Skocz do zawartości
krzynio

Start nowego akwa 250l bez sumpa

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
8 minut temu, dla syna napisał:

Zrobi się kula gnoju ze spagetii na środku i zacznie gnić.

nie wystarczyło by częściej "przycinać" ? te diody jednak dość świecą (zwłaszcza z przyłożenia) dać ze 3m taśmy , trochę zmniejszyć przepływ i powinno śmigać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem a jak kupię tego ASAP 800 i będzie lipa :(

Chociaż jak mu się da więcej światła to może i będzie ok.

A taśma to już tyle

http://allegro.pl/zestaw-tasma-led-grow-do-wzrostu-roslin-3m-ip65-i6919297228.html

Edytowane przez krzynio (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, silvia napisał:

nie wystarczyło by częściej "przycinać" ? te diody jednak dość świecą (zwłaszcza z przyłożenia) dać ze 3m taśmy , trochę zmniejszyć przepływ i powinno śmigać

Ale jak ten aquael ma 6l pojemności to musi być tam duża srednica jak w wiadrze. Nie doswietlisz tego. Ja mam ok 12-15cm średnicy i ledy od scianki oddalone ok 5-7cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemyśli się temat a teraz podusia już :)

Dzięki wszystkim

Dobranocka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak świecilem z przyłożenia to palilem glony i się zupa zaczęła robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, krzynio napisał:

Przemyśli się temat a teraz podusia już :)

Dzięki wszystkim

Dobranocka

Ale wstrzymaj się z tym reaktorem. Niech zbiornik dojrzeje. Po miesiącu w zależności od parametrów wody można by było wpiąć taki reaktor. Jak zrobisz testy to napisz i wtedy podejmiesz decyzję o ewentualnym dołożeniu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, dla syna napisał:

Mimo wszystko to nie całość wody, ale jakaś część przydała by się z dzialajacego zbiornika. Najlepiej z wykrywalnymi no3 i po4 gdzie biologia napewno działa.

Powiedz mi po co?Skoro startuje na żywej skale to to co w niej zdechło,a zdechnie na pewno zacznie oddawać amoniak do wody i jeżeli doda bakterie proces ruszy.Jeżeli natomiast doda wodę z wykrywalnymi azotanami może go to tylko wprowadzić w błąd,bo przecież cykl azotowy to NH4,NO2 i na końcu NO3,a on na dzień dobry będzie miał wykrywalny NO3.Moim zdaniem dużo lepiej jest ruszać na świeżej solance bo po testach ładnie widzisz jak przebiega cykl azotowy.Jak dla mnie woda z działającego zbiornika jest przydatna jeżeli coś złego zaczyna się dziać już w dojrzałym zbiorniku i potrzebna jest większa podmianka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dla syna napisał:

Ale wstrzymaj się z tym reaktorem. Niech zbiornik dojrzeje. Po miesiącu w zależności od parametrów wody można by było wpiąć taki reaktor. Jak zrobisz testy to napisz i wtedy podejmiesz decyzję o ewentualnym dołożeniu. 

Ja nie daję tego filtra glonowego na start akwa.

Jak będzie potrzeba to dołożę póżniej bo nie jest powiedziane, że będzie potrzebny na 100%.

6 minut temu, grzegorz77 napisał:

Powiedz mi po co?Skoro startuje na żywej skale to to co w niej zdechło,a zdechnie na pewno zacznie oddawać amoniak do wody i jeżeli doda bakterie proces ruszy.Jeżeli natomiast doda wodę z wykrywalnymi azotanami może go to tylko wprowadzić w błąd,bo przecież cykl azotowy to NH4,NO2 i na końcu NO3,a on na dzień dobry będzie miał wykrywalny NO3.Moim zdaniem dużo lepiej jest ruszać na świeżej solance bo po testach ładnie widzisz jak przebiega cykl azotowy.Jak dla mnie woda z działającego zbiornika jest przydatna jeżeli coś złego zaczyna się dziać już w dojrzałym zbiorniku i potrzebna jest większa podmianka.

Nie będzie żywej sklały tylko Marco Rock i żywy piasek.

Oczywiście zaszczepione na start.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o piasek to ja mam w 150x40, 9 kg. jest w niektórych miejscach nawet za dużo. Nie kupuj więcej jak jeden worek, w zupełności ci wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, greggoldi napisał:

Jeśli chodzi o piasek to ja mam w 150x40, 9 kg. jest w niektórych miejscach nawet za dużo. Nie kupuj więcej jak jeden worek, w zupełności ci wystarczy.

No to rzeczywiście nie ma co.

Tego jeszcze nie kupowałem bo razem ze skałką będzie na zalanie.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, krzynio napisał:

Nie będzie żywej sklały tylko Marco Rock i żywy piasek.

Oczywiście zaszczepione na start.

No to coś musisz dorzucić co Ci do wody odda amoniak.Ale mimo to ruszałbym na świeżej solance.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, grzegorz77 napisał:

No to coś musisz dorzucić co Ci do wody odda amoniak.Ale mimo to ruszałbym na świeżej solance.

Kupię ze 2 kg żywej skałki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka osób to już coś :)

Właśnie mieszam sól już 40 min. i końca nie widać.

Aquaforest chyba raczej te 15 min. to w pralce robił bo piszą, że starcza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, krzynio napisał:

Kilka osób to już coś :)

Właśnie mieszam sól już 40 min. i końca nie widać.

Aquaforest chyba raczej te 15 min. to w pralce robił bo piszą, że starcza :)

A mieszasz w ciepłej wodzie ? 25 stopni bo to też ma znaczenie, świeże RODI prosto z filtra w zimie jest lodowate i w takim sól będzie się słabo rozpuszczać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpuszczam  sól AF i spokojnie w kilka minut się rozpuszcza :) może za dużo wsypaleś i się robi roztwór nasycony 

ReefMax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, rumik21 napisał:

Rozpuszczam  sól AF i spokojnie w kilka minut się rozpuszcza :) może za dużo wsypaleś i się robi roztwór nasycony 

Mieszam w 24 stopniach ale już niedługo będzie ok :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.