core2a Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Witajcie Akwarium w fazie kompletowania i powolutku zalewania przynajmniej sumpa. Mam komorę w sumpie 48x42cm i wysokości 36cm na odpieniacz, reaktor wapnia i jakieś złoże zraszane może. Odpieniacz zanurzenie ma na 25cm więc zostaje te 11cm pod sprzętem. Pomyślałem sobie że może warto by było zrobić tam dsb i tu pytanie do was co sądzicie o takim pomyśle? Problem jest też taki że jest to równocześnie komora spływu i cały detrytus by się zbierał na złożu, nie będzie to bomba z opóźnionym zapłonem? Skarpety na spływie nie wchodzą w grę. Ewentualnie co innego tam umieścić? Skałę? Siporax? Z drugiej strony sumpa mam dsb z refugium 48x50cm. Dzięki wielkie za wszystkie podpowiedzi. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Komora spływu z odpieniaczem to jedna wielka wirówka o intensywnym przepływie wody. Można tam wkładać np. węgiel, sera silicate klear, i tym podobne.Ja bym zostawił ją w spokoju. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek85 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Tak jak @Roman.P pisze. W dsb woda ma wpływać górą i wypływać górą, a przepływ ma być taki żeby piasku nie mącić. Komora odpieniacza czy spływu się nie nadaje. Zaleca się też żeby odpieniacz stał za dsb. Najpierw "karmisz" dsb a potem to co "nie zje" puszczasz na odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Nie można dać DSB do komry spływu bo woda która spływa będzie robiła burze piaskową. A detrytus który odkłada się na powierzchni piasku jest konsumowany przez organizmy które żyją na DSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Godzinę temu, Darek85 napisał: Tak jak @Roman.P pisze. W dsb woda ma wpływać górą i wypływać górą, a przepływ ma być taki żeby piasku nie mącić. Komora odpieniacza czy spływu się nie nadaje. Zaleca się też żeby odpieniacz stał za dsb. Najpierw "karmisz" dsb a potem to co "nie zje" puszczasz na odpieniacz. Odpieniacz powinien stać przed DSB a nie za aby życie z DSB mogło zasilać akwarium a gdy będzie odpieniacz za DSB to wszystko pójdzie do kubka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
abzol Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Odpieniacz powinien stać przed DSB a nie za aby życie z DSB mogło zasilać akwarium a gdy będzie odpieniacz za DSB to wszystko pójdzie do kubka. U mnie jest tak jak na zdjęciu a za jest odpieniacz ale zasilany ze spływu.Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 A u mnie odpieniacz jest przed DSB i Przed Refugium: Z prawej strony w komorze odpieniacza mam zrzut wody później woda leci do Refugium następnie do DSB i później do komory pomp a z tam tąd do akwarium na parterze domu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PAdam Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 Można dać 2x kolanko 90' i nie będzie już mącić piachu dsb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2017 5 minut temu, PAdam napisał: Można dać 2x kolanko 90' i nie będzie już mącić piachu dsb. będzie bo zrobi się wir jak już to jakiś koszyk zasysający żeby rozproszyć strumień - ale to i tak nie jest dobry pomysł , to niezłe miejsce na adsorbenty czy siporax a nie DSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
core2a Zgłoś Napisano 4 Grudnia 2017 Macie rację że komora odpieniacza i spływu nie jest dobrym pomysłem. Z mieszaniem piachu bym sobie poradził ale za to ograniczyłbym przepływ nad dsb. Absorbery jeśli jakieś będą będą miały swoje miejsce w bubble stopie tak jak siporax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach