przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, Przede wszystkim chciałbym się przedstawić ponieważ jestem nowym użytkownikiem tego forum. Mam na imię Przemek. Kilka dni temu rozpocząłem swoją przygodę z akwarystyka morska i od razu na początku nie wiem czy jakaś plaga nie zaczyna nawiedzac mojego zbiornika ponieważ piach wydaje mi się jakiś dziwny. Możecie ocenić? Parametry w akwarium to: No3 - 4 Po4 - 0.72 Kh - 8.6 Ca - 485 Mg - 1390 Zasolenie - 1024 Edytowane 5 Grudnia 2017 przez przemciu1986 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Daj zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 kilka dni temu zalany zbiornik ? - czyli okrzemki - same zejdą za jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kierowca Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 kilka dni temu zalany zbiornik a juz wsadziles zycie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Kupiłem zbiornik działający dwa lata. Wodę cała przywiozłem od poprzedniego właściciela. Dodałem tylko 10l świeżej solanki i dosypalem trochę żywego piachu bo mnie podoba się jak jest to sporo. Poprzedni właściciel miał to mało. Skala był a w zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) "wtórne" dojrzewanie. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Napiszę tak jak koledzy wyżej. Okrzemki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 2 minuty temu, przemciu1986 napisał: i dosypalem trochę żywego piachu bo mnie podoba się jak jest to sporo to co Tobie się podoba to niekoniecznie jest dobre - w piasku będzie zbierać się detrytus ... 2cm to jest w sam raz - chyba że planujesz jakieś rozgwiazdy kopiące babki czy "armię" ślimaków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 (edytowane) Rozumiem. No jak jest za dużo piachu to zakupie jakaś rozgwiazde lub babki. Dziękuję za pomoc A powiedzcie jeszcze proszę jak długo świecić światło? Jeśli zbiornik jest wygląda na to częściowo dojrzały ze względu na dosypanie piachu? Teraz świecę tak że o 8 zapalam 2 świetlówki niebieskie a następnie za 30 minut zapalam biała i actinica. Następnie o 21 gasze białe i actinica a o 21.30 gasze niebieskie. Edytowane 5 Grudnia 2017 przez przemciu1986 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Jak grubą warstwę piachu masz, ile centymetrów? Generalnie akwarium oświetlamy około 12 godzin, 12 godzin niebieskie i 10 godzin białym. Możesz skrócić czas świecenia białym tak do 6-7 godzin, żeby nie pobudzać glonów do szybszego wzrostu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Rozumiem. Dziękuję bardzo za odpowiedź. W takim razie troszkę skórce czas świecenia białym światłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Nie napisałeś ile masz centymetrów piasku, bo rozgwiazdy piaskowe potrzebują sporo więcej niż 2cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Przeoczyłem przepraszam. Na 200l zbiornika głównego mam 18kg. To jest tak mniej więcej od 2cm do 5cm zależy w którym miejscu bo wiadomo że nie jest idealnie równo. Nadaje się dla rozgwiazdy? Jeśli nie to jakie zwierzątka zakupić do piasku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Powinna dać radę. Możesz też kupić ślimaki nassarius, babkę kopiącą tylko babki lubią wyskakiwać z akwarium, to akwarium musi być jakoś zabezpieczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Babki kopiące ... jak wiadomo potrafią zrobić niezłą zadymę w zbiorniku, nie wiem czy ktoś lubi pył w wodzie i obsypane piaskiem korale ja bym "poszedł" w ślimaki np. takie https://erybka.pl/product-pol-5139-Babylonia-spp.html https://erybka.pl/product-pol-5961-Nassarius-spp-XL.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gryadam Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 U mnie przy podobnym litrażu i 18 kg piachu kopie rozgwiazda, babka Valenciennea sexguttata, 5 Nassariusów i 2 Babylonie. Cytuj Moje 162l, start: 11.11.2016 r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Mam bardzo dużo takich małych ślimaków. Powiedz w rozmiarze od 2-3mm do około 0.5cm. Jest ich nie wiem z 50 ciężko policzyć. Ale nie wiem czy one kopią. Zakupie dwa te ślimaki większe i może ta rozgwiazde jedną. Może wystarczy? Ta rozgwiazda pewnie będzie wywracac szczepki ktore leżą na piasku i małej skalce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2017 Daj zdjęcie tych ślimaków co masz, ale raczej nie są to kopiące bo by były schowane w piasku. Czy rozgwiazda będzie wywracać szczepki to się przekonasz jak kupisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Na pierwszym zdjęciu na środku mniej więcej widać 3 takie muszle nieduże. To są te ślimaki. Jest ich pełno. Łażą po skale, piachu i po tylnej ściance akwarium. Nie zauważyłem żeby wkopywały się w piach. Jak będę w domu to zrobię dokładniejsze zdjęcie jak mi się uda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 To są ślimaki columbella a Ty do podłoża potrzebujesz nassariusa czy np babylonie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Dzisiaj wybiorę się do sklepu i zakupie dwa te ślimaki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldek123blau Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Tu masz fajny film jak Ślimak Oliva carneola atakuje ślimaka Columbella Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 4 godziny temu, przemciu1986 napisał: Dzisiaj wybiorę się do sklepu i zakupie dwa te ślimaki. przy tej ilości piachu dwa ślimaki .. mało , 2 to Babylonie (bo to duże ślimaki) a Nassariusów to z 10 minimum (popytaj po okolicy - to popularny ślimak może któryś znajomy ma nadmiar) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2017 Możesz jeszcze pomyśleć o ślimakach strombus https://reefhub.pl/strombus-doskonaly-do-kopania-w-piasku/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przemciu1986 Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2017 Rozumiem. Dokupię w takim razie kilka osobników i zobacze jak będą sobie radzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach