Skocz do zawartości
boo12

Cyrkulacja pompa obiegowa a karmienie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, wyłączacie podczas karmienia obiegówkę, cyrkulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyrkulację można ale obiegówkę nie ma potrzeby

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Tunze - Hydrofoamer Silence 9420.040, oświetlenie led cree diy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy od rodzaju pokarmu i ryb. Moje błazny np. nie potrafią łapać granulek z powierzchni wody dlatego karmię przy włączonej cyrkulacji,  która miesza je w toni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, volf napisał:

Zależy od rodzaju pokarmu i ryb. Moje błazny np. nie potrafią łapać granulek z powierzchni wody dlatego karmię przy włączonej cyrkulacji,  która miesza je w toni.

przecież można szczyptę wrzucić do małego pojemniczka z wodą zamieszać i do akwarium,wszystkie granulki i płatki od razu pływają w toni a nie na powierzchni i do komina

Moje akwarium

Szkło 124x55x50,sump,cyrkulacja 2x Tunze 6095,obieg Tunze Pompa Silence 1073.040 ,odpieniacz diy na pompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego lepiej wyłączyć obiegowke niż cyrkulację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, volf napisał:

Dlatego lepiej wyłączyć obiegowke niż cyrkulację.

dlaczego lepiej przecież wtedy jak pływa pokarm w toni to za nim wpadnie do komina zostanie zjedzony,jeśli sypiesz na powierzchnię wody to normalne że zaraz spłynie bo pływa na powierzchni

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdemu chce się bawić w zalewanie granulek w kieliszku i czekać aż nasiąkną wodą, np. pokarm clownfish którego używam nie namaka. Dlatego napisałem że zależy od pokarmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, volf napisał:

Nie każdemu chce się bawić w zalewanie granulek w kieliszku i czekać aż nasiąkną wodą, np. pokarm clownfish którego używam nie namaka. Dlatego napisałem że zależy od pokarmu.

Używam pokarmu hikari i tropic marin w granulkach i też różnych płatkowych i zamieszam tylko 2 sekundy i do akwarium nie namaczam bo po co,wszystko ładnie pływa w toni a nie na powierzchni.Nie potrzeba jakiegoś kieliszka tylko zwykłego małego pojemniczka 10-20ml których często używamy i mamy w akwarium.Ale pompy chce ci się wyłączać?bo to też czynność

Moje akwarium

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyłączam obieg i cyrkulację podczas karmienia. Szczególnie jest to przydatne podczas karmienia pojedynczych korali, a ryby też już do tego się przyzwyczaiły chociaż im to chyba obojętne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może niech autor tematu przeczyta dział dla nowicjuszy ? Sporo ostatnio pojawia się tematów które były wałkowane setki razy.

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek
Jak w temacie, wyłączacie podczas karmienia obiegówkę, cyrkulacje
Nic nie wyłączam.

Wysłane z mojego LG-M200 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma swoje przyzwyczajenia i każdy robi po swojemu. Kolega boo 12 sam przetestuje i zdecyduje co wygodniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej. Ja wyłączam i cyrkulację i obiegówkę. Jak wylacze wszystkie pompy to ryby wiedza że jest czas karmienia i wszystkie podpływają pod powierzchnię wody. Wygląda to rewelacyjnie jak wszystkie czekają na jedzenie,na czele z krewetka czyszcząca, nawet solarias podplywa pod powierzchnię. Ja karmię głównie mrożonkami z odrobiną domieszki płatków. Kostkę rozmrażam w takim kieliszku i do tego dodaje trochę płatków, po rozmrożeniu i wlaniu do akwarium pokarm powoli opada a ryby pobierają go z toni. Mam zrobiony własny komputer akwariowy i wyłączenie wszystkich pomp odbywa się poprzez naciśnięcie jednego przycisku. Pompy ponownie same startują po 15 minutach.

Akwarium 80x40x40cm (128l) + sump z DSB i refugium, w obiegu 130l wody. Start 17.02.2017r. Akwarium prowadzone na metodzie DSR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.