waldimas Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 Witam ostatnio zmieniałem zywice bo na starej było 3 i na nowej tds pokazuje mi caly czas 1 zywica TRITON MB200 po membranie jest 4 wkłady i membrana uruchomiona we wrześniu miał ktoś taki problem dodam ze pojemnik na zywice przyszedł mi pekniety ale skleiłem go i raczej to wykluczam aby miało jakikolwiek wpływ na parametr na tds, na wcześniejszej zywicy było 0 czy może być tak ze zywica jakas trefna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 żywica ubita a woda do pojemnika wpływa od dołu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lebcio Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 Sprawdź przykrywkę pojemnika na żywicę czy nie ma jakiegoś pęknięcia oraz górną uszczelkę. Cytuj Akwarium: 540 L + 100 L sump Cyrkulacja: 2x Glamorca GP-03 Obieg: Jebao DCP10000 Odpieniacz: Twistman OB-200-EXT Oświetlenie: 4 x Maxspect Mazarra P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 u siebie mam założone 2 takie w szeregu - nigdy nie było problemu - zwłaszcza z uszczelką Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 (edytowane) wszystko prawidłowo podlaczone na poprzedniej pokazywalo 0 pokrywka była ok pekniety był tylko pojemnik na dl ok 10 cm ja mam standardowo pojemnik w korpusie 10" Edytowane 17 Grudnia 2017 przez waldimas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 może zapowietrzone , albo puszcza gdzieś bokiem .. albo żywica marna - możliwości wiele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 Czasami gąbka na dnie się lekko skosi i idzie woda bokiem. Miałem tak i to po kilku dniach się zrobiło. Najlepiej po wsypaniu żywicu uderyć o kolano żeby się ładnie ułożyło.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xEndriu Zgłoś Napisano 17 Grudnia 2017 001? jak dla mnie to blad pomiaru Cytuj 820L w obiegu 282.5L http://nano-reef.pl/...2825l-z-lubina/ 72L http://nano-reef.pl/...ropelka-oceanu/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 3 godziny temu, xEndriu napisał: 001? jak dla mnie to blad pomiaru 1 nie 001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 1 czyli 100? Co to za tds bo wyniki zwykle są podawane trzycyfrowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Pokazuje 1.00 czy 0.01 czy 0.10?Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) Może to urządzenie zmieniło jakąś skale poczas włączania. Np włączając i przytrzymujac "hold" uruchamia się inna skala. Daj nazwę tedo tdsa. Czasami całkowita liczba określa rodzaj błędu pomiaru np słaba bateria, wymagana kalibracja itp. Edytowane 18 Grudnia 2017 przez dla syna (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 zwykly przepływowy tds aqua filter dual ten który ma 90% ludzi i po przytrzymaniu nic się nie dzieje a pokazuje nie 0.1 nie 0.01 tylko 1 i nic wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Dane eksploatacyjne: • zakres wskazań temperatury: 0-48 st.C • zakres wskazań TDS: 1-9990 ppm (mg/dm3) • tolerancja pomiaru: +/- 2% • wymiary urządzenia: 15,5/3,1/2,3 cm (dł/szer/wys) • waga: 32 g. • zasilanie: 2 baterie 1.5 V (są w zestawie) • tds skalibrowany fabrycznie, możliwość ręcznej kalibracjiWysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) 20 minut temu, laszek napisał: Dane eksploatacyjne: • zakres wskazań temperatury: 0-48 st.C • zakres wskazań TDS: 1-9990 ppm (mg/dm3) • tolerancja pomiaru: +/- 2% • wymiary urządzenia: 15,5/3,1/2,3 cm (dł/szer/wys) • waga: 32 g. • zasilanie: 2 baterie 1.5 V (są w zestawie) • tds skalibrowany fabrycznie, możliwość ręcznej kalibracji Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka co mam z tym zrobić? sprawdze baterie może sa odwrotnie wlozona napisami do gory zywica ubita gabki na miejscu stawiam na lipna zywice TRITON caly czas 1 NIE 001 na wcześniejszej z erybki było 0 Edytowane 18 Grudnia 2017 przez waldimas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Skalibruj TDS. Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 tds ma cale 3 mies i już potrzebna by była klaibracja? dodam ze na poprzedniej zywicy pokazywal 0 a zmieniłem zywice jak zaczol pokazywać 2ppm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Być może / czemu nie ? Cytuj http://nano-reef.pl/topic/57349-350l-slps/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 (edytowane) i rozkalibrował się po zmianie zywicy ? po nowej membranie wskazanie jest 4-6 wiec nie sadze ze jest rozkalibrowany Stosowal ktoś zywice TRITON ma ktoś jeszcze porownanie Edytowane 18 Grudnia 2017 przez waldimas (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 może za mocno ubiłeś ? fabrycznie filtry zasypane są na góra 3/4 pojemności. Ja aa początku ubijałem na maksa kierując się opiniami na forum, dobijałem kolanem itd. i miałem spore problemy z osiągnięciem 000. Teraz wsypuję 1/2 do 3/4 pojemności, walnę raz o kolano żeby się wyrównało jest gitara. Wydaje mi się że żywica lepiej działa jak lekko się kotłuje, albo w zbyt mocno zbitej woda drąży kanały. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 5 godzin temu, laszek napisał: Dane eksploatacyjne: • zakres wskazań temperatury: 0-48 st.C • zakres wskazań TDS: 1-9990 ppm (mg/dm3) • tolerancja pomiaru: +/- 2% • wymiary urządzenia: 15,5/3,1/2,3 cm (dł/szer/wys) • waga: 32 g. • zasilanie: 2 baterie 1.5 V (są w zestawie) • tds skalibrowany fabrycznie, możliwość ręcznej kalibracji Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka W takim razie uważam, że tds działa prawidłowo. Wartość 1 czyli u mnie bylo by 001 to nie tragedia. U mnie po wymianie żywicy 000 osiągnąłem dopiero poprzelaniu blisko 200l. A jak zrobie 2 tyg przerwy to musze odpuścić znowu ok 20-30l. Oczywiscie nie można wykluczyć koniecznosci kalibracji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Grudnia 2017 Godzinę temu, mathom napisał: może za mocno ubiłeś ? fabrycznie filtry zasypane są na góra 3/4 pojemności. Ja aa początku ubijałem na maksa kierując się opiniami na forum, dobijałem kolanem itd. i miałem spore problemy z osiągnięciem 000. Teraz wsypuję 1/2 do 3/4 pojemności, walnę raz o kolano żeby się wyrównało jest gitara. Wydaje mi się że żywica lepiej działa jak lekko się kotłuje, albo w zbyt mocno zbitej woda drąży kanały. Mathom jesteś genialny. Dzisiaj po południu po zalaniu 400 litrów mój tds zaczał wykazywać 1. Wymieniłem DI, i zaczęło pokazywać 7 O.o. I rzeczywiście napchałem tam żywicy kolanem. po twoim poście odebrałem 1/4 żywicy. resztęzruszyłem żeby była luźna i po 10 minutach jest znów zero! Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 moja nie jest bardzo ubita raczej wstrzasnieta aby sama się ubila i caly czas pokazuje 1 , zamowilem nowa puszke bo moja jest sklejona być może cos przepuszcza ale nie sadze jak zalałem ja woda nigdzie nie ciekla ale inaczej może być pod cisnieniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2017 u mnie po zalaniu wodą od góry cała woda przeciekła w dół. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
waldimas Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2017 Reasumujac zalozylem nowa puszke oraz sprawdziłem na tds kolegi tez pokazuje jeden wiec wniosek ze zywica jest trefna . Zywica TRITON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach