Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Tak wygląda tygodniowa larwa Lysmata debelius: Larwy są bardzo ładne, kolorowe. Ciekawe czy tym razem uda mi się je rozmnożyć?!Jeszcze zostało jakieś 10 - 11 tygodni walki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ura Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Bardzo ładne larwy, zwłaszcza te czerwone nogi mają ciekawe i kropki na ogonie. Masz już samicę z jajkami czy to twoje larwy i po prostu 11 tygodni odliczasz do bezpiecznego czasu kiedy to ich byt jest mocno pewny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
niwre37 Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 wyglądają jak male "wazki" . Super trzymam kciuki żeby się udało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 (edytowane) To są tygodniowe larwy. Tydzień pływają w planktonie. Sporo urosły - tak gdzieś z 4 krotnie. Rosną strasznie szybko i muszą dużo jeść. Z tego co wiem to one mają około 90 dni cyklu larwalnego. Niektórzy piszą że 60. Ja zakładam że za około 11 tygodni będą pierwsze krewetki. O ile cokolwiek z tego wyjdzie bo larw nie jest dużo. Muszę wreszcie zrealizować plan i odpalić nowe baniaki tak żeby pozyskiwać więcej larw. Edytowane 28 Stycznia 2018 przez nanokaczor (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dewoitine.roman Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Komu jak komu, ja wierzę w nanokaczora. Któregoś pięknego dnia dla zabicia czas oświadczysz nam wszystkim że dla zabicia czasu wyhodowałem sobie malutkie koniki Hippocampus bargibanti. PS. Trzymam kciuki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dla syna Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Pępkowe będzie? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 No to jeszcze L. amboinensis i będziesz rozmnażał komplet krewetek. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Teraz, katani napisał: No to jeszcze L. amboinensis i będziesz rozmnażał komplet krewetek. Nie mów hop - póki nie przeskoczysz. Droga do sukcesu jeszcze długa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2018 Teraz, nanokaczor napisał: Nie mów hop - póki nie przeskoczysz. Droga do sukcesu jeszcze długa. Myślę, że w twoim przypadku to raczej kwestia czasu. Pytanie "czy?" jest już chyba nie na miejscu. Bardziej właściwe jest pytanie "kiedy?". Masz warsztat, masz wiedzę. Krok po kroku i będą. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
core2a Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Droga może długa ale i tak trzymamy kciuki. Też uważam że bardzo ładne larwy, mam nadzieję na aktualizację ze zdjęciami co jakiś czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 29 Stycznia 2018 Ja już widzę że będę musiał restartować baniak bo po tygodniu pojawiają się plagi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2018 Nowy zbiorniczek zrobiony między innymi ze starych drzwi i resztek PMMA z innych projektów - recykling pełną gębą. Wczoraj zalany. Pływają w nim od wczoraj larwy Lysmata debelius. Zobaczymy jak się sprawdzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rmatysiak Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 W dniu 15.12.2018 o 16:26, nanokaczor napisał: Nowy zbiorniczek zrobiony między innymi ze starych drzwi i resztek PMMA z innych projektów - recykling pełną gębą. Wczoraj zalany. Pływają w nim od wczoraj larwy Lysmata debelius. Zobaczymy jak się sprawdzi. i jak postępy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Tym razem się nie udało. Ale kolejne larwy powinny niedługo być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Konrad czy krewetki mają zdefiniowaną płeć, czy mogą zmieniać wg potrzeby? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 One są obojnakami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Debeliusy są obojnakami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Nieźle, tego nie wiedziałem.Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 Mam dwie. Jest uwalnianie larw i wylinka jednej i za jakiś czas drugiej. zapłodnienie jest o tyle dziwne, że po bara bara tylko jedna nosi jajka, a po następnym druga i tak na zmianę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Ślimaki to też obojnaki, ale zapłodnienie jest krzyżowe. Mam teraz jednego debeliua i jedną amboinensis i od kiedy jest tylko jedna amboinenesis to nie widziałem larw. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2019 Jakieś postępy? Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 28 Stycznia 2019 Tamtym razem się nie udało. Następna próba już niedługo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
akw Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2019 Myślę, że się Wam spodoba ten wątek: http://ftp.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=719216 Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość nanokaczor Zgłoś Napisano 1 Lutego 2019 Nie ma w nim nic niezwykłego. Szkoda czasu. Następne larwy się wylęgły i pływają sobie. zobaczymy jak pójdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach