boo12 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Jak w temacie, wyłączacie podczas karmienia obiegówkę, cyrkulacje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 cyrkulację można ale obiegówkę nie ma potrzeby Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rumik21 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Mi się zawsze wydawało aby odwrotnie robić Cytuj ReefMax Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Zależy od rodzaju pokarmu i ryb. Moje błazny np. nie potrafią łapać granulek z powierzchni wody dlatego karmię przy włączonej cyrkulacji, która miesza je w toni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 2 minuty temu, volf napisał: Zależy od rodzaju pokarmu i ryb. Moje błazny np. nie potrafią łapać granulek z powierzchni wody dlatego karmię przy włączonej cyrkulacji, która miesza je w toni. przecież można szczyptę wrzucić do małego pojemniczka z wodą zamieszać i do akwarium,wszystkie granulki i płatki od razu pływają w toni a nie na powierzchni i do komina Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Dlatego lepiej wyłączyć obiegowke niż cyrkulację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 10 minut temu, volf napisał: Dlatego lepiej wyłączyć obiegowke niż cyrkulację. dlaczego lepiej przecież wtedy jak pływa pokarm w toni to za nim wpadnie do komina zostanie zjedzony,jeśli sypiesz na powierzchnię wody to normalne że zaraz spłynie bo pływa na powierzchni Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Nie każdemu chce się bawić w zalewanie granulek w kieliszku i czekać aż nasiąkną wodą, np. pokarm clownfish którego używam nie namaka. Dlatego napisałem że zależy od pokarmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sygen Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 2 minuty temu, volf napisał: Nie każdemu chce się bawić w zalewanie granulek w kieliszku i czekać aż nasiąkną wodą, np. pokarm clownfish którego używam nie namaka. Dlatego napisałem że zależy od pokarmu. Używam pokarmu hikari i tropic marin w granulkach i też różnych płatkowych i zamieszam tylko 2 sekundy i do akwarium nie namaczam bo po co,wszystko ładnie pływa w toni a nie na powierzchni.Nie potrzeba jakiegoś kieliszka tylko zwykłego małego pojemniczka 10-20ml których często używamy i mamy w akwarium.Ale pompy chce ci się wyłączać?bo to też czynność Cytuj Moje akwarium Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Ja wyłączam obieg i cyrkulację podczas karmienia. Szczególnie jest to przydatne podczas karmienia pojedynczych korali, a ryby też już do tego się przyzwyczaiły chociaż im to chyba obojętne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marbecz Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 A może niech autor tematu przeczyta dział dla nowicjuszy ? Sporo ostatnio pojawia się tematów które były wałkowane setki razy. Cytuj Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość laszek Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Jak w temacie, wyłączacie podczas karmienia obiegówkę, cyrkulacje Nic nie wyłączam.Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Każdy ma swoje przyzwyczajenia i każdy robi po swojemu. Kolega boo 12 sam przetestuje i zdecyduje co wygodniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pumba07 Zgłoś Napisano 4 Stycznia 2018 Hej. Ja wyłączam i cyrkulację i obiegówkę. Jak wylacze wszystkie pompy to ryby wiedza że jest czas karmienia i wszystkie podpływają pod powierzchnię wody. Wygląda to rewelacyjnie jak wszystkie czekają na jedzenie,na czele z krewetka czyszcząca, nawet solarias podplywa pod powierzchnię. Ja karmię głównie mrożonkami z odrobiną domieszki płatków. Kostkę rozmrażam w takim kieliszku i do tego dodaje trochę płatków, po rozmrożeniu i wlaniu do akwarium pokarm powoli opada a ryby pobierają go z toni. Mam zrobiony własny komputer akwariowy i wyłączenie wszystkich pomp odbywa się poprzez naciśnięcie jednego przycisku. Pompy ponownie same startują po 15 minutach. Cytuj Akwarium 80x40x40cm (128l) + sump z DSB i refugium, w obiegu 130l wody. Start 17.02.2017r. Akwarium prowadzone na metodzie DSR. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach