kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Z gory przepraszam jesli to glupie pytanie ale jak na zdjeciu sa sprzedawane w lokalnym sklepie korale. Wszystkie sa na takich dosyc sporych gorkowatych skalach. Nijak sie to ma do wygody przyklejenia do wlasnej skaly wiec jedyne to stawianie na piachu ale nie kazdy koral tego wymaga. Czy jest mozliwosc po zakupie odklejenia takiego korala od tej skaly zeby bezposrednio przymocowac do wlasnej?? Nie chce uszkodzic wiec wole zapytac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Pewnie że możesz przyklej bezpośrednio do skały tylko staraj się jak najmniej zmacać korale Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Odkleić to może zbyt delikatne określenie, odłamać lub odciąć oczywiście możesz.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Ale one wygladaja jak wrosniete w te skalki. Moze to tylko zludzenie od kleju. A np skalpelem jakby tak przy samej skale odciac?? Te ze zdjecia to oczywiscie nie pora na nie mowie o miekasach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) 30 minut temu, kasiazUK napisał: Z gory przepraszam jesli to glupie pytanie ale jak na zdjeciu sa sprzedawane w lokalnym sklepie korale. Wszystkie sa na takich dosyc sporych gorkowatych skalach. Nijak sie to ma do wygody przyklejenia do wlasnej skaly wiec jedyne to stawianie na piachu ale nie kazdy koral tego wymaga. Czy jest mozliwosc po zakupie odklejenia takiego korala od tej skaly zeby bezposrednio przymocowac do wlasnej?? Nie chce uszkodzic wiec wole zapytac. Witaj Jeśli możesz to się wstrzymaj Jeśli już tak chcesz coś na święta w akwa Kup sobie dunce lub clau dosłownie 2-3 główki na tych postawach i daj d o akwa Tak ja pisałaś wcześniej w swoim temacie Ale chyba walczysz jeszcze z NO2 ? Jak temat kh ? Jak już tak chcesz Dnia 20.12.2017 o 18:56, kasiazUK napisał: Mnie pokusilo?? W zyciu jedynie kusi zeby cos kolorowego wsadzic przed swietami ale to jesli spadnie NO2 do 0 i NO3 utrzyma sie na poziomie 5-10 mysle nad lobophyllia i clavularia. Dobry pomysl na start?? Edytowane 22 Grudnia 2017 przez AnT (wyświetl historię edycji) Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Teraz, AnT napisał: Witaj Jeśli możesz to się wstrzymaj Kup sobie dunce lub clau dosłownie 2-3 główki na tych postawach i daj d o akwa Tak ja pisałaś wcześniej w swoim temacie Ale chyba walczysz jeszcze z NO2 ? Jak temat kh ? Jak już tak chcesz Wiem ze czekaja mnie najpierw miekkie proste korale. NO2, NO3 i NH3 wszystko na 0 kH 8 pH 8 chyba nienajgorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Ale idź od razu w te korale co chcesz mieć Nie kombinuj miekie po tem lps czy tam twarde czy niefoto czy jakieś zoa ? Potem będziesz pisać - Jak się tego pozbyć ? Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 4 minuty temu, AnT napisał: Ale idź od razu w te korale co chcesz mieć Nie kombinuj miekie po tem lps czy tam twarde czy niefoto czy jakieś zoa ? Potem będziesz pisać - Jak się tego pozbyć ? To ja juz nie wiem co mam robic. Probowac od razu docelowa liste czy cos na probe?? KORALE: Discosoma sp Ricordea florida Pachyclavularia sp Rhodactis sp Sinularia sp Sacrophyton sp Clavularia sp to jest moja obsada docelowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Czyli same miękasy ta lista już może siedzieć w zbiorniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 37 minut temu, AnT napisał: Oczywiście Sinularia sp Sacrophyton sp Nie pisz głupot Nie od razu Po tych najlepiej z listy będzie widać czy można dalej dokładać czy jeszcze nie pora Wiesz dla czego ? Nie wiem. Ale z checia sie dowiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Panowie osobiste uprzedzenia prosze poza moim postem bo moje jorale moga zle skonczyc jak zrobie odwrotnie niz trzeba a nie chce sytuacji typu „mam 3 koty, kupie Bullterriera i poczekam czy sie dogadaja”. Nie chce krzywdzic zwierzat ani narobic sobie problemu dlatego pytam na forum tych co mieli doczynienia z tymi osobnikami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Podstawki zawsze możesz przykleić do skały, a z czasem część korali zarośnie je i nie będą widoczne. Proponuję zacząć od pachycalvaria-briareum, rhodactis, sarcophyton. U mnie te korale są od początku i przetrwały wszystkie niepowodzenia, problemy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elektryk2e Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Trzymając za podstawkę, wbij cienki śrubokręt krzyżakowy w klej i trochę podważ, odpadnie sam a wtedy klej i do skaly. Klej przygotuj sobie wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 3 godziny temu, kasiazUK napisał: To ja juz nie wiem co mam robic. Probowac od razu docelowa liste czy cos na probe?? KORALE: Discosoma sp Ricordea florida Pachyclavularia sp Rhodactis sp Sinularia sp Sacrophyton sp Clavularia sp to jest moja obsada docelowa Z dużym prawdopodobieństwem korale z Twojej listy nie są przyklejone na klej do podstawek. One są przyrośnięte, ale może się mylę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AnT Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 11 minut temu, elektryk2e napisał: Trzymając za podstawkę, wbij cienki śrubokręt krzyżakowy w klej i trochę podważ, odpadnie sam a wtedy klej i do skaly. Klej przygotuj sobie wcześniej. Te korale nie klei się Złuszczą się Igła ,guma i takie tam idą w ruch Cytuj ... I to by było na tyle. ... .... Problemem nie jest technologia. Problemem jest osoba lub osoby , które jej używają. .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
core2a Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Da się je i przykleić tylko trzeba z kawałkiem skały odłupać, to żaden problem. Myślę że ta obsada to raczej początkowa i są tanie więc żaden problem. Moim zdaniem, kup dwa najtańsze i wrzuć zobacz jak będą reagowały. Wiem jak trudno wytrzymać z akwarium pustym bo sam odpalam swoje 500 i zoa już wylądowały w sumpie żeby coś cieszyło oko. Próbuj i obserwuj. Jak będzie dobrze to będziesz widziała. Powodzenia. Panowie czyjś temat to nie miejsce na własne problemy i okazywanie jak się lubicie. Edytowane 22 Grudnia 2017 przez core2a (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 zoa sa piekne i dziesiatki odmian dostepne od reki ale ja chyba z tych co dmuchaja na zimne i sobie je daruje chocby ze wzgledu na ich toksycznosc i dzieci w domu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
core2a Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Toksyczność? To wszystko jest trochę "rozdmuchane". Jeśli zachowujesz środki ostrożności i wietrzysz mieszkanie podczas każdej zabawy z koralami to nie ma obaw. Miałem protopalythoa silniej trujące niż zoa i nigdy się nic nie działo. Tak naprawdę wiele rzeczy jest toksyczne w tej akwarystyce. W większości wystarczy zdrowy rozsądek i rozum ale być może musisz się jeszcze oswoić troszkę z koralami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 41 minut temu, core2a napisał: Toksyczność? To wszystko jest trochę "rozdmuchane". Jeśli zachowujesz środki ostrożności i wietrzysz mieszkanie podczas każdej zabawy z koralami to nie ma obaw. Miałem protopalythoa silniej trujące niż zoa i nigdy się nic nie działo. Tak naprawdę wiele rzeczy jest toksyczne w tej akwarystyce. W większości wystarczy zdrowy rozsądek i rozum ale być może musisz się jeszcze oswoić troszkę z koralami. To napewno. Przeraza mnie sama mysl o tym ze sa trujace bo nie powiem kolory cudne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Jak zachowasz ostrożność, nie będziesz ich zgniatać to nic się nie stanie https://reefhub.pl/zoanthus-sp/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 11 minut temu, kasiazUK napisał: To napewno. Przeraza mnie sama mysl o tym ze sa trujace bo nie powiem kolory cudne. "trujące" to jest prawie wszystko co jest w zbiorniku ale bez paniki - jak się nie ma uczulenia , nie pryska w oczy i nie zjada to zagrożenie praktycznie nie istnieje - no chyba że "kręcą" Cię naprawdę toksyczne odmiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Teraz, silvia napisał: "trujące" to jest prawie wszystko co jest w zbiorniku ale bez paniki - jak się nie ma uczulenia , nie pryska w oczy i nie zjada to zagrożenie praktycznie nie istnieje - no chyba że "kręcą" Cię naprawdę toksyczne odmiany a co jak wlasnie mnie wkreca?? Hehe nie no narazie je pomine Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Teraz, kasiazUK napisał: a co jak wlasnie mnie wkreca?? Hehe nie no narazie je pomine poczekasz aż dzieci dorosną i pójdą "w świat" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasiazUK Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 heh to troche potrwa bo najmlodsze ma pol roku no ale nie zamierzam z hobby rezygnowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2017 Kasiu. Nie przesadzaj. Więcej zagrożenia dla dzieci stworzy remont w domu a nawet gotowanie obiadu, nie mówiąc już o smogu. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach