Ivandrago Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Witam zaczynam budowe lampy do swojej solniczki - chcę ją zrobić na ledach oczywiscie. Przeszukałem forum i w każdym temacie są inne opcje oświetlenia . Moja solniczka to 80x30x40 Zbieram elementy do budowy ale chciałbym sie dowiedzieć jaka kombinacja ? jaka proporcja diód power led czy cree powinieniem zastosowac dla kilku rybek i miękich korali - jako pierwsza solanka raczej tylko miekkie wchodzą w gre . Wiekszość tematów mówi że dawać więcej niebieskich niż białych ? Aha lampa typu włącz i wyłącz żadnych ściemniaczy i wschodów słońca - takie minimum na start bez fanaberii jak to amator Edytowane 15 Grudnia 2017 przez Ivandrago (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Bo temat oświetlenia jest BARDZO rozbudowany i trudny do jednoznacznego opisania. Jaki masz na to budżet?? Na takie akwarium z taką obsadą wystarczy Ci coś około 30-50w. Diody wybiera się wg upodobań. Głównie 3Royal blue do 1białej. Ale możesz dodawać kolory typu blue, UV,aktynika, cyjan, czerwień itp. Zależy jaką barwę chcesz osiągnąć. Tylko, że wtedy przydało by się sterowanie kanałami bo masz łatwiejszą kontrolę nad tym co świeci. Polecam Aqmę od kolegi @magu kupisz gotowy komplet razem z driverami i masz komputer do lampy z wszystkimi bajerami na gotowych płytkach. Wybierasz ledy i zasilacz, do tego radiator i masz lampę. Nikt tego za Ciebie nie zrobi, chyba że komuś zapłacisz. Szukaj, wybieraj, ewentualnie pytaj ale KONKRETNIE. Nikt nie powie Ci kup tego tyle to, to i to. Połącz to z tym i będzie działać. Poświęć chociaż trochę czasu i energii. Na tym forum jest mnóstwo podanych na tacy rozwiązań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 2 godziny temu, Ivandrago napisał: Aha lampa typu włącz i wyłącz żadnych ściemniaczy i wschodów słońca - takie minimum na start bez fanaberii jak to amator do zbiornika 80x30x40 ? wyrzucisz / zaczniesz przerabiać już po miesiącu do LED rób od razu sterowanie ... albo kup świetlówki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Ja robię tak 70% royalblue 30% niebieskie cree 3W wysterowane na 900 ma wł/wy i korale rosną i wyglądają superowo na taki zbiornik dał bym max 60 W Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ivandrago Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 7 minutes ago, jacekberetłódz said: Ja robię tak 70% royalblue 30% niebieskie cree 3W wysterowane na 900 ma wł/wy i korale rosną i wyglądają superowo na taki zbiornik dał bym max 60 W yyyy przeca to zero białych 100 % niebieskich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Dokładnie zero białych mi tak się podoba zrobiłem dwie lampy i wszyscy zadowoleni szykuje się trzecia po dodaniu białych cree korale ( dla mnie ) tracą swój urok Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 U mnie 66W i też pięknie rośnie 60w RB i 6w białe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Ale mi nie chodzi o to żeby korale rosły tylko żeby ładnie wyglądały Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Podpowiadalem koledze,który pytał o lampe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ivandrago Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 jacek i volf dzieki i nie kłócta się oba macie racje niebieskie z ociupinką białego i korale rosną plus biały do zdjęć 60 w mowicie styknie - planowałem w power ledach a one troche słabsze są 14 Rb 3W+ 4 BB 3W 460-470 nm + 2V 3W 410-420nm i osobno 3 ice white 12k i 3 20k . Nie bedzie to za mało światła ? 26 diód jak jedną podpiełem pod zasilacz to nie swieci za jasno :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 Ja mam on/off na dwóch kanałach i nie narzekam. Zrób lampę około 50W, 3-4 royal blue do 1 białej i będzie dobrze. Możesz dołożyć kilka diod actinic to korale będą lepiej świecić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2017 około 60w w power ledach na około 100 litrów w zupełności wystarczy, podzielisz na dwa zasilacze i będzie dobrze. Co do koloru to ciężko powiedzieć bo gusta się zmieniają (przynajmniej moje) świeciłem zetlightem z przewagą białego, teraz wróciłem do diy niebieskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ivandrago Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 (edytowane) czy taki zasilacz sie nada ?? http://www.ebay.co.uk/itm/DC12V-LED-6W-60W-Transformer-Trafo-Driver-Power-Supply-for-LED-Bulb-Strip/142057813288?epid=1842378026&hash=item21134e3528:m:mK78kLn4ZJv-Hz_VcCgYpGA 18watt 1,5 ampera czyli jeśli dobrze rozumuje musiałbym podpiąć 2 nitki rownolegle po 3 diody 3W to bedzie 2x9 =18 watt i 1,5 ampera na pół czyli jakieś 750 mA na nitkę ? ten bedzie lepszy ? https://www.ebay.co.uk/itm/Tridonic-Driver-LCBI-25W-700mA-BASIC-phase-cut-SR-LED-Dimmable-Driver/362153622393?hash=item545209bb79:g:~V0AAOSw0W5aA3H8 Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Ivandrago (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Jak chcesz nadal lampę on/off to musisz szukać zasilacze takiego typu https://led-byt.pl/pl/c/Stalopradowe-do-diod-mocy/78 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Proked Zgłoś Napisano 23 Grudnia 2017 Polecam Ci zakupić od kolegi Magu płytki i drivery komputer to już jak chcesz ale zakupiłem ostatnio 2 takie płytki + drivery i komputer i to była super inwestycja. Całość pięknie świeci do tego pełne sterowanie przez bluetooth. Kolega Magu pomógł mi dobrać odpowiedni zestaw diod. Zdecydowanie polecam cenowo też bardzo atrakcyjnie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ivandrago Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 Jak chcesz nadal lampę on/off to musisz szukać zasilacze takiego typu https://led-byt.pl/pl/c/Stalopradowe-do-diod-mocy/78 Jakiego typu?w linku jest kilkanaście zasilaczy ? Polecam Ci zakupić od kolegi Magu płytki i drivery komputer to już jak chcesz ale zakupiłem ostatnio 2 takie płytki + drivery i komputer i to była super inwestycja. Całość pięknie świeci do tego pełne sterowanie przez bluetooth. Kolega Magu pomógł mi dobrać odpowiedni zestaw diod. Zdecydowanie polecam cenowo też bardzo atrakcyjnie !! Nie bardzo mi się opłaca kupować części z Polski i płacić za wysyłkę a po za tym pisałem że chce prosta lampę on-off ewentualnie potencjometr co by ściemniać każda nitkę .Budując modele nauczyłem się cierpliwości i liczenia sił na zamiary czyli najpierw prosta lampa a następnie jak już coś będzie świeciło nad zbiornikiem będę mógł spokojnie zaprojektować porządna lampę i koronę lub pokrywę z wentylacja .Sent from my Nexus 7 using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 To ja Ci podpowiem. Kup sobie jedna AI Prime HD. To dopiero inwestycja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 24 Grudnia 2017 Dnia 23.12.2017 o 17:56, Ivandrago napisał: czy taki zasilacz sie nada ?? http://www.ebay.co.uk/itm/DC12V-LED-6W-60W-Transformer-Trafo-Driver-Power-Supply-for-LED-Bulb-Strip/142057813288?epid=1842378026&hash=item21134e3528:m:mK78kLn4ZJv-Hz_VcCgYpGA 18watt 1,5 ampera czyli jeśli dobrze rozumuje musiałbym podpiąć 2 nitki rownolegle po 3 diody 3W to bedzie 2x9 =18 watt i 1,5 ampera na pół czyli jakieś 750 mA na nitkę ? ten bedzie lepszy ? https://www.ebay.co.uk/itm/Tridonic-Driver-LCBI-25W-700mA-BASIC-phase-cut-SR-LED-Dimmable-Driver/362153622393?hash=item545209bb79:g:~V0AAOSw0W5aA3H8 W pierwszym linku pytałeś, dałeś przykład zasilacza stałonapięciowego, a w drugim stałoprądowy i takie właśnie nadają się do lampy on/off stałoprądowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ivandrago Zgłoś Napisano 18 Lutego 2018 Witam - odkopie temat . Poskladałem lampe 1 nitka 6RB + 2 Ice white 9000-15000 2 nitka 6RB + 2 Ice white 9000-15000 3 nitka 4 bright blue 460-470nm + 2x super cool white 15000-25000 2 pierwsze nitki to podstawowe oświetlenie - 3 odpalana dodatkowo pytanie czy RB są odpowiedzialne za świecenie korali czy inne bo przestały świecić P.S. Silva miałeś racje - już kombinuje dołożyć regulacje bo mam wrażenie że jest za jasno -. Chce lampe przebudować bo mam jeszcze jeden driver i będę kombinował 2 nitki cale niebieskie ale znow nie wiem czy royal blue czy bright blue czy mieszane plus jedna nitka białe rożne barwy i 4 może jakies kolorowe czy te co odpowiadają za świecenie korali Do sterowania ściemnianiem bede potrzebował 4 x mean well LDD-700L ?? Moduł RTC DS 1307 ? Arduino takie może być ? bedzie kompatybilne z oprogramowaniem AQMA ? https://www.ebay.co.uk/itm/Arduino-UNO-R3-Development-Breadboard-Microcontroller-MEGA328P-ATMEGA16U2-USB/272878616515?epid=25006817053&hash=item3f88d53fc3:g:B8sAAOSwEOpaEjZA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach