Nailo Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 Witam. Aktualnie lecę na soli Blue Treasure SPS Salt. Myślałem by zejść na trochę mniej bogata sól i trochę zmienić sposób prowadzenia zbiornika. W grę wchodzą dwie opcje które w miarę mi się podobają ale chciałbym by ktoś wyraził swoją opinię o tych metodach 1. Sól Red Sea + Metoda Tritona 2. Sól AF (jeszcze nie do końca wiem która ) + dodatki z AF Prosiłbym najlepiej o opinie plus fotki na danej metodzie tylko od was bo w necie sporo "cukierków" nie jestem w stu procentach pewien czy realnych na danej metodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 Znam akwarium które jest prowadzone na Red Sea i ATI Essentials. Sam mam zamiar tak prowadzić akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 Blue Treasure zwykła i po problemie. Sam od "lat" używam tej soli. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 Właśnie jeden z użytkowników forum podesłał mi na maila fotki na ATI wygląda to całkiem fajnie ale poczekam na kolejne opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 czytałeś poradnik metody tritona? tam mają wymóg posiadania DSB refugium z glonami minimum 10% objętości zbiornika - przy pełnej metodzie triton, czyli ich balling oraz lanie dodatków (bez podmian) - tak jest zrobiony ten balling do triton method - mają też ballingi do "other metods" pewnie jest wiecej mikro które jest konsumowane przez glony i dsb - tak sobie mieszankę mikro dobrali. a dla czego zmieniasz z metodę prowadzenia zbiornika ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 cześć;-) jak mogę to polecam Ci sól z AF Reef Salt,bardzo dobra sól nie droga dodatki są super bardzo czytelne,czyli 1 krop./100L jasne jak słońce ;-)byle tylko nie przedawkować poszczególnych dodatków jak np Amino Mix czy Energy itp,jeszcze co do soi bardzo szybko się rozpuszcza w wodzie Ro (25st.C) nie jest mętna po rozpuszczeniu. Akwarium się kręci już prawie 11 miesiąc na tej soli i jestem zadowolona;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 1 minutę temu, @Beti napisał: cześć;-) jak mogę to polecam Ci sól z AF Reef Salt,bardzo dobra sól nie droga dodatki są super bardzo czytelne,czyli 1 krop./100L jasne jak słońce ;-)byle tylko nie przedawkować poszczególnych dodatków jak np Amino Mix czy Energy itp,jeszcze co do soi bardzo szybko się rozpuszcza w wodzie Ro (25st.C) nie jest mętna po rozpuszczeniu. Akwarium się kręci już prawie 11 miesiąc na tej soli i jestem zadowolona;-) Masz jakieś fotki jak to wygląda u Ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 to zerknij,ale jak poszukasz są i ładniejsze zbiorniki,mój dopiero się co rozkręcił ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 52 minuty temu, @Beti napisał: cześć;-) jak mogę to polecam Ci sól z AF Reef Salt,bardzo dobra sól nie droga dodatki są super bardzo czytelne,czyli 1 krop./100L jasne jak słońce ;-)byle tylko nie przedawkować poszczególnych dodatków jak np Amino Mix czy Energy itp,jeszcze co do soi bardzo szybko się rozpuszcza w wodzie Ro (25st.C) nie jest mętna po rozpuszczeniu. Akwarium się kręci już prawie 11 miesiąc na tej soli i jestem zadowolona;-) Czym objawiło się u Ciebie przedawkowanie ww preparatów, pytam z ciekawości bo ze względu na odbudowę kolonii zoa podaje podwójną dawkę i żadnych negatywnych skutków nie widzę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Beti Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 cześć;-) na przykład tym że przedawkowałam sobie Amino Mix i zrobiło się więcej nalotu brązowego na szybach i piasku,przestałam stosować przez 10 dni wszystko wróciło do normy,ale stosuję już połowę zaleceń,na razie cisza;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2018 Dzięki, widze że zoa nabierają masy i koloru to pociągne jeszcze tydzień i zmniejsze do zalecanej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 No dobra a jak to wygląda z tematem AF bo czytałem dokładniej i faktycznie Trzeba dsb refugium a w moim 72l mija się to trochę z celem Która wersja soli i jakie dodatki byście polecali do takiego zbiornika gdzie głównie króluja LPSy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2018 red sea i ati Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nailo Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 22 godziny temu, elespero napisał: red sea i ati Rozumiem że bez refugium etc ta metoda ma opcję bytu ? A i pytanie kolejne jak zmienię sól to po jakim czasie zacząć dozować ATI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2018 2 godziny temu, Nailo napisał: Rozumiem że bez refugium etc ta metoda ma opcję bytu ? A i pytanie kolejne jak zmienię sól to po jakim czasie zacząć dozować ATI Może być z i bez refugium. Dozować jak konsumpcja bedzie tego wymagała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach