edytowane 7 Listopada 2017 przez pinki (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Witam, skoro nie chcesz robić podmian to może zainteresuje Cię metoda DSR? https://reefhub.pl/metoda-dsr-dutch-synthetic-reefing/ pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 (edytowane) Jeśli podmiany uzupełniają mikroelementy, a kolega stosuje AF component 1,2,3 zawierający: Component 1+ zawiera: Ca, Sr, Ba, Co, Mn, Cu, Fe, Zn, Ni, Cr. (50ml podnosi Ca o 9 mg/100L) Component 2+ zawiera: NaHCO3, F, I (50ml podnosi KH o 1,3dKH -Alk 0,46 meg/l/100L) Component 3+ zawiera: Mg, sole mineralne oraz K, B (50ml podnosi Mg o 0,6mg/100L) To po co robić podmiany? Edytowane 7 Listopada 2017 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 7 Listopada 2017 Adrian42 - czytałem o DSR - to nie dla mnie Katani - no własnie nie wiem . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian42 Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Katani sam prowadzisz tak zbiornik? Jeżeli tak to jak długo i jakie korale masz? Oczywiście podmiany uzupełniają mikroelementy ale nie zapominajmy że także podczas podmian usuwamy toksyczne związki. Można byłoby pewnie robić mniejsze podmiany lub rzadziej przy dozowaniu mikroelementów i dobrej filtracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 Nie prowadzę jeszcze. Forum jest po to, żeby dyskutować i zadawać pytania. Więc zadaję pytania. Tak samo jak czupacabra. Jeśli robisz co tydzień podmianę o 10 %, to po miesiącu wymieniasz teoretycznie 40% wody. Teoretycznie, bo wyminiasz 10% wody dolanej 4 tygodnie temu, 10% sprzed 3 tygodni, dwóch itd. Do tego lejesz i wsadzasz do akwarium suplementy, które usuwasz przy podmiance. Węgiel usuwa wiele toksyn, odpieniacz, bakterie, glony usuwają metabolity, detrytus, nadmiar organiki. W mniejszych zbiornikach i przy mniej wymagających koralach podmiana załatwia rzeczywiście całą suplementację. Ale nie załatwia filtracji. Ale w większych wątpię. Spróbój akwarystom jak np @Jacek56, @egon24, @twistmanczy @raphael_ - prowadzącym zbiorniki całkiem innymi metodami - żeby przestali suplementować mikroelementy i poprzestali na podmianach. Pewnie jakby podmieniać 20% co tydzień to by się dało. Ale wtedy rozchwialiby mikrobiologię. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Mija u mnie 5 miesiąc bez podmiany, uzupełniam według zaleceń Grotecha - mikro ABC plus amino i vitaminy. W akwarium już coraz większą przewaga acropor...aha zapomniałem dodać,, nie mam odpieniacza. Zdjęcia są w temacie o naturalnej filtracji... EDIT: Plus oczywiście balling bo bez niego ani rusz Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Edytowane 8 Listopada 2017 przez Gość (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rafal Stargard Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 Według mnie jak zapewnił byś wszelkie ubytki ktore dodajesz wraz z podmianami to może i by się dało bez podmian ale czy dzięki podmianą nie usuwasz też przeróżnych toksyn itp? I jak zaniechasz podmian czy to się nie będzie zbierać w akwarium? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AmonS Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 20 minut temu, Rafal Stargard napisał: Według mnie jak zapewnił byś wszelkie ubytki ktore dodajesz wraz z podmianami to może i by się dało bez podmian ale czy dzięki podmianą nie usuwasz też przeróżnych toksyn itp? I jak zaniechasz podmian czy to się nie będzie zbierać w akwarium? Dnia 7.11.2017 o 13:15, czupacabra napisał: Wpadłem na pomysł aby podmianki robić rzadziej np: raz na miesiąc lub raz na 3 miesiące. Rzadziej a nie wcale... myślę, że przy stosowaniu węgla i podmiankach raz na miesiąc czy raz na dwa miesiące nie ma co się martwić o toksyny... AF 1+2+3+ załatwiają mikro i makro dodałbym tylko jakieś witaminy i aminokwasy (np od AF albo od KZ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinsoroka Zgłoś Napisano 12 Listopada 2017 nie będzie podmiany raczej mają na celu uzupełnianie mikro makro elementów których brakuje w przypadku kiedy korale pobierają je na swój wzrost nie tylko one z resztą.... i tyle w małych akwariach się to sprawdza w dużych z mocną obsadą jest już to o wiele za mało dlatego dodaje się dawkowanie różnych składkników Cytuj tu w sumie nie trzeba nic pisać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michu94 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 Żeby nie zakładać nowego tematu. Zapytam tutaj. Mam Akwa od miesiąca... Koralowce super się rozwijały. Wczoraj nagle opadły.. wszystkie. Więc szybko podmiana wody, czyszczenie filtra i pomogło... Ale w 70% bo na tyle koralowce się popmuja. Dlatego moje pytanie brzmi : jaka jest najlepsza sól ? Oraz jakie suplementy mogą zastąpić podmiany wodę ? (Nie chce z nich rezygnować ale chcę wlewać witaminki dla koralowców co by rosły) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iceberg Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 12 minut temu, michu94 napisał: Żeby nie zakładać nowego tematu. Zapytam tutaj. Mam Akwa od miesiąca... Koralowce super się rozwijały. Wczoraj nagle opadły.. wszystkie. Więc szybko podmiana wody, czyszczenie filtra i pomogło... Ale w 70% bo na tyle koralowce się popmuja. Dlatego moje pytanie brzmi : jaka jest najlepsza sól ? Oraz jakie suplementy mogą zastąpić podmiany wodę ? (Nie chce z nich rezygnować ale chcę wlewać witaminki dla koralowców co by rosły) Hej...Nie ma chyba czegos takiego jak "najlepsza" sol,bardziej chodzi o to by zachowac w miare te same KH,Ca i Mg...Ja ostatnio kupilem zestaw ATI Essential (KH,Ca,Mg),ktory ma w sobie jak to opis mowi,wszystkie potrzebne suplementy (na ich stronie jest napisane jakie),jest to typowy Balling,tylko juz gotowe plyny rozrabia sie w 5l albo 10l...Na razie testuje ten produkt od chyba miesiaca... Cytuj Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 36 minut temu, michu94 napisał: (...) moje pytanie brzmi : jaka jest najlepsza sól ? (...) sam wybierz https://reefhub.pl/sol-akwarystyczna-test-porownawczy/ https://reefhub.pl/test-soli-drugie-starcie/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 13 Listopada 2017 37 minut temu, michu94 napisał: Żeby nie zakładać nowego tematu. Zapytam tutaj. Mam Akwa od miesiąca... Koralowce super się rozwijały. Wczoraj nagle opadły.. wszystkie. Więc szybko podmiana wody, czyszczenie filtra i pomogło... Ale w 70% bo na tyle koralowce się popmuja. Dlatego moje pytanie brzmi : jaka jest najlepsza sól ? Oraz jakie suplementy mogą zastąpić podmiany wodę ? (Nie chce z nich rezygnować ale chcę wlewać witaminki dla koralowców co by rosły) jesli nagle "opadly" to nie jest to napewno wina suplementacji i soli ,zapewne parametry nagle siadły i stad ta zmiana ,piszesz o filtrze zakladam ze to przeplywowy kubelek i tam nalezy szukac problemu .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach