Tygrys111 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Witam czy jest jakiś morszczak z tej okolicy jak w tytule? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Może nie olechów ale bałuty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
QsQ Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 a co ci potrzeba ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Muszę zobaczyć jak wskazuje mój spławik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mrppp14 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Najlepiej będzie sprawdzić na płynie. Ja obecnie też mam nowy spławik i go jeszcze nie testowałem. Za tydzień będę mieć nowe szkło, a w obecnym akwarium moczę gruz. Nawet nie wiem jakie tam jest zasolenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 wpadnij do irka ma refraktometr i spławik... - nie masz daleko umów sie na prv Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Też mam nowy teraz pokazuje 1.025 jak wsypałem soli tyle co producent zalecił było ok 33g na 1/L wody ma być 1.023 przy 25 st. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 podjedź sprawdzisz ... nie licz na gramy w litrze... Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 Ok zaraz napiszę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 U mnie też sprawdzisz na refraktometrze. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2017 9 godzin temu, mrppp14 napisał: Najlepiej będzie sprawdzić na płynie. Ja obecnie też mam nowy spławik i go jeszcze nie testowałem. Za tydzień będę mieć nowe szkło, a w obecnym akwarium moczę gruz. Nawet nie wiem jakie tam jest zasolenie To trzeba kupić sporo tego płynu referencyjnego . Dla sprostowania, płynem referencyjnym sprawdzamy refraktometr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 12 godzin temu, maciej01 napisał: To trzeba kupić sporo tego płynu referencyjnego . Dla sprostowania, płynem referencyjnym sprawdzamy refraktometr. Tylko po co? Refraktometr wystarczy skalibrować wodą RO albo destylowaną Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 A jak skalibrować spławik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 Musisz iść ze spławikiem do kogoś z refraktometrem i zbadać tą samą wodę jednym i drugim przyrządem, refraktometr powinien być skalibrowany i będziesz miał porównanie co pokazuje Twój spławik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 4 godziny temu, Roman.P napisał: Tylko po co? Refraktometr wystarczy skalibrować wodą RO albo destylowaną Trochę Roman nie trafiłeś. Odpowiadałem w odpowiedzi na temat kalibracji spławika, a kolega chciał go kalibrować płynem, o ile dobrze się domyślam to referencyjnym. Do tego napisałem, wytłumaczyłem do czego ten płyn jest przeznaczony . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 48 minut temu, maciej01 napisał: Trochę Roman nie trafiłeś. Odpowiadałem w odpowiedzi na temat kalibracji spławika, a kolega chciał go kalibrować płynem, o ile dobrze się domyślam to referencyjnym. Do tego napisałem, wytłumaczyłem do czego ten płyn jest przeznaczony . 17 godzin temu, maciej01 napisał: To trzeba kupić sporo tego płynu referencyjnego . Dla sprostowania, płynem referencyjnym sprawdzamy refraktometr. Wybacz Maciej, ale nie rozumiem. To są Twoje odpowiedzi w tym temacie . Możesz rozwinąć ? Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 29 minut temu, Roman.P napisał: Wybacz Maciej, ale nie rozumiem. To są Twoje odpowiedzi w tym temacie . Możesz rozwinąć ? Zgadza się, że to moje odpowiedzi. Chodziło o to, że kolega któremu odpowiedziałem chciał płynem kalibrować spławik, a to trochę nieopłacalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2017 No Maciek. Musisz pisać pełnymi zdaniami. Skróty myślowe wprowadzają przynajmniej mnie w błąd. Dzięki za wyjaśnienie. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Orientuje się ktoś czy hydro mineral aqa-art można stosować do podbicia kh w morszczaku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Arturze - nie znam preparatu - wodorowęglan sodu (Soda oczyszczona) kosztuje grosze - nie warto sprawdzać czym można ją zastąpić... Przepraszam że trochę odbiegam od Twojego pytania... Edytowane 3 Grudnia 2017 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Używałem tego preparatu do wzbogacania w pierwiasyki wodę RO w akwarium słodkim właśnie do podniesienia gh i kh. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 (edytowane) Gh, Kh i mineralizacji - słodkie to nie morskie. Im mniej się kombinuje tym lepiej baniak funkcjonuje. Rób podmianki regularne, dozuj bailinga chemicznego i będą efekty, a jak się coś sypnie to myśl przy czym próbowałeś kombinować. Mając bailinga chemicznego wiesz dokładnie co dozujesz. Stosując preparat mineralizujący, zmieniający przy okazji Kh i Gh ryzykujesz przedawkowanie innych minerałów o którym się nie dowiesz bo testy najczęściej robimy Kh, Ca, Mg, NO3, PO4. Też miałem/mam słodkie, gdzie mineralizuję wodę RO a mimo to nie zaryzykował bym użycia tych preparatów w morskim to jednak dwie różne bajki. Z obserwacji krewetkarium - preparaty Gh/Kh+ stosowane w słodkim do mineralizacji wody. Bardziej przyrównał bym je do soli morskiej... Zresztą sam zaczynałem zabawę z crystalami od soli przeznaczonej do morskiego świata. Efekt był lepszy niż na kranowicie ale gorszy niż na środkach dedykowanych do słodkiego. Edytowane 3 Grudnia 2017 przez chwialek (wyświetl historię edycji) Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Dzięki właśnie mi wszystkie wyjaśniłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tygrys111 Zgłoś Napisano 28 Października 2018 W dniu 1.12.2017 o 08:50, QsQ napisał: a co ci potrzeba ? Zoa i lpsy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek-lodz Zgłoś Napisano 1 Listopada 2018 Wyrzuc ten spławik bo szkoda nóg na chodzenie i zawracanie sobie nim głowy. Za 70zl już można wyrwać używana lunetę dzięki której masz spokój i w miarę realny szybki pomiar na lata. Cytuj Było : Sps/Lps OW 80x60x45, 23kg LR,18kg LS, Cree DIY 5ch-320W+87W T5, jebao dc6000+rw8, jager 200w, schuran 120 na jebao dc6000, doser one evo fast. Jest : SPS OW 120x70x50 + 180L sump. Swiatło 650W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach