Skocz do zawartości
@Pawel

AM Ocean Light LED i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystał, ktoś z tej lampy ze sterownikiem? Jak się sprawdzała? 

Nadałaby się do zbiornika (65 wysoki)? Obsada LPS + miękkie. 

I czy warta swojej ceny, 2k. 

Edytowane przez Pawel_Q (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej pomyśl o innej lampie np. Maxspect RSX, Razor, Zetlight Qmaven. Aqua Medic ma za dużo białego według mnie. Jaka długość akwarium?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Pawel_Q napisał:

MAXSPECT RSX R5-300.

Bardzo dobry wybór:-) choc mam poprzednią wersję świetnie podkresla barwę korali.Lampa warta uwagi;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko szkoda, że nikt z użytkowników Maxspect RSX nie chce porządnie opisać jak lampa się sprawuje, wstawić kilka zdjęć nad akwarium lub jakiś film. W sieci też jest bardzo mało informacji. Nawet sponsor forum olewa jak prosiłem o kilka zdjęć nad akwarium, bez odzewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maciej01 jesli chodzi o nowy model tej lampy to slyszalam tylko opinie od Pana ktory ją posiada, nie chcę cie rozczarować ale bardziej chwali starszy model.dodali diody żółte,czerwone,zielone i jest problem z dobrym ustawieniem. To tylko jego opinia,osobiscie widzialam też tą lampę. Sluchaj jedni będą chwalić inni będą narzekać ogólne jak dla mnie obydwa modele są fajne,mimo ze moja miała małą awarię. Ale teraz juz jest ok.

W sumie to zasilacz tak na prawdę był naprawiany nie lampa ,za słabe miał chlodzenie bo byl schowany za szawka,może i trochę mojej w tym winy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, @Beti napisał:
27 minut temu, @Beti napisał:

jesli chodzi o nowy model tej lampy to slyszalam tylko opinie od Pana ktory ją posiada, nie chcę cie rozczarować ale bardziej chwali starszy model.dodali diody żółte,czerwone,zielone i jest problem z dobrym ustawieniem. To tylko jego opinia,osobiscie widzialam też tą lampę. Sluchaj jedni będą chwalić inni będą narzekać ogólne jak dla mnie obydwa modele są fajne,mimo ze moja miała małą awarię. Ale teraz juz jest ok.

W sumie to zasilacz tak na prawdę był naprawiany nie lampa ,za słabe miał chlodzenie bo byl schowany za szawka,może i trochę mojej w tym winy.

Witam.

Miałem podobny problem z zasilaczem lampy i też miałem w szafce, przegrzał się biedny ale serwis na wysokim poziomie szybka wymiana i działa do tej pory ale już poza szafką :D

Co do modelu tego najnowszego to pewnie mało jeszcze osób ma... i ciężko jeszcze się  wypowiedzieć co do tych lamp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plus według mnie są cztery kanały, a diody dołożyli czerwone i zielone. Wiadomo, że każdy będzie chwalił swoje. Jest też sporo negatywnych opinii o poprzednich modelach, że mają za dużo fioletu i tu właśnie w nowym modelu jak komuś przeszkadza można to prawdopodobnie zniwelować tymi czterema kanałami, a jak jest w rzeczywistości to nie wiem. Dlatego chciałbym poznać opinie użytkowników i zobaczyć jakieś zdjęcia, film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie zastanawiam się nad ATI Powermodule 6x54W.

324W  w 400l dla miękkich i LPS wydaje się być odpowiednia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobiście T5 nie podoba się ze względu na to, że akwarium wygląda statycznie, brak tych blików z LED. Jak dla mnie to tylko LED, a gdyby hybryda była tańsza to bym powiedział, że tylko hybryda bo jest połączenie LED i T5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ZetLight QMAVEN 6800 230W mogłaby być? Maksymalnie do 130cm szerokości, ale to dane producenta. Cena przystępna.

Akwarium 130x50x65h, LPS+miękkie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedzcie mi z czego są robione lampy Aquaforest?

I jak się spisują. Słabo z informacjami o nich.

A jednak coś znalazłem

Nowoczesna lampa opracowana przez specjalistów Aquaforest specjalnie pod kątem zbiorników morskich. Wykorzystuje ona klasyczną i sprawdzoną technologię świetlówek T5, która w połączeniu z diodami LED pozwala zaobserwować w akwarium niesamowite rezultaty. Lekka obudowa z akrylu, oraz układ chłodzenia z wentylatorami zapewnia optymalne warunki pracy oraz długą żywotność lampy.
Lampa została opracowana specjalnie pod kątem wysokich wymagań zbiorników morskich. W opinii wielu akwarystów świetlówki T5 nadal są najlepszym sposobem na oświetlenie akwarium rafowego. Zasilanie lampy realizowane jest za pomocą dwóch kabli zasilających (dwie świetlówki + cztery świetlówki) oraz osobnego zasilacz dla diod LED.

Specjalnie opracowane odbłyśniki pozwalają uniknąć strat światła, a aktywny system chłodzenia lampy z wentylatorami 12V zapewnia optymalne warunki dla jej pracy. Osłona świetlówek wykonana została ze tworzywa wyróżniającego się atestem przepuszczalności promieniowania UV.

W zestawie znaduje się zestaw akcesoriów do podwieszenia lampy.

Lampa dostępna na zamówienie (czas oczekiwania ok.10 dni)

Dane techniczne:
Moc: 6x54W T5 + 6x10W LED (diody Ultra Royal Blue)
Wymiary: 119 x 35,5cm 

Obudowa z akrylu? Powód do zadowolenia czy zmartwień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorę pod uwagę dwie lampy. Ostatecznie baniak będzie miał wymiar 150x50x60h, a obsada to miękkie i głównie LPSy.

Pacific Sun - Althea lampa 6x54W T5 wifi

+ solidnie wykonana

+ duże możliwości sterowania

+ licznik czasu pracy świetlówek

+ ciche i wydajne chłodzenie auto i manual

+ obwody 2+2+2

- może być za słaba na 450 litrów (324W, 0,72W/l)

AQUAFOREST 6X54W+6X10W LED

+ hybryda

+ więcej światła niż w Pacyfic Sun

+/- prostota wykonania (brak sterowania)

- może głośniej pracować

- obwody 4+2+LED

Nie chce więcej niż 6 świętówek.

Ktos pomoże w  wyborze? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.