Skocz do zawartości
R.I.P

jakie wężyki do dozownika Jebao / Jecod

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem  dozownik Jecod DP-5 i mam problem. Po kalibracji pompa podaje zamiast 1ml  -> 1.8ml

Zdaję sobie sprawę że odchyłka w tej jakości pompach jest standardem ... ale aż taka?

Być może używam złych wężyków bo wielokrotnie pojawiają się bąbelki w dolotowych jak i wylotowych wężykach.

Jeśli możecie napiszcie jakich wężyków używacie - może tu jest problem? Ja używam takich do napowietrzaczy ...

Dzięki za sugestie.

PK

Edytowane przez R.I.P (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... chodzi ci o zaworek zwrotny ... niestety nie.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dp-4 , wężyki silikonowe lekko wchodzą na końcówkę pompy ,z tymi do powietrza trzeba się chwilkę pomęczyć tzn. dobrze docisnąć,też przy pierwszych próbach dostało mi się  powietrze i tylko na twardym wężyku.

Jeśli chodzi o dozowanie to pompa odmierza idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam DP-5. U mnie dozuje idealnie, zarówno przed, jak po kalibracji. A wężyki mam silikonowe 6/4, trochę powietrza początkowo zasysało, teraz nie ma problemu. No i obowiązkowo te zaworki przeciwzwrotne, bo ciecz w wężykach bez nich potrafiła się cofać po 10-15 cm w ciągu doby. Skutek był taki, że nie dozowało, tylko dopompowywało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakie zaworki polecacie i gdzie je zalożyć? Na wlocie czy wylocie?

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, R.I.P napisał:

A jakie zaworki polecacie i gdzie je zalożyć? Na wlocie czy wylocie?

PK

Zawory przeciwzwrotne silikonowe - takie jak do Co2 czy powietrza w akwarystyce słodkowodnej - małe i tanie zalewasz je płynem który dozujesz całe w środku tak by nie było powietrza ( przydaje się strzykawka z igłą) tylko nie uszkodź silikonu w środku.  A czy na końcu czy na początku to nie ma znaczenia, po prostu słup wody nie może się obniżać.  możesz dać gdzieś blisko wylotu - ja tak miałem, ale zaworki muszą być w pozycji pionowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wężyki nie lepsze 3/5 silikonowe?

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, R.I.P napisał:

A wężyki nie lepsze 3/5 silikonowe?

PK

Zgadza się najlepsze będą silikonowe wężyki - takie miękkie - sprawdzają się u mnie doskonale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję zapoznać się z poniższym postem z RC i obejrzeć podany w nim film. Wystarczy poprawić i zbędne są zaworki zwrotne przy pompie. Cała ciecz stoi w wężyku i nie ucieka w żadną stronę. U mnie działa - oczywiście głowica była złożona fabrycznie w odwrotną stronę, tak jak jest to zasugerowane poniżej. Pewnie jest tak u każdego. Widocznie małe chińskie rączki były zbyt duże by pomanipulować i złożyć to prawidłowo. Przy okazji jest tu też podany sposób na rozwiązanie problemu z pęcherzykami powietrza w wężyku.

I just went through this entire thread and the same issues come up again and again. Here is a summary

• The rollers are installed the wrong way. They should be installed like in this video: https://www.youtube.com/watch?v=BgeMKU-YYo4

note the video shows them installed correctly initially and going back together correctly. The important thing is that the plate should be against the box, not away from it. This will solve the issue of fluid draining through the pump in either direction, and should mean you don't need check valves.
  • Air bubbles. If you use the nipples that come with the doser then air bubbles can sometimes be sucked into the joint on the "pull" side of the pump. Solve this by using a different connection, or putting cable ties on the nipples, or you can even get rid of the nipple and just slide the pump tube into your 6mm airline to form a nice seal.

This is the cause of always having some air at the top of your dosing line.
  • Dosing is consistently higher than set amount. E.g. dosing 2mL when set to 1mL, no matter how carefully you set up the calibration. This can make a big difference when spreading out a big dose over lots of little doses, e.g. 4x10mL doses becomes 44-45mL instead of 40mL.

I don't think there is a good fix for this apart from being aware of it, and adjusting your dosing accordingly. In some cases it might be possible to "trick" the calibration into dosing the correct amount. The important thing is to check you're dosing the amount you think you're dosing. Also, someone reported that one of their channels did not show this problem, but the other three did, so you need to check ALL channels.

Edytowane przez brawos (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej pompie Dp-4 padł silniczek.Nie ma na nim żadnego oznaczenia .Może ktoś wie jakie parametry mają takie silniczniki lub gdzie można kupić taki silniczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zrobiłem przegląd pięciu pomp i wszystkie były złożone odwrotnie ... poskładałem je jak należy i zobaczę czy to poprawi działanie dozownika.

Wymieniłem również rurki wylotowe na silikonowe 2,5mm śr. wewnętrzna.

Dzięki brawos za linka.

PK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.